Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Beaujolais Nouveau 2019 – Il est arrivé!

Beaujolais Nouveau 2019 – Il est arrivé!

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

En minut över tolv, torsdagen den 21:a november, öppnas lyckans dörrar för alla Beaujolais-fantaster. "Il est arrivé!" ropar fransmännen och årets upplaga av Beaujolais Nouveau släpps lös på gator och torg. Maja Berthas skriver om årets nyaste vin och vart du kan fylla glasen med det.

Som den franska vinlagen påbjuder så går startskottet för släppet av regionens “nyaste” vin den tredje torsdagen i november. Beaujolais Nouveau som vinstil såg dagens ljus redan på 1800-talet men det stora internationella genombrottet kom inte förrän i mitten av 1980-talet. Och med en smart och enträgen marknadsföring lyckades en handfull stora producenter exportera fenomenet utanför landets gränser. Så småningom var det inte längre bara fransmännen som gick man ur huse för att knipa några pavor av årets första vin, utan firandet av den nya högtiden nådde helt andra proportioner. Överallt i världen tog man den franska traditionen till sina hjärtan. Ett av de mest extrema exemplen var kanske när den amerikanska affärsmannen Mick McHugh chartrade ett Concordeplan för att transportera 218 lådor av vinet från Frankrike till Seattle. Även vi svenskar hakade på tåget och på 80-talet slingrade köerna långa utanför portarna till Systembolagsbutiker då vinintresserade konsumenter ville åt en flaska av årets utvalda vin.

Decennier av firande följde men efter hand mattades intresset av och under en lång tid fick det klassiska vinet lämna plats för vinstilar av betydligt kraftigare slag. Möjligen överskuggade det nya århundradets Parker-hysteri och förkärlek för storslagna monsterviner klädda i ekfrack, det mera subtila vinet från Beaujolais. Kanske var det en utarmning av kvaliteten som satte käppar i hjulet för den sedan länge älskade drycken?

Men nu blåser återigen bäriga, friska, vindar från syd och i dag är intresset för Beaujolais stort. Vinbarer och utskänkningsställen runt om i Sverige serverar mer än gärna ett glas seriös Bojo till sina gäster och när det är dags för årets Nouveau-släpp poppar skyltar upp på gator och torg med den klassiska frasen: Il est arrivé!

Vill man uppleva festen på riktigt så är det givetvis i Frankrike man ska vara. Bara i området Beaujolais arrangeras över 120 olika festligheter och den mest kända – les Sarmantelles – hittar man i byn Beaujeu. Här sätter festligheterna igång redan dagen innan släppet och pågår sedan i fem hela dagar. Provningar, tävlingar, ballongsläpp, musik, underhållning, mat och vin i all ära, men vackrast är kanske ändå det traditionella fackeltåget till minne av alla de vinbönder som tillverkat vinet genom århundradena. Den långa upplysta promenaden genom byn avslutas med att årets fat öppnas och det nya vinet får flöda fritt. I väntan på solens uppgång färgas gatorna och folkets läppar röda i sann Nouveau-anda.

Nedan följer några ställen där du kan festa loss på Bojo den 21 november:

Apotekarns Vin & Deli, Tranås

Dukar upp en Fransk Afton med Nouveau i glasen.

Ica Kvantum, Liljeholmen, Stockholm

Kör ett stort utbud på glas hela dagen med den sedvanliga ost- och charkdisken som kompanjon

Brasseri Makalös, Stockholm

Knäcker en 6 litersflaska från Maison Trénel. Först till kvarn!

Olssons Vin, Göteborg

Brakfest med ett antal olika producenter av Nouveau på glas. Man öppnar även ett 20-liters fat som ska tömmas under kvällen

Ilse, Stockholm

Här laddar man med Georges Duboeuf hela aftonen

Dryck Vinbar, Stockholm

Trevligt häng med Jean Paul Brun i glasen

Bar Etable – Allegrine, Stockholm

Stora flaskor från Maison Trénel öppnas upp

Kungsholmens Vinbar, Stockholm

Slår på stort med franskinspirerad meny och vin från Georges Duboeuf

Bastard, Malmö

Här serveras Jean Foillard på glas hela kvällen

Jim & Jacob, Stockholm

Magnumfest med Maison Trénel

Och så en liten Beaujolaiskarta på det – för fler ställen att besöka:

 

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.