Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "livsbejakande, uppsluppet och briljant"

Nyprovat – "livsbejakande, uppsluppet och briljant"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 11 minuter

Det är dags för försommarens sista lansering i tillfälliga sortimentet. Nu väntar ett upphåll på en månad innan de två släppen under juli. Det är ett stort släpp med över 50 viner där Systembolaget lagt till och dragit ifrån in i det sista. Listan är fullt ut provad, men flera av vinerna vi såg framemot i sommar har flyttats på utan förklaring. Jag har även listat lokalt och småskaligt från Sveriges dryckesskatt. Vi har en bit kvar för att nå upp till internationell klass på de svenska vinerna, men nedan hittar du några riktigt goda försök. Håll till godo, ha en skön semester så ses vi i Nyprovat igen inför släppet den 8 juli. Skål och kom ihåg, drick mindre men bättre, även under semestern!

FRUKTVIN

winetable_bärkraft_idunn

Idunn Bergskär Ett torrt vin av lingon 2020, Sverige, Västerbottens län, TSV 70697, 177 kr

Ekologiskt torrt bärvin med doft och smak av skogen, lingon och blåbär, kryddigt örtigt. Barrig och vuxen lingondricka med balanserad syra, torr och strukturerat. Detta fruktvin är gjort på 85% frysta lingon och 15% opastöriserad fryst äppelmust. Jäsningen varade cirka 25 dagar och klarades därefter med bentonitlera. Läs gärna Sara Emilia Nässéns krönika om Idunn och den norrländska bärkraften. (Idunn Norsjö Wine & Co., 4000 fl.)

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_skepparps_grand_prix

Skepparps Grand Prix Mousserande Solaris 2020, Sverige, TSV 93740, 299 kr

Svenskt mousse is sitt esse. Kanske når det inte riktigt upp till priskvalitet, men vi bjuds på ett välgjort och imponerande solarishantverk. Doft och smak av grapefrukt, grönt gräs, syrliga vita vinbär och svartvinbärsblad. Bred stor mousse sursyrlig frukt, passionsfrukt och grapefrukt i avklingande finishen. Väl värt att prova – skåla in sommaren svenskt! (Skepparps Vingård, 4200 fl.)

winetable_nyprovat_muni_arione

Muni Daniele Piccinin Arione 2018, Italien, Venetien, TSE 93637, 229 kr

Lätt brödig med inslag av nougat, kex, gul stenfrukt, grapefrukt, citrus och mogna äpplen. Frisk och fyllig, smakrikt champagnelik med komplex smakbild med inslag av lokala örter. Framställd enligt champagnemetoden med hela klasar av druvan durello. Den mjuka  och syrafriska moussen bjuder oss ett tätt, torrt och seriöst italienskt bubbel.
(Panache, 1800 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_uhlen_laubach

Heymann-Löwenstein Uhlen Laubach GG 2019, Tyskland, Mosel, TSE 94732, 329 kr

Vulkanosande skiffer-torrhet och grön paprika, petroleum och grapefrukt i ett skalbeskt och örtig avslut. Med skyhög syra och direkt motsträvig mineralsälta är det här inget för nybörjaren eller diggaren av mellanmjölksriesling. Vi snackar istället  hökoktanig och egensinnigt personlig, nästintill o-charmig men samtidigt helt kristallklar och förföriskt god riesling till otroligt bra pris. (Brix Wine, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_von_winning_ungeheur

Von Winning Forster Ungeheuer Riesling GG 2020, Tyskland, Pfalz, TSE 92975, 385 kr

Ett toppvin från fantastiska vingårdsläget Ungeheuer, en hyllad magisk GG sprungen ur Stephan Attmans skickliga händer och gammstockar ur sandsten, kalk och basalt som utgör jordmånen i den berömda sluttningen ovanför skogen. Ett vin som år efter år alltid levererar till det i sammanhanget modesta priset. Koncentrerad doft av persika, gul stenfrukt, mogna plommon, vanilj, vita och gula blommor och örter. Välbalanserad syra och varm frukt med en mineralisk touch av petroleum. (Intermondi, 696 fl.)

winetable_nyprovat_wieninger

Wieninger Gemischter Satz Ried Ulm 1 öwt Nussberg 2019, Österrike, Wien, TSE 92543, 249 kr

