Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube guidar – nio bra riesling i fast sortiment

Grube guidar – nio bra riesling i fast sortiment

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 3 minuter

Riesling är ju en av världens stora stjärnor på druvhimlen, och dessutom en druva som kommer i mängder med skepnader – från superkrispig till söt. Här väljer Andreas Grube ut nio bra pavor i olika stilar, som du alla hittar i det fasta sortimentet.

mousserande vin från Tyskland.

Louis Guntrum Riesling Brut 2020, nr 2637, 154 kr

Riesling – med sin knivskarpa syra, citrusrikedom och charmiga frukt – gör sig också alldeles lysande bra till mousserande viner. Här serveras ett bubbel med ambitioner, gjort enligt den så kallade traditionella metoden. Frisk och läskande med både mariekex, persika och gott om färskpressad citron.

Vitt vin från Tyskland.

Georg Breuer Riesling Sauvage 2022, nr 5899, 149 kr

En pålitlig favorit i det fasta sortimentet som alltid bjuder på superfrisk fräschör och läskande krispighet. Här är det klipp i syran och smaker av krusbär, granny smith-äpplen och färsk citrus som verkligen får det att dra i kinderna. Lagringsduglig som tusan, men också prima drickredo redan idag. Sitter som en dröm till skaldjur.

Vitt vin från Tyskland.

Von Winning Win Win Riesling Trocken, nr 79394, 145 kr

Ursprunget här är Pfalz, vilket jag tycker märks på den lite fylligare frukten som drar mot det tropiska – tänk typ ananas och honungsmelon – tillsammans med friska äppeltoner och färskpressad citrus. Mycket bra för pengen, med koncentration och fin längd.

Vitt vin från Tyskland.

Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Riesling Trocken 2022, nr 70626, 164 kr

Det här är så löjligt bra för pengen att det bara är att ställa sig med mössan i hand och buga och bocka. Kalasbra koncentration och smakdjup, samtidigt med fingertoppskänsla och finess. Gott om gröna päron och äpplen, vita vinbär, lime och en charmigt floral ton i doften. Lång, generös finish.

Vitt vin från Tyskland.

Joachim Flick Hochheim Königin Victoriaberg Riesling Trocken 2021, nr 20047, 198 kr

Här har vi en riktigt stilig representant för det som på tyska kallas för ”Erste Lage”. Termen avslöjar att vi här har ett vin på den näst högsta kvalitetsskalan enligt det tyska regelverket (typ som Premier Cru i Frankrike). Generöst och öppet i frukten, och med en mineralisk överton som drar åt det rökiga. Till det en rejäl näve gröna örter och färskpressad citrus. Får gärna sparas ett par år för den som har det tålamodet.

Vitt vin från Tyskland.

Riesling Feinherb Weingüt Wegeler 2021, nr 1145, 119 kr

Den tyska vinvärlden är full av uttryck att hålla reda på – som här: feinherb. Det här är en gammal tysk term som betyder att vinet är halvtorrt (en synonym till halbtrocken), och i det här fallet rör det sig om 18 gram restsocker per liter. Läckert och charmigt med doft och smak av honungsmelon, mogna päron, honung och färsk citrus. Sitter finfint till rätter med aningen hetta.

Vitt vin från Tyskland.

Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett 2022, nr 5901, 87 kr

Kabinett är en term som har att göra med att druvorna måste uppnå en viss mognadsgrad innan skördetillfället – vilket i sin tur ger viner med aningen mer restsötma (i just det här vinet cirka 17 gram per liter). Ett hyfsat enkelt vin det här, men ändå stiltypiskt och med gott om charm med smaker av fläder, melon, päron och färsk citron. Kalas till någon god korv serverad med surkål.

Vitt vin från Tyskland.

Kloster Eberbach Riesling Spätlese 2021, nr 6257, 159 kr

Kloster Eberbach är en stor och tung spelare i den tyska vinnäringen, och jag tycker att de producerar lysande bra viner – i alla prisklasser och stilar. Här serveras en så kallad spätlese; man har alltså skördat druvorna sent, vilket i sin tur ger viner med högre mängd restsötma. Härligt druvig med tropisk frukt, honungstoner och mogna äpplen.

Sött vin från Tyskland.

Dr Loosen Riesling Beerenauslese 2018, nr 5364, 149 kr

Alltså, lägg av vad gott det här är! Drömmig och charmig nektar med generösa mängder torkad aprikos, honung, mogna päron, knäck och en liten hint saffran – och till det en syra som fräschar upp i eftersmaken. Servera det här till en klassisk pavlova, eller vaniljpannacotta med hjortron, och lyckan är gjord.

Annons

Balthasar Ress Riesling feinherb 2022

Balthasar Ress Riesling feinherb 2022

Land:Tyskland
Pris:139 ,-
Alkoholhalt:11%
Sockerhalt:15,2 g/l
Volym:750 ml

Balthasar Ress Riesling feinherb 2022

Land:Tyskland
Pris:139 ,-
Alkoholhalt:11%
Sockerhalt:15,2 g/l
Volym:750 ml

Rheingau Riesling feinherb är fruktigt och uppfriskande med en läcker doft av persika och citron. Koncentrerad mineralitet och stor briljans. Idealiskt samspel mellan krispig syra och fruktsötma. Ett utmärkt vin att servera till grillad fisk eller en krämig pasta.

NR: 55683

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.