WINE & SOUL

Att sitta inklämd bland söderkisarna på kafé Louie Louie, sippa kaffe och se morgonsolen smyga in genom vårdammiga fönster är en bra start, en fredagsmorgon.

Genom två koppar läser jag om dottern till en schweiziska och en portugisisk sjöofficer, som växte upp omkring Lissabon och studerade till agronom. Sandra Tavares Da Silva tog magisterexamen i Milano, läste till vinmakare och påbörjade därefter sin karriär hos den välrenommerade vinmakaren Cristiano van Zeller. Det här var omkring tjugo år sedan och ungefär samtidigt som Sandras föräldrar ville börja göra vin på sin gård Quinta de Chocapalha, utanför Lissabon. Med sin dotter som vinmakare, naturligtvis. I samma veva träffade hon sin man vinmakaren Jorge Serôdio Borges. Det drömde om att göra vin tillsammans och hittade snabbt sin plats, långt uppe i Dourodalen i norra Portugal startade de Wine and Soul år 2001. Ett vinhus med säte i en liten by som klamrat sig fast på klipporna och spejar ut över traktens fruktsamma vingårdar.

– Jag förälskade mig i Douro och det var så viktigt för mig och Jorge att göra något eget, därför startade vi Wine & Soul, säger Sandra när jag en stund senare träffar henne, en bit längre ner på Bondegatan.

Sandra är en sådan person som lyckas med konsten att få två liv att platsa i ett. Det är fullt ös. Halvtid driver hon Quinta de Chocapalha i Lissabon och andra halvan av tiden landar i Douro och Wine & Soul, där Sandra och Jorge arbetar från terrasserade odlingar, med gamla stockar och på ett trettiotal olika druvsorter.

Från  Sandras och Jorges lilla by i Douro till föräldrarnas gård i Lissabon, tar det drygt tre timmar. Det blir en del pendlande och kanske har det varit lite galet ibland. Som alla år med små barn, då Sandra packade in tre ungar i bilen och fick stanna stup i ett på motorvägen för att amma parets tvillingar. Men det är ju så det är om man brinner för något. Vem kan hejda sig? För ja, utöver dom där halva tiderna som rimligtvis borde bli mer än en heltid hittar Sandra ytterligare tid till ett projekt med sin vän Susana Esteban.

– I början av 2000 – talet var jag och Susana de två enda vinmakande kvinnorna i Douro. Vi blev goda vänner och har sedan dess alltid delat idéer och hjälp varandra. Numera gör Susana vin i Alentejo och genom åren har vi saknar varandra. Vi bestämde oss därför att starta ett gemensamt projekt som vi drog igång 2014. Det är ren hobby och vi gör två viner; Crochet Douro Red och Tricot Alentejo Red.

Under tiden vi pratar provar vi viner från Sandras föräldrars gård; en Sauvignon Blanc, en Chardonnay med liten del Arinto och en Arinto 2.0. Chocapalha Arinto 2017 smakar hav, gul mogen frukt och citronskal och Sandra berättar om vingårdarna i Chocapalha, omgivna av berg och yppig grönska.

– Arinto är en av de äldsta druvorna i Portugal och min favorit bland de vita druvorna. Det här har jäst på ståltank och vilar i sju månader på jästfällning. Arinto ger ett så rent, friskt uttryck och vinerna går att lagra länge, berättar hon.

Sandra utsågs till  Portugals bästa vinmakare 2014. Hon tolkar skickligt sin terroir, har en tydlig arbetsetik som omges av ett stort lugn och den varmaste av personligheter. Genom åren har hon och Jorge skapat en rad beundransvärda viner, inklusive välrenommerade Pintas och stiliga Character, Guru och Quinta da Manoella. Den sistnämnda från en egendom med över hundra år gamla vinodlingar, som Sandra och Jorge tog över från Jorges föräldrar år 2009.

– Den första vingården vi köpte var Pintas. Vi sökte en plats som kunde ge god koncentration men samtidigt också finess och elegans. Pintas är som Douros fifth avenue. Vingården är högt belägen vilket ger stor fräschör. Det jag ständigt förvånas över här är att vinerna får så stor fräschör, trots att det är ett så varmt område, där det kan bli upp till 45 grader. Här är det viktigt att arbeta med gamla vinrankor, som klarar klimatet.

Och här kom portvinet in i bilden?

– Portvinet har alltid varit med i bilden, förklarar Sandra och häller upp en sval, tioårig tawny. Jag kom till Douro för att lära mig om portvin. Min mamma kommer från Schweiz, där dricker man mycket port. Portvin är komplicerat, det behöver tid och tålamod. Även fast huvudfokus är torra viner så har vi tillverkat Port från det att vi började med Wine & Soul. Det dricks allt mindre Port och det är så synd.

