Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Viner i väder och vind

Viner i väder och vind

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

TILLFÄLLIGT PARTI 28 FEBRUARI – Kan det vara årets godaste tillfälliga lansering där Pär Strömberg skottat fram favoriterna? Här bjuds dryga dussinet fina vinköp.

Året 2020 har 366 dagar i stället för 365. Det beror på att det är skottår, vilket innebär att vi får en extra dag i februari. Namnet skottår kommer från förskjutningen av en extra dag. År 2020 har vi förutom skottår även 53 veckor i stället för 52. Det beror på att årets första vecka, vecka 1, måste innehålla minst fyra dagar. Som minnesregel kan man säga att vecka 1 måste innehålla en torsdag. Men nog om det i denna text, mer finns att söka på nätet, i encyklopedier eller som jag gjorde, kollade med Illustrerad Vetenskap.

Med detta sagt är det även en av mina bästa vänner Mattias Hedenborgs födelsedag på fredag, samma dag som det släpps, kanske årets bästa lansering av exklusiva kvalitetsviner i Systembolagets tillfälliga sortiment. Egentligen tror jag att Matte är född på en skottdag och borde då rimligen vara endast 12 år, lika gammal som han såg ut när han debuterade på bas med Thrash Metal bandet Fallen Angel i Örebro någon gång i slutet av 80- början på 90-talet. Så idag väljer jag 12 st viner jag verkligen gillar (+ 4 st, enligt skottårs intervallet, oprövade kort). Fallen Angel vågade sig på ett oprövat kort, en blond gänglig yngling som gjorde makalös succé, så skål och grattis!

Ett femtiotal viner har provats och av ytterligare 15 ej inkomna prover har jag satt ihop min lista av för mig obligata vininköp inför vårens ankomst. Det lanseras även flera mer klassiska viner som också borde få sin lyster beskriven här, men jag har komponerat efter eget intresse och smak. Den som följt mig en tid torde hitta en del “bra skit” här helt enkelt.

VITT VIN

Katharina Wechsler Riesling Trocken 2018, Tyskland, Rheinhessen, TSE 92752, 159 kr
Först lite petroleum i nosen, sen kommer päron, gula äpplen, vit persika och vita blommor till undsättning. Hög syra, härligt friskt, gulgröna äpplen och ett svalt mineraliskt avslut. Riesling från en av de mest spännande och talangfulla vinmakarna i Rheinhessen just nu. (4200 fl. Backman Vinhandel)

1583 Albariño de Fefiñanes 2018, Spanien, Rías Baixas, TSE 92772, 198 kr
Skarp men inbjudande doft av hav och sälta samtidigt som det är fruktigt och blommigt. Fruktig även i smak med tonvis av mineral, sälta med balanserade fat. Avslutet ger citrus och melon, granny smith och vita blommor. (6000 fl. Viña Española)

Domaine Aux Moines Savennières Roche aux Moines 2016, Frankrike, Loire, TSE 93032, 299 kr
Ekologiskt på lovikavante, spicy bivax, gul frukt, hög syra, fylligt i munnen och mycket attraktiv längd, gott! Chenin blanc från Loire som mor och dotter lägger kvalitet över. (800 fl. Wine Trade)

Marelise Niemann Momento Chenin Blanc Verdelho 2017, Sydafrika, Western Cape, TSE 95113, 209 kr
En riktig ljusraket med gröna toner och varm frukt, hög syra, finfin balans, friskt och mineraligt. Det “unga” Sydafrika är verkligen på G, och även om Niemann är en erfaren vinmakare har hon endast gjort vin i Western Cape sedan 2013.  (1300 fl. Wine Rebels)

RÖTT VIN

Château Thivin Brouilly Reverdon 2018, Frankrike, Brouilly, TSE 95556, 189 kr
Seriöst men charmigt från topproducent i Beaujolais. Rödbärig doft, mest av jordgubb och så lite fat. Sträv med bra balanserad syra, friskt och josigt. Pigg fjäderlätt eftersmak, ett riktigt härligt vin! (2400 fl. Pompette)

Cavallotto Langhe Nebbiolo 2017, Italien, Langhe, TSE 95390, 325 kr
En Langhe Nebbiolo från Bricco Boschis i Castiglione Falletto. Seriös och ärlig vinmakare av tradition. Inbjudande härlig doft, integrerade fat från stora slavonska bottis, fyllt av rosor och nypon. Viol, lakrits, rosor och nypon, röda bär, körsbär, strävt, kraftigt, komplext och rent ur sagt, skitgott! Cavalotto gör klassiska, traditionella och majestätiska viner. (270 fl. Agrell & Hartley)

