Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Klassiska vinregionen Rheingau i förändring

Klassiska vinregionen Rheingau i förändring

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Rheingau har Tysklands bästa läge för att odla Riesling. Men vad händer när det blir varmare och regnet uteblir? Välkommen till ett historiskt distrikt som förändras med nya unga vinmakare och nytt klimat. Wine Tables Karin Ericson fick en pratstund med Theresa Breuer under hennes senaste besök i Stockholm.

Höger om floden Rhen ligger det cirka 2 mil långa vinområdet Rheingau som står för endast 3% av Tysklands vinproduktion. Men som är en av de viktigaste regionerna i landet. Det beror på ett helt unikt läge som ger högklassig riesling men även elegant pinot noir. Hela vindistriktet ligger på en perfekt sydlig sluttning ner mot floden Rhen och får maximal solexponering, samtidigt som Taunusbergen skyddar området.

Guldläge för vinodling

Att det var ett guldläge för vinodling förstod man tidigt och det sägs att de första vingårdarna anlades redan år 700 av Karl den store. Området har en lång historia och traditioner med namnkunniga slott och vingårdar. Vem har inte hört talas om Kloster Eberbach eller vingården Schloss Johannisberg som sägs ha lagt grunden till Tysklands prädikatsystem. Ett system som klassificerar viner efter druvans mognad och som uppkom av misstag enligt sägnen. En dag blev ryttaren som meddelade status på druvorna försenad och druvorna hade då mognat samt fått ädelröta och uppvisade en helt ny karaktär – vips hade vi Spätlese som betyder just ”sen skörd”.

Samtidigt har nya unga krafter kommit in i rieslings högborg vilket gör att Rheingau är mer mångfacetterat än någonting. Ett område där du både hittar de historiska slott som nya spännande småproducenter.

WInetable_theresa_breuer
Theresa Breuer Foto: Pär Strömberg

– Inget annat vindistrikt i Tyskland är så litet men har stor diversitet. Här finns både klassiska slott, stora vinhus som nya små vinproducenter. Traditionellt sätt har man fått allt serverat här i området men med nya unga vinmakare förändras saker, säger vinmakaren Theresa Breuer.

Tog över rodret redan 2004

När Theresa tog över välrenommerade Weingut Georg Breuer i Rheingau 2004 var det inte planerat. Trots att vingården grundades redan 1880 och har ägts av familjen Breuer sedan början av seklet har hon och hennes syskon varit fria att gå sin egen väg. Men när hennes pappa dog allt för tidigt, vid 57 år ålder, kändes det helt naturligt att hon tog över rodret. ”Detta är mitt hem” säger Theresa som utvecklat vingården, bedriver ett hållbart jordbruk och 2016 utsågs hon till Winemaker of the Year.

– När du inte tvingas in i något blir du mer fri och gör saker utifrån ditt hjärta och egen vilja. Jag har inte haft något behov av att sätta min egen stil på vinerna, det sker naturligt. I slutet handlar vin om personlig smak och jag tar alla mina beslut på känslor.

Vädrets makter utmanar

Theresa menar att det just nu sker förändringar vilket tvingar vinbönderna att tänka om. ”Vi blir inte utmanade av en sur gammal chef, vi blir utmanade av naturen, säger hon.

– Vi ser det i varje ny årgång. I Rheingau behöver vi ett perfekt regn, sådant som strilar ner jämt och lagom ofta. Det händer inte längre. Extremväder är allt vanligare och antingen får vi inget vatten eller får vi stora mängder på en gång.

Famous,Rheingau,Vineyards,Region,In,Late,Summer,In,Germany,,Green

De höga branterna och terrasserna gör det svårt att behålla vattnet i vingården och det viktigaste för vinbönderna just nu är att hitta sätt att samla regnvatten. Eftersom området är skyddat är det inte bara att bygga om utan det kräver tid. Samtidigt ser inte Theresa klimatförändringarna enbart som något negativt.

– Samtidigt som klimatet utmanar oss att tänka nytt och förändra så har det också positiva konsekvenser. Det gör att vi måste minska kvantiteten och öka kvaliteten.

Nya förutsättningar kräver att vinbönderna är mer observanta och ägnar mer tid i vingården. Den absolut största förändringen i Rheingau enligt Theresa är att vinbönderna just nu har en större relation till vingården än någonsin.

Annons

Riesling Returns The Grape Collective 2020

Riesling Returns The Grape Collective 2020

Land:Tyskland, Rheingau
Pris:132 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:6 g/l
Volym:750 ml

Riesling Returns The Grape Collective 2020

Land:Tyskland, Rheingau
Pris:132 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:6 g/l
Volym:750 ml

Ett ekologiskt vin med ursprung i tyska Rheingau. Grönäpplig med gul stenfrukt direkt i nosen, infuserad av stenig mineral och citrus. Koncentrerad fyllig och sötfruktig, med stram syra och mineralrik sälta. Frukten är gul, äpple, persika och krusbär. Smakrik längd med frisk syrafinish. Passar till färska räkor med aiolidipp eller till en salade niçoise. Servera svalt vid ca 8-10°C.

NR: 72859

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.