Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Oktobergfest i bryggeriet

Oktobergfest i bryggeriet

Bild på Sanna Lindberg
Sanna Lindberg Ölskribent

Lästid: 1 minut

Sex miljoner besökare och öl som flödar. I helgen gick startskottet för den drygt två veckor långa oktoberfesten i München. Sanna Lindberg ger oss öl och oktoberfestande stockholmsbryggerier.

I lördags gick startskottet för den drygt två veckor långa oktoberfesten i München. Festen som med sina sex miljoner besökare är en av världens största. Ölet flödar (ordagrant) och festen pågår nästan dygnet runt på den 13 hektaren stora ängen, Theresienwiese, mitt i staden. Men hallå, oktoberfest i september tänker du nu? Jo då, hösten kommer ju med besked och därför har man valt att flytta fram utomhusfestivalen till sensommarvarma september och numera slutar endast kalaset i oktober (alltid första söndagen i oktober).

Under dessa dagar är det öl från sex lokala bryggerier som serveras (på kalasområdet) och samtliga följer de tyska renhetslagarna om malt, humle jäst och vatten som ingredienser. Ofta i Märzen-stil, en mellanmörk lager som ursprungligen bryggdes i mars i en alkoholstarkare stil för att klara lagring över sommaren.

Har du inte möjlighet att vara i Tyskland, bjuder många svenska bryggerier in till riktiga kalaskvällar nu. Har du inte tidigare haft tillfälle att besöka ett svenskt bryggeri är detta ett utmärkt tillfälle. Allt fler blir bryggerierna som ordnar med pubkvällar och öppnar upp för mat- och dryckesgäster. Förutom det rent uppenbara – att ölet ofta är superfärskt – finns det oändligt med passion och kunskap i huset. Vidga dina vyer och testa något nytt under riktigt professionell guidning.

Exempel på oktoberfestande stockholmsbryggerier:

  • Stockholm Brewing Co – ”Pretzels O’Clock getting closer! Aside from salty twisted knots we will serve you home-made Bratwurst and a brand new beer, Oktoberbrau”. 21 september, 12 – sent.
  • Nya Carnegiebryggeriet i Hammarby Sjöstad – ”hip-hop, pretzels, fried chocken och Bärzen!” utlovas. 26 september, kl16-00.
  • Sundbybergs Köksbryggeri ”Njut av nybryggd Märzen och Pilsner i 1-litersejdlar till toner av Tysk Tyrolermusik. Ät nybakade Pretzels eller bästa korvarna med surkål.” Ons-lör hela oktober.

Oktoberfest hemma?

Välj ett svenskt öl! I årets oktoberölssläpp på bolaget fanns fler svenska tolkningar än tyska, och de som lanserades i det lokala sortimentet var av imponerande kvalitet. Kika gärna HÄR på Nyhetsmorgon där jag tipsade om fyra svenska favoriter tidigare i veckan.

Och kom ihåg, detta är ölstilar som passar rådande säsongsgastronomi perfekt, bjud på nyplockade svampar i en rykande risotto, dignande skaldjursplatå med krabba och hummer eller ett mört långkok.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.