Skaldjur <3 porter = sant

Hårt rostad malt, rustika toner av kaffe och choklad till ostron, krabba och havskräfta? Javisst, Sanna Lindberg listar tre torra porter som är knäckande goda till skaldjur.

Ju svalare vatten desto godare skaldjur, inte sant? Själv älskar jag idén om saltkripsiga havsdjur och ett svalt glas vitt. Men… sedan min första räkfrossa med torrt porteröl har jag svårt att njuta fullt ut av denna drömmars kombo. Ölmatchen är så mycket bättre. Den hårt rostade malten med sina mörka dofter av kaffe, choklad, och kavring, som så elegant möter skaldjurens sälta och sötma – utan att på något vis ta över showen. Beskan håller sig i bakgrunden och porterns eleganta och slanka kropp låter skaldjuren ta sin plats. Här är tre traditionella, torra porter som alla bjuder skaldjuren upp till dans!

Hedemora Porter från Oppigårds Bryggeri, SB 1213, 19:50 kr, 5,6%

Första ölet i Heritage Collection, Oppigårds tolkning av de klassiska ölstilarna. Detta ett skolboksexempel på en brittisk porter.

Porter Porter från O/O Brewing, BS 31198,  33 cl, 25:90 kr, 5,4%

Elegant porter med snygg maltrostning som slår kullerbyttor till sälta och mineralitet från ostron och andra skaldjur.

Julporter tvåtusennitton från Poppels, BS 34092, 33 cl, 24:90 kr, 5,6%

Låt er inte skrämmas av jul-ordet. Detta är ett öl att dricka året runt, en slank porter med klassiska drag av kaffe, choklad och rostade nötter.

Ps 1. Porter är gott till annat än skaldjur. Ostbrickan, julbordet, husmanskosten osv osv osv.

 

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

STUNDER FÖR VIN

Från fredagens bubblande frihetskänslor till söndagens generösa lugn. Linda Pérez plockar stunder ur helgen och matchar med goda drycker.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

AMARONE – EN kärlekshistoria

Historia, drivkraft och torkad men inte torr passion. Maria Brander Sporre reser till Verona får att så fröet till en livslång kärlekshistoria.

STJÄRNBUBBEL & RÖDTJUTANDE JULKÄNSLOR

Rödtjut, kalasöl, hemkryddad snaps och körvänlig kriek. Linda Pérez delar drycker ur en ljuvligt o-perfekt jul.

MYSIGA MIDVINTERBRYGDER

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Fem (l)ju(v)liga viner.

Grünern till vardagens lökhack, det rediga glaset port i guldkantade gnistor och vinet som trotsar etablissemanget. Maja Berthas har plockat fram fem säkra kort.

WHAT'S NOT TO LOVE?!

Det blir en aromatisk jul med Berliner Weisse i tv - soffan i år. Därtill ostronfrossa, nyårskungar, nationalörter, vibrerande närvaro, budgetpang och sjungande viner. Pär Strömberg har listat julens och nyårets pang. What's NOT to LOVE!?

Reflexvästar, hjälpsamma outlaws och vinfält i solen

Karin Faxén Sporrong om vardagen och vinet – bland futtiga ljuskällor och solskensgult vin.

Guldkorn på beställning

Från romantisk pinot noir till nyårsnattens sippvänliga bubblor. Linda Pérez listar sex beställningsviner att njuta under festhelgerna.

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.