Steppa upp ditt prosecco–game
Lästid: 3 minuter
Som festligt bubbel är den lika folkkär hos vissa som föraktad hos andra. Richard Sigray tittar närmare på hur proseccon mår idag och ger några förslag på alternativ till det enkelriktade utbudet i Systembolagets hyllor.
”…men han är så festlig. Titta hur han bubblar som en flaska billig prosecco”, säger rollfiguren Lady Caroline i tv-serien Succession sarkastiskt om sin blivande man bakom hans rygg. Strax innan deras vigsel i ett sagolikt palats i Toscana.
Prosecco må kanske inte falla en brittisk aristokrat i smaken, men för många av oss andra har det blivit ett go-to-bubbel när det vankas födelsedagskalas, studentmottagningar eller, ja varför inte, bröllopsfester. Det är lätt att förstå, sett till priset går det många flaskor standardprosecco på en flaska champagne. Du får helt enkelt många bubblor per krona.
Detta italienska nationalbubbel har sin hemvist i ett vidsträckt område i Veneto ända upp till Friuli vid det Adriatiska havet. Det är tillåtet att använda flera sorters druvor men för att få kallas prosecco måste vinet vara gjort på minst 85 procent glera. För att ta fram bubblorna används oftast Charmat-metoden som innebär att ett stilla vin får jäsa en andra gång i en trycksatt ståltank.
Intresset för prosecco tog rejäl fart under 1980-talet och har sedan dess bara accelererat. Årligen produceras det i runda tal 600 miljoner flaskor prosecco. En häpnadsväckande siffra som överträffar champagne med råge. Det mesta konsumeras inom Italien men mycket går också på export.
Det är förstås många som velat dansa runt guldkalven. Med den stegrande populariteten ökade även skördedeuttagen vilket ledde till att kvaliteten ofta blev lidande. Till slut ingrep myndigheterna och införde 2009 en rad regeländringar; bland annat infördes kvalitetsbeteckningen DOCG för vinerna från områdena kring byarna Conegliano och Valdobbiadene som betraktas som proseccons ursprungsplatser. Här är odlingarna äldre och vinstockarna växer i sluttningar på lite högre höjd. Alla förutsättningar för kvalitet och en möjlighet att uttrycka terroir finns på plats. Vinerna från Conegliano brukar sägas vara lite fylligare med aromer av gul stenfrukt medan vinerna från Valdobbiadene har mer citruskaraktär och mineralitet.
det händer en hel del spännande saker just nu. Det har blivit allt vanligare med en torrare stil, numera kan man se Brut eller till och med Extra Brut skrivet på etiketterna. Flera producenter blickar också tillbaka till hur man gjorde förr i tiden med jäsning på flaska samt Col fondo eller Sui lieviti som innebär att vinerna får vila på sin jästfällning i flaskan utan att degorgeras.
Trots det förknippar fortfarande många prosecco med ett lättviktigt, ganska sött, tuttifruttismakande och framförallt billigt bubbel. Det är lätt att få den bilden bekräftad om du enbart letar i Systembolaget fasta sortiment där nästan alla viner är prissatta en bra bit söder om 100 kronor och gjorda i den vanligaste halvtorra stilen (som något förvirrande kallas för Extra dry eller Dry).
Men det finns intressanta alternativ i beställningssortimentet. Istället för att skriva in prosecco i Systembolagets sökfunktion, prova istället att söka på Conegliano, Valdobbiadene, Cartizze, Rive, Asolo eller col fondo. Här bredvid är några exempel på hur du kan steppa upp ditt prosecco-game några snäpp.
Casa Belfi Naturalmente Frizzante, Italien, Nr 76765, 179 kr
Naturvin med druvor från biodynamiska vingårdar. Prosecco som inte filtrerats och där jästfällningen finns kvar i flaskan. Här finns aromer av te, citron, persika och mandel. Jästigt, syrligt och mycket läskande för en solig vårdag.
Asolo Prosecco Superiore Extra Brut “Era Grande”, Italien, Venetien, Nr 51985, 249 kr
Från det lilla DOCG-området Asolo. Gräsig doft och inslag av päron och bakverk, tänk madeleinekakor. I munnen tillkommer aromer av citrus och aprikos. Torrt men ändå ganska generös kropp för att vara extra brut. Passar som aperitif eller till plockmat.
Malibran Sottoriva Col Fondo Per Tradizione 2019, Italien, Venetien, Colli Trevigiani, Nr 81547, 189 kr
En prosecco som fått jäsa en andra gång på flaskan och sen vila på jästfällningen. Fin krämig mousse (frizzante) med stram citrusbetonad ansats som mjuknar i mittpartiet där noter av vildkaprifol, jasmin och champinjoner träder fram. Bra längd med brödighet och grapebeska i det torra avslutet.
Detta är en krönika. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Annons
Le Contesse Prosecco Treviso Organic Brut
Le Contesse Prosecco Treviso Organic Brut
Piggt och läckert vin med härliga godistoner som får gommen att sprudla. Här bjuds vi på ett riktigt päronparty där piggelin får sällskap av vanilj och frisk citronzest. Ett snyggt skolboksexempel som kommer få Prosecco-älskarna att jubla. Varför inte servera bubblorna till en getostpizza med persikor och valnötter?