Vad tror du det beror på?

– Bland annat att det har blivit en business som främst kontrolleras av stora företag. Vilket gör det svårt att nå ut till en ny, medveten generation som söker unika, personliga viner. Jag tror och hoppas av vi som ungt familjeägt företag kan få den nya generationen att uppskatta port. Mycket genom att göra port i en fräsch stil. Russinlik port gör ju att du förlorar ursprunget. Vi gör våra portviner så torra som möjligt och försöker att hålla alkoholen nere.

I dag tillverkas en Vintage Port som endast produceras goda år, en 10-årig Tawny och så husets mest exklusiva vin; en gammal Tawny, 5G som har sina anor fem generationer tillbaka, där stor del av vinet är över hundra år gammalt.

Sandra och Jorge gör inga anspråkslösa viner. Balans, komplexitet och utstrålning är kärnan. Skapat genom tron om att goda viner görs i vingården och genom transparens. De är pionjärer utan tvekan genom att stå för en nydanande, ärlig och energisk sida av ett vinland som är så mycket mer än bara portvin, samtidigt som att portvinet är så mycket mer än bara ett sött vin.

Tre solklara viner från Sandra & Jorge

Manoella 2014, Douro, nr 70492 (bs), 179 kr 

Quinta da Manoella grundades 1836 och Jorge är femte generationen som  tagit över egendomen tillsammans med Sandra. Gården ligger i en dalgång och består av 60 hektar mark varav 12 hektar är vinodlingar.  35 år gamla vinstockar och vinet är en blandning av Touriga National, Touriga Franca, Tinta Roriz och Tinta Francisca. Druvorna handskördas och fottrampas kontinuerligt i traditionella lagares under en jäsningsperiod på omkring tio dagar. Lagring sker därefter på nya franska ekfat i 16 månader. Resultatet är ett tjusigt skogsbärigt vin, djupt, mjukt och svårt att få nog av.

Guru 2016,  Douro, nr 73013 (bs), 295 kr

Fruktigt, mineraldrivet, fylligt och piggt! Guru görs på de lokala druvsorterna Viosinho, Rabigato, Codega och Gouveio. Vinstockarna är 50 år gamla ungefär och vinet vilar på franska ekfat i omkring sju månader.  Här samspelar tonerna av fat så fint med frukt och läckra havssalta vibbar. Ett ljuvligt vin att dricka till färska skaldjur, grillad fisk och grönsaker.

Pintas Vintage Port 2015, Douro, nr 99878, 525 kr

Druvor från nästan 90 år gammal vinodling som ligger 800 meter över havet i Pinhão. Här växer omkring 30 olika druvsorter i skifferrik jord.  Druvorna fottrampas i lagares under fem dagar, sedan stoppar man jäsningen genom att sprit tillsätts. Vinet förs sedan över på gamla stora portugisiska ekfat och lagras i 19 månader. Av årgång 2015 producerades 3000 flaskor.  Går att lagra länge till men är också så härlig att njuta av nu i all sin unga frukt och friska sötma. Servera gärna en aning sval.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.

Hemmagjord äppelglögg

Hemmagjord äppelglögg är svårslagen. Äppelfriskt syrlig, fruktig, kryddig och stark, om man vill. Här bjuder vi på det godaste receptet.

VINER MED GULDKANT

På fredag den 6 december fylls hyllorna med årets sista lansering av viner i tillfälligt sortiment. Pär Strömberg listar såväl drickvänligt som lagringsbart.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

VINTERVINER

Den 2 december är det dags för bolagets sista nyhetssläpp i fast sortiment. En rätt sorglig skara viner i ärlighetens namn – men – Pär Strömberg har skottat fram ett gäng favoriter.

FRÅN CHRISTMAS ALE TILL GUDARS SKYMNING

De smakrika brygdernas tid är nu. Sanna Lindberg listar sex ölnyheter som gör december ännu gladare.

UPPKRYDDAT!

GLÖGG – från skog och bär till piggt kryddigt Glühwein. Sanna Lindberg har plockat fram fem goda glögg att mysa in sig med till första advent.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Beaujolais – revolutionen är här!

Fruktigt, festligt och sprudlande på alla vis. Startskottet för årets Beaujolais Nouveau ha gått. Maja Berthas frossar Bojo och bjuder på flirtiga favoriter från södra Bourgogne.

VINNYHETER 22 NOVEMBER - ÄRLIGT, HÅLLBART OCH PERSONLIGT

Mörker, kyla och goda, klimatsmarta val i fokus när Pär Strömberg listar Systembolagets näst sista tillfälliga sortiment för året, som släpps på fredag den 22 november.