Ekologisk Wiener gemischter satz bestående av 9 druvsorter – weissburgunder, neuburger, welschriesling, grüner veltliner, sylvaner, zierfandler, rotgipfler, traminer och riesling. Aromatisk och elegant av mogen vit och gul frukt, äpple och honung med fossilrik kalkstenstouch. Fylligt och elegant med tät och koncentrerad balanserad frukt och efterhängande saltig aptitretande mineralitet. (Lively Wines, 600 fl.)

winetable_nyprovat_chignin_bergeron

André et Michel Quenard Chignin-Bergeron Les Terasses 2020, Frankrike, Savoie, TSE 92228, 199 kr

Mineralisk alpbäcksläsk på rousanne, eller som det lokala namnet i Chignin gör gällande; bergeron, från branta sluttningar med utsikt över Alpernas snöbeklädda toppar. Friskt gulfruktig doft med pigg syra, fyllig textur i en tät och saltfrisk porlande mineralisk eftersmak. Citrus, humle, kall fjällbäck och sötfruktig persika och grapefrukt. Japp, där satt den! (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_latour_matillac

Château Latour-Martillac Blanc 2020, Frankrike, Bordeaux, TSE 93488, 359 kr

Från Pessac-Léognan en stilren och välbalanserad dubbelexponering av sauvignon blanc och sémillon. Doften av nykrossade nötter, vanilj, ekfat, citrus och apelsin bjuder in smaken genom hög syra och en tät, fyllig och torr textur med eftersmaker av vanilj, småcitrus, clementin och hasselnötter. Mer vit Bordeaux åt folket! (Tryffelsvinet, 720 fl.)

winetable_nyprovat_muni_montemagro

Muni Daniele Piccinin Montemagro 2019, Italien, Venetien, TSE 93582, 199 kr

Rent hantverk på den rasande syrliga lokala druvan durello uppvuxen på hög höjd ur en extremt mager kalkstensrik lera som liknar vitt skiffer. Tät örtig doft med gul frukt och kolaremmar i ett koncentrerat syradriv och stilrent fyllig volym. Friskt syrlig och läskande med ett livsbejakande, uppsluppet och briljant avslut. (Panache, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_la_bota_101

Equipo Navazos La Bota de Manzanilla 101 Florpower, Spanien, Andalusien, TSE 93516, 298 kr

Tveksamt om den här ska gå som vitt vin eller som starkvin, vagt uppspritat lättsherry (15% alk.), men jag väljer att köra den som vitt vin, eller kanske vagt orange… svårdefinierat, gott hursomhelst. Äpple, curry, nötter och mandlar i en tät och fyllig, nästan oljig textur med tydlig oxidering, mogna äpplen, mer nötter och curryblad. (Brix Wine, 480 fl.)

winetable_nyprovat_schuchmann_mtsvane

Schuchmann Mtsvane 2020, Georgien, Kakheti Region, TSV 94546, 99 kr

Loakla druvan mtsvane i eget majestät, annars ser vi den oftast i blend tillsammans med rkatsiteli. Mycket prisvärt och intressant vin, väl värt att prova för den nyfikne som vill hitta nya druvor och regioner att upptäcka. Äpple och citrus med en floral ton av gula blommor, mandel och örter, lätt pepprig i en smekande textur med frisk syrlig frukt, skalbeska och avslutande aptitlig längd av bittercitrus. (Concealed Wines, 5000 fl.)

ORANGEVIN

winetbale_nyprovat_chignin

Quenard Les 1 er cru recoltant 2020, Frankrike, Savoie, TSE 92911, 229 kr

Biodynamiskt odlad och skalmacererad jaquere med en dos bergeron (rousanne). Aprikos, nötter, fikon och citrus med granskogskänsla. Josigt men strukturerat torrt med bra syra och fin längd där allt rundas av i mineraliskt stendamm. Ett friskt och ett spännande alternativ för den som vill upptäcka området Savoies naturliga skatter. (Vintedge, 600 fl.)

winetable_nyprovat_kamara_nimbus_ritinitis

Kamara Nimbus Ritinitis 2020, Grekland, TSE 93597, 249 kr

Ekologisk assyrtiko som jäst och fått vila med små tygpåsar tallkåda från träd som växer på berget Evia. Smak och doft är otvetydigt av granskott, tallbarr och kåda men i en högst drickvänlig Retsinastil. Stram och torr men läskande god, udda men kul och värt att prova på för den nyfikne. Alla viner från Kamara är så kallade naturviner, och produceras utan filtrering eller tillsatta sulfiter. (Divine, 600 fl.)

