Spriteriet – från slow slånbär till fylliga sommardrömmar
Lästid: 2 minuter
I en garageliknande lokal i centrala Stockholm hittar du Spriteriet, som med fokus på råvaror i säsong, naturlig produktion och egensinniga idéer skapat sig en helt egen nisch i den svenska dryckesfloran.
– Jag jobbar mer som en vinmakare än som ett klassiskt destilleri, med årgångar, säsong och där varje produkt blir unik, säger Charlotta Berggren, Spriteriets grundare.
Charlotta Berggren har sin bakgrund i barens och spritens värld, och har också bland annat jobbat hos den pigga lilla vinimportören Dryckesbutiken. Och det var under tiden på Dryckesbutiken som intresset för svenska likörer växte fram. Hon upplevde det som ett outforskat segment där det saknades produkter.
Så vad göra? Starta en egen låda, såklart!
– Jag smög igång verksamheten så smått under 2017 och sålde de första produkterna 2018. Från och med november förra året kör jag det här på heltid.
Den ekologiska grundsprit Charlotta använder köps in från Tyskland. Det mesta av de övriga ingredienserna plockar hon själv, och med hjälp av vänner och familj. Säsong är ett ledord – varje år är unikt och det ska avspeglas i produkterna.
– Jag tycker det är konstigt att man inte tagit fasta på det mer, att växtåret måste få avspeglas i produkterna. Jag jobbar naturligt och utan tillsatser. Allting måste få ta den tid det tar, det handlar om en mognadsprocess, säger Charlotta.
Hittills har det mest varit likörer, vermouth och bitters som stått på agendan för Spriteriet, men planen är att göra mer fruktdestillat.
– Slånbär har väl blivit mitt signum. Det var slånbärslikören jag började med, det är också den som tar längst tid. Den behöver ligga länge på spriten och tar längre tid att mogna ihop. Jag har också alltid varit nördig med vermouth. Med min vermouth tar jag fasta på vinet och kryddar runt det – istället för tvärtom som många av de stora producenterna. Jag vill behålla syran och tanninerna som finns i vinet.
När vi ses får jag testa två olika vermouth som just nu är aktuella på marknaden, Rosé Vermouth och Orange Vermouth, båda gjorda på vin från den tyske naturvinsmakaren Andi Knauss.
Och alltså, jag skojar inte, det vattnas i munnen även nu, när jag flera dagar efter mötet med Charlotta skriver den här texten…
Rosén – kryddad med rabarber, malört, myskgräs och renfana – är härligt syrligt rabarbertonad, med försiktig bitterhet. Fräsch och rödbärig i stilen, med hallon, smultron och skjuts i syran. Orange är gjord på skalmacererad pinot blanc (därav namnet, det har alltså ingenting med apelsiner att göra) och kryddad med sommarhonung från Charlottas föräldrar, havtorn, malört och kvanne. Här bjuds härlig munkänsla med lätt tanninkänning, klipp i syran och aningen sötma. Smakerna drar mot hjortron, aprikos och honungsstänk, med en malörtsbeska som kommer smygande först i eftersmaken.
– Båda är gjorda för att kunna drickas rent, men passar också bra med mat. Och rosén är underbar som spritz. Flirtig, blommig och bärig, säger Charlotta.
I juni släpps också en ny upplaga av Slånbär, en fyllig sommardröm med mörkare bärighet och marmeladtoner i charmigt generös kostym.
Just nu fortsätter det att bubbla av kreativitet och experimentlusta på kontoret/spritverkstaden ett kort stenkast från Sankt Eriksplan: nya smaker, nya produkter och nya samarbeten är på gång.
– Planen är att börja göra fruktdestillat inom kort. Och så håller jag alltid på med nya smaker, bland annat ska jag göra en torr vermouth i år tänkte jag. Plus att jag gör en del co-labs med Stockholms Bränneri. Vi har till exempel gjort en färdigblandad negroni tillsammans, där jag gjort vermouth och bitter, och de står för ginen. Vi hoppas kunna släppa några flaskor av den framåt sommaren.
Tillgängliga produkter från Spriteriet:
• Slånbärslikör (nr 34588, 329 kr) – lanseras 1 juni
• Rosé Vermouth (nr 34718, 319 kr) – lanseras 1 juni
• Orange Vermouth (nr 78867, 329 kr) – lanserades 4 maj, går bara att beställa i Stockholms län.
• Fläderlikör (artikel 34150, 298 kr) – lanserad 2019
Läs mer om Spriteriet här.