Giacomo Grimaldi Nebbiolo d’Alba Vigna Valmaggiore 2017, Italien, Piemonte, TSE 92949, 189 kr
Mer kanonvin från Grimaldi. Denna gång en Nebbiolo d’Alba med inbjudande doft, ren rödfruktig smak med integrerade fat. Kanske lite ung och snipig utan en rejäl vädring, men frukten och stilen är omisskännlig nebbiolo. Det vittnar också om vilken kvalitet detta vin har för längre lagring. Dessutom till ett fantastiskt bra pris. Många flaskor släpps, köp och göm undan! (4800 fl. Panache)

La Stoppa Trebbiolo Rosso 2018, Italien Emilia, TSE 92925, 179 kr
Kärt återseende av Elena Pantaleonis Trebbiolo på barbera och bonarda. Elena är en av Ariannas Occhipintis läromästare och en visionär och förebild för Italiens många framgångsrika kvinnliga vinmakare. Inbjudande rödbärig doft, fantastiskt len textur men frisk i munnen av pigga syror och ett mjukt bärigt avslut av mörka körsbär och örter. Otrolig drickglädje för den som gillar svalt i stora kupor för stora klunkar, mmm, gott! (4800 fl. Wine Trade Sweden)

Montesecondo Chianti Classico 2017, Italien, Chianti Classico, TSE 92909, 214 kr
Favoritproducent från Chianti Classico, där jag älskar stilen från San Casciano Val di Pesa. Körsbär, jord, mineral, salvia, plommon och en näve fat. Ryssland möter Sicilien i vinmakaren Silvio Messana, biodynamisk sangiovese karaktärsfylld av syrlighet, strävhet och förförisk rödbärig frukt. (1200 fl. Dryckesbutiken)

Filipa Pato Território Vivo Baga 2017, Portugal, Bairrada, TSE 92876, 249 kr
Baga från Bairrada, jo ja tackar ja! Frisk doft av röda bär, körsbär och skog. Pigg med härliga skogsbär, örter och mineralisk sälta, riktigt inbjudande naturpang från Portugal. Det här vill vi se mer av, riktigt gott och förmodligen riktigt lagringsdugligt. Enda negativa är väl att det bara släpps 300 flaskor. (300 fl. Wine Trade Sweden)

Cellers Joan d’Anguera Altaroses 2018, Spanien, Montsant, TSE 92769, 199 kr
Ekologisk och Biodynamisk garnatxa från Montsant. Så här smakar våren för mig. Ljust rött, härligt fylld av  inbjudande dofter, lite örtigt och svalt men ändå varmt liksom. Josigt och läskande i munnen, fin balans mellan syra och tanniner, ren klunkabiltet och drickglädje till bra pris. (600 fl. Words & Wines)

Chateau Cap de Faugeres 2016, Frankrike, Bordeaux, Côtes de Castillon, TSE 95566, 219 kr
Det är inte så ofta jag skriver om viner från Bordeaux. Jag erkänner att jag inte är tillräckligt bevandrad bland slotten och de klassiska appelationerna. Men när det kommer till viner som det här, vill jag genast veta mer. Integrerad fatkaraktär fyllt av svarta vinbär i nosen. Bra tannin och syra med strävt avslut väger upp den fina frukten, svartvinbär och björnbär, plommon och örter. Avslutet bjuder på lite rökiga fat, ceder och vanilj. (2400 fl. Brix Wine)

EJ PROVADE

Christmann IDIG Riesling Grosses Gewächs 2018, Tyskland, Pfalz, TSE 96111, 455 kr
Jag har provat IDIG GG många årgångar och det är alltid ett mycket komplext och härligt vin. För den som gillar det rent med hög syra, elegans och lagringsduglighet! (360 fl. Enjoy Wine & Spirits)

Versante Nord Eduardo Torres Acosta Viticultore, 2017, Italien, Terre Siciliane, TSE 92910, 259 kr
Att bli känd som Arianna Occhipintis kille kanske inte är fy skam, men Eduardo, likt Arianna, gör skitbra vin sen länge, så ett stort YES! på denna. (540 fl. Dryckesbutiken)

Jean-Paul Brun Terres Dorées Saint Amour 2018, Frankrike, Saint-Amour, TSE 92933, 229kr (480 fl. Divine)
Jean-Paul Brun Terres Dorées Fleurie 2018, Frankrike, Fleurie, TSE 92321, 229 kr (480 fl. Divine)
Jean-Pauls viner gör mig sällan besviken, två fint prissatta viner från de gyllene stenarnas region lanseras, en från Saint Amour och min favorit från Fleurie. Bojo Gamay gott!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.