ROSÉVIN

winetable_nyprovat_kruger_rumpf

Kruger-Rumpf Pinot Noir Rosé 2021, Tyskland, Nahe, TSV 92980, 129 kr

En enkel, ljus och knastertorr rödbärig rosé med koncentrerat fruktiga smaker av smultron och grape, med balanserad syra i matvänlig struktur. Ett vin som med allokering och prisbild kommer dyka upp lite här och var under sommarens alla festligheter, stilfull kvalitet till bra pris. (Wine Affair, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_sainte_marguerite

Chateau Sainte Marguerite Cru Classe Rosé Organic & Vegan 2021, Frankrike, Côtes de Provence, TSV 93704, 169 kr

Ekologisk odlad grenache, cinsault och syrah med frisk doft av polka och mynta i en lätt, sval och örtig stil med smultron och mineraliskt avslut. Tydligen måste man skriva ut både Organic & Vegan för att nå genom bruset av ljusrosa provenceroséer. Nått ut hade man gjort ändå för det är ett prisvärt och gott vin. Sedan 1977 ägs och drivs egendomen av familjen Fayad och produktionen ÄR ekologiskt certifierad och uppenbarligen då även veganvänligt för konsumenten. (Carl Wine, 9000 fl.)

winetable_nyprovat_fournier_sancerre_rosé

Fournier Sancerre Rosé Les Belles Vignes 2021, Frankrike, Sancerre, TSV 93760, 159 kr

Med doft av röda bär och syrliga frukter i en sötsyrlig och uppiggande grapefruktig syrakick skjuts strukturen fram och ger oss en stram och torr koncentration. Mer frukt, smultron och mineral, mynta och polkagris, men tänk vuxet och välbalanserat! Sammanfattat som en sommar kick-off med driven syra i fruktig bärig josig stil med ett saltstänkt mineraliskt målsnöre. Stor allokering, finfint pris! (Provinum Vinhandel, 5000 fl.)

winetable_nyprovat_brancaia_rosé

Brancaia Rosé Casa Brancaia SRL 2021, Italien, Toscana, TSV 95006, 149 kr

Ekologisk fullblodsmerlot med floral och charmigt blommig doft insvept av syrliga körsbär, jordgubb och färska örter. Brancaias rosé är alltid pigg och lätt men med seriös koncentration, fylligt frisk och matig med både struktur och påfallande syra i snygg balansgång. Avslutet består av gastronomiskt längtande mineralitet. (Johan Lidby Vinhandel, 5000 fl.)

winetable_nyprovat_lacrimarosa

Lacrimarosa Mastroberardino 2021, Italien, Kampanien, TSV 91248, 148 kr

Favorit i repris med tät torr och friskt mineralisk inledning där röda bär och viss citrusbeska gör sig hörd. Rödbärig och örtig, stramt syrlig med söt frukt och vilda örter. Aglianico fungerar alltid ypperligt som rosédruva, som med sin struktur och kraft ger tyngd åt det fjäderlätta. (Tryffelsvinet, 4800 fl.)

winetable_vintips_cosimomariamasisi_enhalvpall

Cosimo Maria Masini Rosato 2021, Italien, TSE 93569, 248 kr

Naturlig sangiovese med lite uppbackning av andra lokala druvsorter presenterat i bagnum. Maria Masini är certifierad för ekologisk och biodynamisk odling och En Halvpall jobbar endast med naturliga hantverkare. Så började jag förra årets lansering – för ingenting har väl förändrats mycket där? Jo, jag är tyvärr inte riktigt lika överraskad över årets upplaga som jag var av förra årets. Det är förvisso lätt och josigt med torr bärig och fruktig smak, men allt kommer med en fadd trött eftersmak. Serveras iskall om alls. Så skrev jag efter första provningen av vinet. Jag har nu återigen provat det och kan konstatera att jag fick ett riktigt måndagsexemplar första gången. Den nya bagen visade upp en betydligt friskare och josigare sida, med blodapelsin, grapefrukt och jordgubsstoner. Naturlig och fräscht bärig med torr textur och sjungande syrligt efterspel. Ge vinet en chans… (En halvpall, 2000 bags)

