Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Happy Hour på bolaget

Happy Hour på bolaget

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

HAPPY HOUR PÅ BOLAGET är när det vankas Små Partier. Den 20 september står god vinmakning och kvalitet i fokus. Pär Strömberg listar sina guldkorn.

För er som söker det nya, som kanske egentligen inte är så nytt, men som definitivt är värt att provas, för er som kan en massa om vin redan, men som vill hitta guldkornen, för er som jag sitter med nere i bunkern, för er som importerar vin eller som jobbar på SB, för er som är nyfikna eller bara vill impa på grannen som kan mer – här kommer viner ur ”små partier”. Det blir den sista under denna märkliga benämning – framöver kommer vi istället prata om “Tillfälligt Sortiment”. Här fokuserar jag på fin vinmakning, utvärderar kvalitet i förhållande till prissättning och förhoppningsvis får jag er att upptäcka ett och annat nytt gott vin. Skål!

Vita Viner

2 x Gamla Världen

William Fevre Chablis Premier Cru Montmains 2017, Frankrike, Chablis, nr 95611, 339 kr (1200 fl.)

En av mina favoritproducenter i Chablis, här med premier cru’n Montmains från 2017. Lagra ett gäng år eller drick redan nu, för här finns mineral, citrus och gröna toner i nosen så det reser sig i nackhåren, hög smakbild späder på med gul frukt, citrus och det där smörfatiga avslutet som gör allt så bra!

Schäfer-Fröhlich Stromberg Riesling Grosses Gewächs 2017, Tyskland, Nahe, nr 96033, 489 kr

Näe säger du, Nahe säger jag! Min vingårdsnamne har lite sötfruktiga drag och en stram mineral ton, citrus, äpple, vita blommor och exotisk frukt. Exklusiv och extremt lagringsduglig GG Riesling. Kanske inte det hippaste av vin just nu, men ta mig fan bland det godaste.

2 x Sydafrika

Rall White 2017, Sydrafrika, Coastal Region, nr 96124, 289 kr (360 fl.)

Ingen har väl missat den återuppväckta Sydafrika-hajpen? Det är såklart inte på grund av prispressat bulkvin, utan av kvalitetsviner från både etablerade och nya generationers hantverk. Jag snackar gärna Swartland och här presenterar Rall en frisk, uppblandad Chenin Blanc med doft av tropisk frukt och syrlig smak där tropikerna återkommer ihop med citrusbett och ett skönt honungsavslut.

Mullineux Old Vines White 2018, Sydafrika, Swartland, nr 96135, 199 kr (1440 fl.)

Mer Swartland såklart. Gamla Cheninstockar och med  lite blend får du ett friskt och rikt strukturerat vin med mogna päron, mandlar, persikor och kryddnejlikliknande finish.

1 x Orange

Rossidi Orange Gewürztraminer 2017, Bulgarien, nr 96052, 235 kr (600 fl.)

När drack du vin från Bulgarien senast? Kanske något lokalt på Sunny Beach eller i Varna, men knappast något av den här kalibern. Gewürztraminer på skal kan vara riktigt gott (alltför raffinerat i Alsace kan det vara direkt vidrigt) vilket bevisas i denna orangea historia. Aromatisk doft, såklart, friskt nyanserat av blommor, kryddor och aprikos. Dofterna återkommer på paletten och det är hög syra, knastertorrt och riktigt gott. Våga prova för den pengen!

Röda Viner

3 x Frankrike

Joseph Burrier Juliénas Beauvernay 2015, Bourgogne, Beaujolais,  nr 90083, 249 kr (480 fl.)

Gamay , mmmm, mjuk härligt bärig doft, fyllig förförisk smak av vinbär, mörka körsbär och lingon, väl balanserat och sjukt gott! Familjeägt i generationer, naturligt och “terroir true”.

Clos Puy Arnaud Grand Vin 2015, Frankrike, Bordeaux, nr 95789, 389 kr (600 fl.)

Klassisk Merlot, Cab Franc, Cab Sauvignon blend – fast med eget uttryck. En av de få “nya visionärerna” i Bordeaux och en producent som kanske inte är helt obekant för de som beställer vin genom Caviste. Rökiga fat och körsbärskärnor, gröna toner med bra syra och tanniner i balans. Drickvänligt nu, men fan ta dig om du inte köper två eller fler och lagrar några år!

Vignobles Levet Côte-Rôtie Améthyste 2016, Frankrike, Rhônedalen, nr 92607, 499 kr (180 fl.)

Dyrt kanske du tänker, ja men, sjukt värt det. Côte-Rôtie i sitt esse, doft av gympadoja och otvättad gympapåse ska inte skrämma bort den som söker efter guld. Villospår är en klassisk taktik, och Levet har finjusterat metoden. Syrliga röda bär, lite murkna jordgubbar och hjortron och en hel näve animaliska toner, låter inget vidare, men smakar desto bättre – dyrt men skitgott nu och säkert ännu godare om 10 år.

2 x Nya Världen

Domaine Rewa Pinot Noir 2016, Nya Zeeland, Central Otago, nr 95392, 329 kr (1200 fl.)

OK, det är en del dyrgripar i denna lansering, men allt är relativt och som jag sa i texten ovan, vad är prisvärt eller ej, i detta fall kanske det mest beror på storleken på plånboken du sitter på. Hursomhelst, om vinet; biodynamiskt från andra sidan jorden presenterar Philippa Fourbet viner som är lätt värda pengarna om du har dem. Central Otago Pinot så det sprakar om det, lent och mjukt i nosen, rödbärigt, rönnbär och lite fat, med tryck i syra och tanniner, frisk smak av vinbär och jordgubb, gott!

