Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vårbubbel

Vårbubbel

Lästid: 2 minuter

Att det ska vara champagne vid festliga tillfällen hör väl till, eller hur? Men man behöver inte bli ruinerad för att unna sig ett gott bubbel. Här tipsar Lovisa Mörner och Maria Brander Sporre om festliga alternativ under 200 kronor som gör våren grön, glad och bubblande!

För den nördiga kan vi berätta att alla mousserande viner vi tar upp tillverkas med samma metod som champagne, eller traditionella metoden som den heter. Metoden innebär att basvinet får en andra jäsning på flaska där jästen äter upp sockret och bland annat bildar koldioxid – bubblorna. Det mousserande vinet får sedan ligga kvar på jästfällningen, vilket ofta ger en karaktär som kan liknas jäst och rostat bröd. Utöver champagne tillverkas även exempelvis cava i Spanien, crémant i Frankrike, franciacorta i Italien och cap classique i Sydafrika enligt den här metoden. Tiden på jästfällningen, vilka druvor som får ingå i vinet, samt bland annat jordmån och klimat skiljer vinerna åt. Men grundmetoden är densamma och varje region sätter sin unika prägel på den bubbliga drycken.

Vårens prisvärda bubblor

Monte Rossa Flamingo Rosé, Italien, Lombardiet, nr 7615, 219 kr
Mousserad, fruktigt rosé från Lombardiet i Italien. Ett elegant, torrt bubbel med friska smultron, jordgubbar och rostat bröd. Servera som festlig fördrink till chévresnittar eller till en krämig musselsoppa.

Crémant de Bourgogne Clotilde Davenne, Frankrike, Bourgogne, nr 7725, 150 kr
Som en trygg hamn i mörkret står Clotilde där och kan garantera ett riktigt gott bubbel. Här har ni en champagne-light till ett riktigt pang-pris. Frisk syra och en typisk mineralitet som vittnar om ursprunget i Chablis. Lika bra till fördrinken som till en Crème Ninon med örtkräm. Zero dosage innebär att denna är helt torr.

Graham Beck Blanc de Blancs 2014, Sydafrika, Western Cape, nr 90213, 199 kr
Sydafrika levererar här ett matvänligt vin med mogen tropisk frukt, frisk syra, mineral och smöriga toner. Komplex och balanserad chardonnay med en krämig munkänsla som ligger kvar länge och fullkomligt skriker efter gratinerade skaldjur och lagrad parmesan.

Cava Aurèlia Brut Nature 2014, Spanien, Cava, nr 7923, 139 kr
En riktig toppencava som har letats sig in Systembolagets fasta sortiment. Laddad med äpplen och den cava-typiska gummin. Såsom en Gran Reserva ska är den lagrad minst 30 månader på jästfällningen. Härlig syra och en sälta som passar perfekt till helgens charkbricka.

Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres, Spanien, Cava, nr 7610, 119 kr
Den ekologiska cavan men det lite krångliga namnet. Här bjuds man på en härlig fest av röda äpplen, apelsin och nästan nödiga jästtoner. Mycket bubbel för pengarna!

Ferrari Brut, Italien, Trento, nr 7721, 165 kr 
Här har ni en högklassisk brut enligt Metodo Classico. Krämig och komplex med yppig frukt, rostat bröd och ett friskt avslut. Korka upp till påsklaxen och njut!

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.