Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Riesling, Pfalz och spätburgunder

Riesling, Pfalz och spätburgunder

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Pfalz är ett av Tysklands mest dynamiska och spännande vinområden. Det stora distriktet, det största i Tyskland till ytan, rymmer några av landets mest respekterade vinproducenter, men också flera mindre kända vinhus som sakta, men säkert, kan skörda frukten av sitt hårda arbete. Häng med på ett kort besök i sydvästa Tyskland.

Pfalz ligger i sydvästra Tyskland väster om floden Rhen med Haardtbergen i ryggen. Rakt söderut byter bergen namn till Vogeserna, vilka är en del av franska Alsace. Regnskugga och lä från bergen ger Pfalz näst mest soltimmar i hela Tyskland efter Baden. Klimatet är således varmt och torrt. Detta skapar ypperliga förhållanden för att odla blå druvor som spätburgunder (pinot noir), medan sluttningarna mot öst i sin tur ger perfekt höjd och svalare förhållanden för riesling. Jordmånen är varierad med inslag av sandsten, skiffer, basalt, musselkalk, granit och löss och med både lättare sand- och tyngre lerjordar.

winetable_pfalz

Pfalz delas upp i två distrikt eller så kallade bereich. Gränsen dem emellan går vid staden Neustadt och i den nordligare delen Mittelhaardt – Deutsche Weinstrasse ligger de flesta av de mer namnkunniga vingårdarna. Landskapet i södra Pfalz och Südliche Weinstrasse har kallats för Tysklands Toscana för sina böljande och mjuka kullar i anslutning till den djupa och skyddande skogen Pfälzerwald i väst. Här är inte den kvalitativa vintraditionen lika historiskt anrik som i vindistriktets nordligare delar, snarare har det förknippats med lägre kvalitet och produktion av bulkvin.

Druvorna och producenterna

Riesling och müller-thurgau är de främst odlade gröna druvsorterna här, strax efterföljda av silvaner och kerner. Spätburgunder, alltså pinot noir, dominerar de blåa men även dornfelder och portugiser är väl representerade i området. Några av de allra bästa producenterna för riesling är A. Christmann, Bassermann-Jordan, Von Winning, Dr. Burklin Wolf, Muller-Catoir, Weingut Knipser och Reichsrat von Buhl.

På senare tid har producenter i de sydligare delarna ändrat på synen av bulkvinsträsk och vinmakare som Phillipp Kuhn, Friedrich Becker, Bernhart, Krantz, Siegrist och Ökonomierat Rebholz har fått erkännande och uppmärksamet för att göra riktigt bra vita viner men också absolut några av Tysklands allra bästa viner på spätburgunder, det vill säga pinot noir.

Deutsche Weinstrasse

Den tyska vinvägen” tillkom under 30-talet som ett sätt att försöka lyfta intresset för gårdarna och dess viner. Första världskriget hade då satt djupa spår i vinindustrin. Från Bockenheim i norra Pfalz ringlar sig vägen söderut genom ett fyrtiotal byar med pittoresk arkitektur ända ner till franska gränsen, där portvalvet Deutsches Weintor i Schweigen – Rechtenbach förenar tyska Pfalz med franska Alsace. Alsace och Pfalz delar lång historia och har vid flertalet tillfällen tillhört både Frankrike och Tyskland. På engelska heter Pfalz “the Palatinate” – ett namn som härstammar från Palatinen i Rom.

winetable_vingård_pfalz

Att besöka Pfalz

Den bästa tiden att resa till Pfalz är under våren. I mars och april blommar mandelträden. Mandelblomsfestivalen, med sin kaskad av vitrosa blommor, startar i början av mars och håller på genom april, är en vacker upplevelse. Under sommarmånaderna sjuder det av festligheter och det kryllar av vinfestivaler längs vinvägen, där vingårdsbesök aldrig brukar vara något problem.

Pfalz är också en perfekt plats för att vandra i naturen, besöka medeltida kyrkor och kasteller och njuta av lokal mat. Här finns både enkla vinstugor – weinstube – och flerstjärniga topprestauranger med fantastiska vinlistor.

Mer läsning

Vill du veta ännu mer om riesling? Följ med på en resa genom Tyskland där Andreas Grube beskriver de vitt skilda stilarna på riesling – vad gäller allt från kvalitet och smakprofil till prisklass och söthetsgrad. Läs mer här

Annons

Graf von Bentzel Sturmfeder Riesling Trocken 2022

Graf von Bentzel Sturmfeder Riesling Trocken 2022

Land:Tyskland
Pris:229 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:4 g/l
Volym:750 ml

Graf von Bentzel Sturmfeder Riesling Trocken 2022

Land:Tyskland
Pris:229 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:4 g/l
Volym:750 ml

Graf von Bentzel Sturmfeder Riesling Trocken erbjuder en uppfriskande och krispig smakupplevelse med toner av citrus, grönt äpple, mandelblomma och mineraler. Den har en livlig syra som balanseras av en härlig solmogen aprikos i eftersmaken. Detta vin är perfekt som aperitif eller att kombinera med krämiga ostar och rätter med svamp.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.