Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Smaka på Galicien – sju bra viner att testa

Smaka på Galicien – sju bra viner att testa

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Galicien i nordvästra Spanien är ett vinområde som bjuder på både dramatiskt vacker natur och fantastiska viner på karaktärsfulla druvor. Här guidar Andreas Grube till sju klockrena tips för dig som vill lära dig mer!

Vitt vin från Galicien.

Folklore Albariño 2021, nr 6263, 119 kr

Ett vin från Rías Baixas i de norra delarna av Spanien som mer eller mindre blivit synonym med de friska och fruktiga vinerna på druvan albariño. Här har vi ett lysande bra exempel på druvan och stilen, i öppen och tillgänglig stil med gott om päron, gröna äpplen, limezest och solmogen gul frukt.

Vitt vin från Galicien, Spanien.

Marin Codax Albariño 2021, nr 7088, 159 kr (BS)

Även här en albariño från Rías Baixas. Krispig och läcker, men också med tryck i smakerna och med stilig koncentration från start till mål. Härlig balans mellan det generöst gulfruktiga och det stramt syrliga.

Vitt vin från Galicien, Spanien.

Joaquin Rebolledo Godello 2021, nr 2553, 119 kr

Nu är vi i Valdeorras – ”den gyllene dalen” – i de allra ostligaste delarna av Galicien. Ett ganska enkelt vin men som ändå bjuder på mycket i glaset. Vit persika, lite päron, gröna äpplen, färsk lime och en härligt läskande mineralitet. Suveränt sommarvin, gärna med lite boquerones.

Vitt vin från Galicien, Spanien.

Coto de Gomariz 2020, nr 92237, 189 kr (BS)

Här har vi en ett vin från Ribeiro på den för området så klassiska druvan godello. Otroligt läckert i karaktären med uttrycksfull och öppen örtighet, gul frukt som drar mot det tropiska och samtidigt med en syrlig beska som av grapefrukt. Bra längd med aningen touch av vitpeppar. Läckert!

Vitt vin från Galicien, Spanien.

Lalume 2018, nr 57956, 199 kr (BS)

Treixadura är inte direkt den vanligaste druvan i världen, särskilt inte när den får ståta på egen hand i ett vin. Men här har man lyckats suveränt bra med uppgiften. Tropisk frukt, munfetma, mogen citrus och samtidigt snyggt sammanhållen eftersmak med aningen mineralitet. Fantastiskt gott vin, med perfekt avrundning av mognaden.

Rött vin från Galicien, Spanien.

Maruxa Mencía 2021, nr 2633, 149 kr

Det är verkligen oerhört kul att ett vin av den här typen dyker upp i Systembolagets fasta sortiment – och dessutom lyckas hålla sig kvar. Härligt josigt och rent med gott om mosade jordgubbar, hallon, färskmalen svartpeppar och lite torkade örter i charmig stil. Får gärna drickas hyfsat svalt.

Rött vin från Galicien, Spanien.

Vel’Uveyra Mencìa 2019, nr 81875, 179 kr (BS)

Suveränt snygg mencía från området Ribeira Sacra, där druvan också trivs som fisken i vattnet. Härlig kryddighet och gott om mörka och röda bär, pigg syra, lite svartpeppar och en ton av järn som för tankarna till frisk syrah från norra Rhône. Bra längd med en påtaglig sälta som pirrar mot tungan. Bargain!

Annons

Maruxa Mencía

Maruxa Mencía

Land:Spanien
Pris:149 ,-
Alkoholhalt:14%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Maruxa Mencía

Land:Spanien
Pris:149 ,-
Alkoholhalt:14%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Maruxa Mencía är ett prisvärt rött vin från Galicien med örtig doft och mörka bär. Smaka på björnbär, körsbär och plommon. Läskande syra ger ett skönt schwung i frukten som har ett lätt spicy och kryddigt anslag. Häll upp och drick svalt till stekta fläskkotletter, skysås och ugnsrostade potäter.

NR: 2633

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.