Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Yves Gangloff

Yves Gangloff

Lästid: 2 minuter

Det börjar inte särskilt bra. Yves Gangloff vänder sig bort och spänner blicken i en av mina reskamrater; inga journalister sa vi?

Under ett par sekunder överväger jag – sällskapets enda pennskaft – att tassa ut igen. Men så släpper Yves sitt skarpa uttryck och slår ut med händerna; jaja, förse er med glas!

Vi är i den sagolika byn Condrieu och besöker en mäkta skicklig vinmakare. Bland vinfyllda fat och vänner provar vi viner från en man som flyttade till Rhônedalen för kärlekens skull. En man som också förälskade sig i vinet, började odla och startade vad som idag är en vitt omtalad vinegendom.

Det är en lördag förmiddag och mitten av november i den sömnigaste av pittoreska byar. Jag är tagen av stunden. Vi befinner oss i ett stort gammalt stenhus vars uppfart belamrats av veteranbilar. Här har partyt brutit ut. Jag är omringad av övervintrade hippies med glas fyllda av mogen côte-rôtie och det diskuteras vin och gitarrsolon, om vartannat. Ut mellan faten skuttar en lurvig liten hund med en stor baguette i munnen. Två katter leker kurragömma mellan benen på ett par med pastellfärgade platåskor och på ena väggen hänger en vrålsnygg gitarr. Yves går runt och fyller på glasen. Pratar och skrattar.

Domaine Yves Gangloff är en liten domän som ligger i hjärtat av Condrieu och producerar viner från branta vingårdar i Condrieu, Côte-Rôtie och St – Joseph. Egendomen andas fingertoppskänsla, rakt igenom. Här arbetas det enbart med vild jäst och vinerna får så stor frihet det bara går (inga tillsatser eller manipulering). En liten del av vinerna vinifieras på nya fat och vi snackar minimala svaveldoser. Resultatet är viner med lagringsduglig energi som lirar koncentrerat och kompromisslöst, men med glimten i ögat. Precis som Gangloff själv.

En fantastisk gitarrist är han också. Med mer än trettio gitarrer i sin samling. Mellan vinets rader kickar han jazz, blues och rock. En konstnärlig gen som tycks återfinnas i familjen: Yves bror är målare och står bakom vinetiketterna – som ofta är böljande nakna.

Mitt i denna allsköns njutbarhet står jag, ”journalisten” och vågar inte ställa särskilt många frågor till Yves. Den nakna sanningen är att dagens enda citat jag fick från Yves var: ”Vi njuter av vinet här, så lägg du ifrån dig ditt block”. Inte heller vågade jag ta några bilder, som ni ser. Vinerna, stämningen och alla intryck får tala för sig själva. Yves är en underbar person med stor integritet och att få njuta av hans viner är estetik på alla vis. Oförglömligt.

Här nedan är några platser där du kan dricka Gangloff:
(Källa: bästa starwinelist.com)

Sturehof, Stockholm

Ekstedt, Stockholm

Agnes, Stockholm

Oaxen Krog & Slip, Stockholm

AG, Stockholm

Bank Hotel, Stockholm

Grand Hotel, Stockholm

Wijnjas, Stockholm

Brasserie Bobonne, Stockholm

Vinbaren, Åre

Wine Mechanics, Göteborg

#drickmindremenbättre

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.