winetable_nyprovat_radice_paltrinieri

Radice Paltrinieri 2020, Italien, Lambrusco di Sorbara, TSE 90440, 159 kr

Naturlig Lambrusco som håller måttet. För jag vill gärna säga ett par ord om Lambrusco. Den må komma i många olika skepnader och ingen kan riktigt rama in dess infernaliska innebörd. Men bara för att det står Lambrusco på etiketten bör inte vinet hyllas unisont. Det har släppts på tok för mycket skräp under hipsterflaggan som namnet fått utstå. Jag nöjer mig iallafall med denna (och visserligen en eller två andra, men det är en annan text). Grapefrukt, blodapelsin, vagt mousserande med torr och skalbesk struktur. Rabarber och jordgubb, örter, vildhallon och grapefruktbeska i avslutet med liten fruktsötma. (Vintedge, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_hoof_lur_moschofilero

Troupis Winery Hoof & Lur Moschofilero 2021, Grekland, Arcadia, TSE 93397, 159 kr

Naturflirtig doft med flyktiga syror, ljust röda bär, tranbär och lingon där gröna örter och vagt jästiga toner bjuder in oss i smakbilden med samma attribut. Frisk syra och läskande textur i ett skalbeskt avslut. Lokala druvan moschofilero har till hälften skalmacererats i ståltank och till hälften jäst i amfora. Spännande och inte alltför dyrt för att testas. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 1800 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_heinrich_pinot_noir

Weingut Heinrich Pinot Noir 2020, Österrike, Burgenland, TSV 95280, 139 kr

Kvalitetsproducent som jobbar efter biodynamiska metoder med Demetercertifiering. Glaskork i sann Österrikisk anda, fullödig regional druvtypicitet, tydligt ursprung och enorm drickglädje. Initiallt reduktiv påföljd av ögonöppnande körsbärighet med jordgubb och sandelträ i en rökig mineralitet. Örtig, kryddig, pepprig med viol, svarta oliver och svarta plommon där en frisk syra avrundar ett torrt syrligt avslut. (Lively Wines, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_arbin_mondeuse_terres_brunes

André et Michel Quenard Arbin Mondeuse Terres Brunes 2020, Frankrike, Savoie, TSE 93615, 199 kr

Blir mondeuse från Savoie nästa stora kioskvältare, frågade jag mig för ett par år sedan. Well, kanske inte riktigt än, men frågan är om inte denna druva från denna plats borde få lite större plats i folks mörkt röda hjärtan? För mörkt är det,  svartbärigt med köttig frukt, tyngd i smak och doft, kraft och energi i struktur och textur med torra tanniner som lyfter alltsamman med en bärande frisk syra, elegant, rustikt och gott… Ett år senare skrev jag, lagringspotential om du har hyllplats för framtida hipstermoment. Kanske är det dags att lyssna in mina spådommar, snart händer det! (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_chinon_gabare_grosbois

Domaine Grosbois Chinon Gabare 2020, Frankrike, Loire, TSV 91288, 199 kr

Från favoritproducenten i Chinon som även gör Le Cuisine de ma Mere som blivit en kioskvältare på SB under de senaste åren. Flirtig inbjudande rödbärig doft av jordgubb, körsbär och vildhallon. strukturen av stendamm, kolstybb och grönkartiga örtiga toner fylls på med generös frukt och grusig tannin, frisk syra och långt avslut. For the love of Chinon! (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_maupiti

Maupiti Terre de L´Elu 2020, Frankrike, TSE 92091, 199 kr

Ekologisk stapelvara för alla som gillar ljusrött och krispigt vin. Som en go’ Bojo fast med lite mer kropp där druvblenden är 70% gamay och 30% cabernet franc. Tänk svarta körsbär, sandelträ och rök. Friskt josig och rödfruktig med pigg lätt struktur och läskande syra. (Gullberg by Stockwine, 840 fl.)

winetable_nyprovat_pira_dolcetto_salba

Luigi Pira Dolcetto d’Alba 2020, Italien, Piemonte, TSE 94502, 147 kr

Klassiska och anrika familjen Pira fortsätter göra fina viner till bra pris. Den här dolcetton kanske inte slår ut andra spelare vi skrivit om i vår, men det är ett prisvärt insteg till både druva och område. Mörkfruktig och körsbärsdoftande med stram och tannintät struktur, syrlig och frisk med koncentrerad frukt. (Origo Wine Import, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_pira_langhe