Radio-Coteau Savoy Pinot Noir, USA, Kalifornien, Anderson Valley, nr 92420, 549 kr, (360 fl.)

Många exklusiva flaskor i denna lansering och jag har nog inte råd själv att köpa allt man vill ha. Men även om det kostar ibland, så har jag valt ut det jag anser smakar för summan. Radio-Coteau och vinmakaren Eric Sussman i Russian River drar hantverket till sin spets och levererar otrolig kvalitet. Biodynamisk odling, orangeröd färg, frisk doft med inslag av mineral och röda bär, smakrik och fyllig Pinot Noir som har både längd bredd och djup!

3 x Italien

Gaja Barbaresco 2016, Italien, Piemonte, nr 92624, 1599 kr 

Japp, här kommer ett av mina undantag som bekräftar regeln, men ingen kan riktigt ta ifrån Gaja dess Barbaresco, och i detta fall är det nog värt pengarna för den som har och inte måste lägga det på ungars aktiviteter. Härliga syrliga röda bär, elegant doft av barrskog, hög syra och bra tryck i tannin som alltid, lite ung och brådmogen, men oooh vilken längd och kvalitet! Lagring kanske är att föreslå även om det lockar att poppa nu!

Sandro Fay Costa Bassa 2016, Italien, Lombardiet, nr 92157, 199 kr 

En av Valtellinas höjdare på hög höjd. Har provat en del från Sandro Fay och det är alltid sjukt bra parfym och balans. Nypon, rosor, svalt klimat, mineralisk och juicy Nebbiolo från alperna. Priset för så här bra Nebbiolo känns som ett skämt.. jag menar kap! Vill du upptäcka nästa storhet inom Italienska viner, så är Chiavennasca (lokalt namn för Nebbiolo) från Lombardiet och främst från Valtellina din spaning, var först med det senaste helt enkelt!

Olianas Cannonau Le Anfore 2017, Italien, Sardinien, nr 91134, 189 kr

OJ, OJ, OJ, moder jord, när drack du amforalagrad Cannonau sist? Tänkte väl det, men nu blir det ändring på det. Sjukt gott och eget, varmfruktigt, nästan sötfruktig doft och smak av röda bär.  Men gå inte i söthetsfällan för det här vinet har kraft, struktur, syra och tannin bakom de varma breddgraderna. En liten sälta gör det hela än mer intressant och för det priset, liksom bara!

3 x Svensk Cider

Pomologik Lera 2018, Sverige, 97 kr (3000 fl.)

Pomologik Lera, låter ju sådär i första mötet, men det är ett välsignat möte. Jag blir nästan religiös på kuppen när knäck, äpple, smörkola och riklig mousse balanserar en knastertorr cider med sjukt bra längd. Det här är Lera ja, jag kan tänka mig att fastna i leran for ever, ever, and ever!

Polmologik Vildhumle, Sverige, 119 kr (300 fl.)

Jag kan liksom inte få nog av Pomologiks cider. De har fått mig att göra min egen cider, från egen frukt och från inköpt, men aldrig med samma dedikerade resultat. Cider Revolution-boken i all ära, men Pomologik har satt ribban för mig. Vildhumle är precis som det låter, troget sin titel, precis som tidigare etiketter från Pomologik. Fin balanserad humlekaraktär smyger upp bakom äpple och honungstoner, knäck och nässlor. Sötfruktig i munnen utan att vara sliskig, fin balans mellan mousse och längd, den du! 300 flaskor lär gå åt, häng på låset!

Fruktstereo Ciderday Night Fever, Sverige, 49, 50 kr (2200 fl.)

Discocider från Sverige? Jag hatar ju disco, men det här får mig att vilja lyssna på både Bonney M och ABBA (är de disco ens?) Ja, jag skämtar naturligtvis, men i glaset har jag inte ett skämt. Jag har istället en ljust gul, ofiltrerad äpplig jäst dryck, med skön kolsyra och syrligaäpplensmak i fin längd. Gott men kanske lite pricy för 33 cl. Hantverk kostar dock pengar, so GABH, GABH, HEY – Go Artisan, Be Happy!

1 x Svenskt Fruktvin

Fruktstereo Plumenian Rhapsody, Sverige, nr, 92525, 230 kr

Att få dricka sin uppväxt, så kände jag med detta fruktvin. Mina morföräldrars saft kändes alltid lite för spritsiga när jag var liten och man fick allt lite huvudvärk av dem kommer jag ihåg, men man ville bara ha mer och mer. Fermentering, jäsning av frukt är ju sen gammalt, men Fruktstereo gör det med finess och jävlaranamma. Mycket plommonsmak med en del Rondodruvor som fyller ut för struktur. Vill du dricka din svenska historia, drick det här!

Bubblare och senare släpp:

Missa inte heller Produttori del Barbaresco’s 3 släpp + 1 i webblansering om du gillar klassisk Barbaresco till bra pris, men som du vill gömma bort några år innan korklyft..

Istina från Serbien (nr 95599, 199 kr), värt att prova om du vill upptäcka något nytt!

Heymann-Löwensteins Uhlen L är flyttad, sjukt god Mosel-Riesling som man inte får missa.

Wine Trades lanseringar av La Stoppa och Suerte del Marques har blivit flyttade, men jag kommer absolut tipsa om dem vid senare tidpunkt, viner man inte får missa!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.