Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Beaujolais blomstrar

Beaujolais blomstrar

Lästid: 1 minut

Tänk dig en tidig sommarmorgon. Den slöjlika dimman är på väg att släppa taget om äppelträd och bärbuskar medan daggen fortfarande vilar sömnigt över gräset. Luften känns koncentrerad, men ändå upplyftande lätt med dofter av röda bär, örter och gräs.

Nu kanske det här känns långsökt (det är nämligen lite av en specialitet hos vinentusiasterna) – men har inte den där trädgården i morgonskrud toner som påminner om en god Beaujolais? Rödbärigt framförallt men därtill grönt och örtigt med en mineralkänsla som närmast för tankarna mot dagg och våta stenar?

Det fanns en tid då det mest tuggades om lingon var gång en flaska Beaujolais korkades upp. En tid då majoriteten av dessa viner var kluckande lätta, bekymmerslösa och så pass intetsägande att de närmast gick att jämföra med just – lingondricka. Inga daggiga sommarmorgnar, örtighet eller solmogna bär i sikte.

Men regionens goda vinbönder har revolutionerat de senaste åren och det nya Beaujolais är så mycket mer än bara nouveau. Nu visar alltfler viner härifrån en region som lika mycket har hittat tillbaka till sina rötter, som fångat en ny, naturnära och självsäker stil.

Här vill vi lyfta fram Beaujolais som är nyanserad, smakrik, charmig och framförallt matvänlig. Viner att njuta en solig vårdag – gärna till charkuterier, paté, cornichons och franska hårdostar. Eller varför inte till grillade lammracks med färska örter och vitlök?

Välgjord Beaujolais representerar idag många olika stilar, alltifrån flirtigt bistrovin till lagringsdugliga storverk. Det är bara välja vilken stil du är sugen på. Här nedan presenteras tre välgjorda beaujolaisviner från Systembolagets fasta sortiment, två från Georges Dubeouf – en klassiker med historia som sträcker sig djupt ner i regionen och en från den hängivne negocianten Marc Dudet. Till dessa har vi dukat upp tilltugg med fransk bistrokänsla.

GOD HELG & GLAD PÅSK!

#drickmindremenbättre

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.