Luigi Pira Langhe Nebbiolo 2019, Italien, Piemonte, TSE 94503, 209 kr

Med bra prisbild och pålitlig druvtypicitet och ursprung kommer man långt. Piras Langhe bär spår av Serralunga och bjuder en frisk och rik nos av körsbär, jordgubb, nypon och rosor. Stram och koncentrerad med mogen frukt och unga tanniner. Torr, stram och tuggig och med kraft i avslutet. (Origo Wine Import, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_pira_serralunga

Luigi Pira Barolo di Serralunga 2017, Italien, Piemonte, TSE 94505, 324 kr

När vi kliver upp på Barolonivå får vi inbjudande parfym av körsbär, rosor, tjära, nypon och viol med Serralungas kvalitetsstämpel i både den torra stram strukturen som i den kraftfulla elegansen – mycket Barolo för pengen. (Origo Wine Import, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_rosso_barolo

Giovanni Rosso Barolo Classico 2016, Italien, Piemonte, TSE 93103, 329 kr

Klassisk Serralunga-producent med säte i Baudana. Druvorna till detta vin kommer från vingårdar planterade mellan 1984 och 2000 vilket med årgången gett doft och smak av nypon, rosor, körsbär och tjära i en tät, fruktig och torr, tannintät struktur. Läskande syra, kraftigt smakfull med en överdådig frukt som avrundar. (Carovin, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_trediberri

Trediberri Barolo del Comune di la Morra 2018, Italien, Piemonte, TSE 90125, 399 kr

Flirtig och lättillgänglig La Morra-kommunbarolo med rödbärig touch av körsbär och vilda rosor. Torr och stram med fokus på frukten. Nebbiolo jäst i betong och lagrat på stora Garbellottofat innan en vända till i betong före buteljering. Tre di Berri står för de tre ägarna från byn Berri i La Morra. (Gullberg by Stockwine, 900 fl.)

josetta pouch

Josetta Saffirio Piemonte Rosso 2021, Italien, Piemonte, TSE 93862, 349 kr

Bagnum fylld av de röda smakerna från Piemonte. Josetta Saffirio har vi bekantat oss med under en längre tid och hennes viner är fullskaligt kvalitetsdrivna. Därav min lilla undran varför detta vin släpps på bag, 1500 ml för 349 kr? Jag är inte helt överens med det. Smakerna är dock med i matchen, ros och viol, stramt och torrt, läskande syrligt med körsbärsfrukt. Om du köper bagnumen så lufta gärna i karaff en timme eller så för att maxa upplevelsen. (Tryffelsvinet, 2330 bags)

winetable_nyprovat_Cascina

Cascina Fornace Vino Rosso 2021, Italien, Piemonte, TSE 92820, 276 kr

En liten halv-bib på 1500 ml, något som verkar populärt i det aktuella släppet. Här en naturligt odlad och vinifierad jos av nebbiolo med touch av barbera. Rödbärig doft med volatila inslag, tegelröd i färgen, syrlig frukt, körsbär och strukturerat med jordig mineral och tuggiga smågrusiga tanniner. Priset ligger något högre än i paritet med vinet men allt är väl gott så. (Vinolio, 800 bibs)

winetable_nyprovat_ceraunavolta_lambrusco

Cantina Fratelli Carafoli C’era Una Volta Lambrusco 2021, Italien, Emilia-Romagna, TSV 95124, 139 kr

Jo, du läser rätt, det är en Lambrusco till och det var väl det här jag flaggade för i den tidigare texten, twp rights doesnt make everything right eller nåt liknande. Här i enkel spritsig rödbärig stil med jordgubb och körsbär, mousserande saftig med torrt avslut. Jag tror att vi kommer se en vag uppgång men senare ett platt fall för dessa viner. Ledsamt då de som gör det bra är riktigt bra, men det är svårnavigerad terräng tyvärr. (Moestue Grape Selections, 12000 fl.)

