Skaldjur <3 porter = sant

Hårt rostad malt, rustika toner av kaffe och choklad till ostron, krabba och havskräfta? Javisst, Sanna Lindberg listar tre torra porter som är knäckande goda till skaldjur.

Ju svalare vatten desto godare skaldjur, inte sant? Själv älskar jag idén om saltkripsiga havsdjur och ett svalt glas vitt. Men… sedan min första räkfrossa med torrt porteröl har jag svårt att njuta fullt ut av denna drömmars kombo. Ölmatchen är så mycket bättre. Den hårt rostade malten med sina mörka dofter av kaffe, choklad, och kavring, som så elegant möter skaldjurens sälta och sötma – utan att på något vis ta över showen. Beskan håller sig i bakgrunden och porterns eleganta och slanka kropp låter skaldjuren ta sin plats. Här är tre traditionella, torra porter som alla bjuder skaldjuren upp till dans!

Hedemora Porter från Oppigårds Bryggeri, SB 1213, 19:50 kr, 5,6%

Första ölet i Heritage Collection, Oppigårds tolkning av de klassiska ölstilarna. Detta ett skolboksexempel på en brittisk porter.

Porter Porter från O/O Brewing, BS 31198,  33 cl, 25:90 kr, 5,4%

Elegant porter med snygg maltrostning som slår kullerbyttor till sälta och mineralitet från ostron och andra skaldjur.

Julporter tvåtusennitton från Poppels, BS 34092, 33 cl, 24:90 kr, 5,6%

Låt er inte skrämmas av jul-ordet. Detta är ett öl att dricka året runt, en slank porter med klassiska drag av kaffe, choklad och rostade nötter.

Ps 1. Porter är gott till annat än skaldjur. Ostbrickan, julbordet, husmanskosten osv osv osv.

 

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.

Hemmagjord äppelglögg

Hemmagjord äppelglögg är svårslagen. Äppelfriskt syrlig, fruktig, kryddig och stark, om man vill. Här bjuder vi på det godaste receptet.

VINER MED GULDKANT

På fredag den 6 december fylls hyllorna med årets sista lansering av viner i tillfälligt sortiment. Pär Strömberg listar såväl drickvänligt som lagringsbart.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

VINTERVINER

Den 2 december är det dags för bolagets sista nyhetssläpp i fast sortiment. En rätt sorglig skara viner i ärlighetens namn – men – Pär Strömberg har skottat fram ett gäng favoriter.

FRÅN CHRISTMAS ALE TILL GUDARS SKYMNING

De smakrika brygdernas tid är nu. Sanna Lindberg listar sex ölnyheter som gör december ännu gladare.

UPPKRYDDAT!

GLÖGG – från skog och bär till piggt kryddigt Glühwein. Sanna Lindberg har plockat fram fem goda glögg att mysa in sig med till första advent.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Beaujolais – revolutionen är här!

Fruktigt, festligt och sprudlande på alla vis. Startskottet för årets Beaujolais Nouveau ha gått. Maja Berthas frossar Bojo och bjuder på flirtiga favoriter från södra Bourgogne.

VINNYHETER 22 NOVEMBER - ÄRLIGT, HÅLLBART OCH PERSONLIGT

Mörker, kyla och goda, klimatsmarta val i fokus när Pär Strömberg listar Systembolagets näst sista tillfälliga sortiment för året, som släpps på fredag den 22 november.