Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vin i naturen

Vin i naturen

Bild på Alexander Jansson
Alexander Jansson Skribent Naturvin

Lästid: 1 minut

Omslutna av skog och framför en yta som vilar alldeles blank. Ett minst sagt vackert läge för att fiska upp både en kyld flaska vit bourgogne och en fin öring. Alexander Jansson tar oss med ut i naturen och bjuder midnattssol över fjälltjärnen och vinet som levererar stort över sin prisklass.

I glaset:

Rully Premier Cru Les Cloux, Domaine Jaeger-Defaix, nr 71186, 229 kr

Bilen parkerades vid slutet av grusvägen och därifrån bar det upp för fjällets täta skog. Vi hade markerat en punkt på kartan där en tjärn som såg avlägsen och lovande ut för fiske efter öring var utritad. Efter någon kilometer slutade människospåren och vi fick följa de mindre djurstigarna som ledde oss vidare i rätt riktning. Genom skog och myrar i mer eller mindre ständig uppförsbacke kunde vi till slut se något glittra mellan granarna. Där låg den, tjärnen, omsluten av skog och midsommarblomster med en yta vilandes helt blank.

Vi satte oss och kokade kaffe. Ingen av oss visste om vattnet ens innehöll fisk men vågade efter den här marschen inte vara annat än optimistiska. När kaffet sakta började koka och lyfte topplocket på kannan så bröt den första vakande fisken den stilla vattenytan. Med motvillig självkontroll avslutades kaffekopparna innan det var dags för att montera ihop flugspöna och matcha fluga med de insekter som dansade över tjärnen.

Under kommande timmar såg vi mer och mer aktivitet av fisk och till slut hade vi tagit upp en riktigt fin kilosöring som överlistades med en nattsländeimitation. Vi tar upp långt från allt som vi får på kroken men med på den här turen hade vi en flaska vit Bourgogne som låg på kylning i vattenbrynet och den krävde ett offer. Offret, eller öringen, fileade vi och stekte på jägarpannan med en stor mängd smör och lite salt. Vinet, Rully Premier Cru Les Cloux från producenten Domaine Jaeger-Defaix, gifte sig med sina feta citrusdroppar perfekt till de smördränkta filéerna. Ett hållbart odlat vin från Bourgogne som levererar stort och över sin prisklass.

Kvällen blev till natt, midnattssolen gjorde oss sällskap och öringen och vinet var bara början av något som blev en riktig midsommarnattsdröm vid fjälltjärnen.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.