winetable_nyprovat_munjebel

Frank Cornelissen Munjebel Rosso 2020, Italien, Sicilien, TSE 90010, 379 kr

Ekologisk nerello mascalese med mogna svarta köttiga körsbär, moreller och salthaltig mineral. Stram och tät med torra tanniner och mjukt mogen frukt, frisk syra, vulkanisk mineralitet, umami och sälta – helt torrt med bärigt avslut i en kavalkad av vulkanosande rödfruktig, bitterlemon, grapefrukt, blodapelsin. Lite spretigt men ändå fascinerande. (Vin & Natur, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_raul_perez_la_vitoriana

Raúl Pérez Vizcaina la Vitoriana 2019, Spanien, Bierzo, TSE 93449, 269 kr

Elegant balanserat, tätt och smakrikt, fylligt och maffigt från geniförklarade Raúl Pérez. Vagt brettig inledning med hintar av stall och läder glider över i mörk köttig frukt och tät jordig mineralitet. Fyllig kropp, läskande syra i stramt hållen tanninstruktur, komplex och drivet. (Johan Lidby Vinhandel, 840 fl.)

Lokalt och småskaligt från Sverige – lansering 7 juni

ÖL & CIDER

winetable_nyprovat_omaka_gränsland

Omaka Gränsland x Brutes, Sverige, Stockholm, Nr 37528, 189 kr

Djupt färgad av aronia och svartvinbär där vört och päroncider samjäst till en bärig, syrlig smak av röda äpplen, blodapelsin, ljust bröd och aroniabär. Spännande samarbete mellan Omaka och Brutes Cider.

winetable_nyprovat_omaka_schöne_sonne

Omaka Schöne Sonne, Sverige, Stockholm, 23:90 kr, Nr 37655

En frisk och fruktig radler direkt från trädgården med mycket syrlig smak där inslag av citron, färska örter och rabarber dominerar. Radler är sommarens vuxenläsk och Schöne Sonne – sie ist der hellste Stern von allen.

VITT VIN

winetable_nyprovat_ego_7

Vingården i Klagshamn Ego 7, Sverige, Malmö, TSLS 37771, 309 kr

Murat Sofrakis är en legendar inom svensk vinnäring. Hans viner är egensinnade och bygger på en komplex smakbild. Här en tät och värmande mix av cocos och ananas, med friska drag i syran från druvan solaris.

winetable_nyprovat_lotima_solaris

Lottenlund Estate Lotima Solaris 2020, Sverige, Helsingborg, TSLS 37847, 169 kr

Lottenlund gör inte bara vin, de bränner fin sprit och odlar bin och äpplen. Här bjuds vi solaris som fått smak av fat i en tät och torr struktur över den syrliga frukten.

winetable-nyprovat_sven_tveskägg

Vingården i Klagshamn Sven Tveskägg 2021, Sverige, Malmö, TSLS 37770, 279 kr

Mer från Anna-Lena och Murre i Klagshamn. En frisk historia på solaris med stram sötfruktig smak, helt torr med avslutande toner av grapefrukt.

ROSÉVIN

winetable_nyprovat_fistful_of_love

Wine Mechanics Fistful of Love 2021, EU/Sverige, Göteborg, TSLS 37914, 209 kr

Från ett urbant vineri i Göteborg med spätburgunder från Tyskland i ett ekologiskt projekt. Lätt flirtig och rödbärig med smultron, rabarber och vita blommor sticker ut. Wine Mechanics har även fler etiketter och viner i sin portfölj, läs mer om dem här:

winetable_nyprovat_wanborga_rosé

Wannborga Rosé 2021, Sverige, Öland, TSLS 37851, 259 kr

Wannborga på Öland har gjort sin rosé av rondo, en av de blå PIWI-druvor som är resistenta och klimattåliga nog för vårt nordliga lynne. Tät och fyllig med sötsyrlig, rödbärig smak.

winetable_nyprovat_kullaberg_skäret

Kullabergs Vingård  Skäret 2021, Sverige, Höganäs, TSLS 37723, 199 kr

Kullaberg är enligt mig ett av de vassaste och mest ambitiösa vinerierna i Sverige i dag. Förra året besökte jag K Felix G Åhrberg på vingården och han berättade om framtida planer. I år står ett helt nytt vineri klart och deras gästvänlighet öppnas för nya möjligheter. Vackert och unikt läge med mikroklimat ypperligt lämpat för vinodling gör de viner som sätter sig. Skäret Rosé är en midsommardröm med smultron och blomkrans i en enkel frisk havsbrisig syrakick.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.