Saint–Mont – en uppstickardoldis som överraskar
Lästid: 2 minuter
Frankrike sydväst är en vinregion där det verkligen går att fynda, och som tidigare framfört allt gjort sig kända för välstrukturerade och strama rödviner på framför allt tannat. Men även vad gäller vita viner och lättare röda händer det mycket kul i området. Som i Saint-Mont, där kooperativet Plaimont gör viner på inhemska druvor som till exempel gros manseng, petit courbu, arrufiac och tardif.
Gå direkt till..
– Jag skulle inte direkt kalla oss för ett traditionellt kooperativ utan mer som ett samarbetsorgan, en organisation där vi alla kan dela både kostnader och erfarenheter. Sådant som skulle vara svårt för en enskild odlare att lyckas med, säger Olivier Bourdet-Pees som är VD för kooperativet.
Plaimont är också unika i det att de som kooperativ tillsammans äger hela appellationen.
– Alla vinmakare i området valde att bli en del av Plaimont när kooperativet grundades 1979, säger Olivier.
Saint-Mont ligger vid foten av Pyrenéerna och täcker totalt 46 kommuner i den västra delen av Gers. Mikroklimatet här är hyfsat svalt, vilket hjälper till att ge viner med gott om fräschör och lätthet.
45 procent av produktionen är röda viner, 30 procent är rosé och 25 procent vitviner. Ända sedan starten har grundpelaren för Plaimont varit just att enbart jobba med inhemska druvor.
– Vi tycker att vi litegrann har förlorat mångfalden i Frankrike. De 20 största druvorna står för 91 procent av den totala produktionen, men vi slåss för de bortglömda och okända druvsorterna. Och roligt nog så ökar konsumenternas intresse och nyfikenhet för de här druvorna, säger Olivier.
Den här delen av landet, Frankrike sydväst, står för ungefär tio procent av produktionen i Frankrike, och området har en stor mängd olika traditionella och inhemska druvsorter. Men ja, många av dem lever också en ganska dold tillvaro. Hur ofta dricker du till exempel viner på arrufiac, pinenc eller manseng noir?
– De här druvorna har alla så mycket att erbjuda. Pinenc är till exempel en fantastisk druva för rosévin, kanske den bästa vi har i landet. Manseng noir är som en lillebror till tannat och ger viner med lägre alkohol och mjukare tanninstruktur.
Fantastisk i blends
Den gröna druvan arrufiac finns det bara totalt ungefär 20 hektar av i hela världen, och det var en druvsort som blir allt viktigare för Plaimont.
– Vi fick kämpa för att behålla den i vår AOC, och den kommer att bli ännu mer betydelsefull för oss i framtiden. Den är kanske inte direkt underbar på egen hand men fantastiskt i blends, där den bidrar med en härlig kryddighet.
Den röda tardif är en annan druva som är på stark tillväxt. och Olivier räknar med att den kommer att bli en av de viktigaste för kooperativet i framtiden.
– Den ger viner med väldigt fin kryddighet, särskilt i områden med lite svalare förhållanden. Härliga easy-drinking-viner med fin fräschör och lite ljusare röd färg. Precis det som många konsumenter söker efter idag.
För den som är sugen på att testa något från kooperativet och appellationen finns det vita vinet Saint Mont Les Cépages Préservés 2020 att hitta i det fasta sortimentet (nr 2448, 99 kronor). Vinet är gjort på en blend av ungefär 70 procent gros manseng, 20 procent petit courbu och resten arrufiac.
– Årgången var väldigt intressant för regionen. Ett ganska lättjobbat år med både bra skördeuttag och bra kvalitet på druvorna. Och vinet i sig är en bra representant för oss på Plaimont, det säger mycket om vilka vi är som producenter, säger Olivier.