Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Testat och utvalt – bästa nyheterna i fast sortiment

Testat och utvalt – bästa nyheterna i fast sortiment

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 3 minuter

Ren och vacker sangiovese, topp-cabernet franc från Loire och päronkryddig grüner. Den 1 mars släpps en ny laddning fasta nyheter på Systembolaget – Andreas Grube har testat sig igenom hela utbudet och vaskat fram vinguldet man inte får missa!

De fasta nyhetssläppen på bolis brukar innebära en hel del trötta besvikelser – konstruerade låtsasviner och blaskiga tråkigheter – och så även den här gången. Men som vanligt går det också att hitta några riktiga höjdare som utgör välkomna tillskott i utbudet.

Här har jag plockat ut mina favoriter i olika prisklasser! Jag har också tagit med några favoriter som kvalat in i fast sortiment, alltså viner som tidigare funnits att få tag på i beställningssortiment men som nu tar klivet in i butikerna.

Till vårkänslorna, till påsken, till det första balkonghänget. Skål!

FASTA NYHETER 1 MARS:

Malat Ried Höhlgraben Grüner Veltliner 2019, Österrike, Kremstal, nr 2427, 179 kr

Grüner är och förblir en kär favoritdruva – älskar kombinationen av krispighet, frukt och kryddighet. Så matvänligt och läckert! Här ett riktigt bra exempel i klassen, med urtypiska pärontoner, färskpressad citrus och några tydliga stänk vitpeppar.

 

Wente Estate Grown Chardonnay 2019, USA, Kalifornien, nr 2027, 145 kr

Jänkarchardonnay med solmogen citrus, gula äpplen och gott om skirat smör i både doft och smak. Här har man också kastat i två procent gewürztraminer vilket bidrar till en framfusig parfym i doften. Det jag gillar med den här är att faten är hyfsat stramt tyglade – de bidrar med struktur och krydda men utan att ta över. Gott till lax och andra feta fiskar.

 

Louco 2019, Portugal, Península de Setúbal, nr 2284, 79 kr

Enkelt, okomplicerat och kanske inget som skrivs in för evigt i vinminnenas bok – men vafan, för den här blygsamma prislappen är det här kalas. Läskande, blommigt, fruktigt och friskt. Drick svalt i stora klunkar!

 

Tuffeaux 2018, Frankrike, Loire, nr 2524, 159 kr

Alltså, jag har någon gång utnämnt mig själv till ”Sveriges största cabernet franc lover” så kanske inte konstigt att jag jublar när det dyker upp en sån här pangare från Bourgeuil på fasta hyllan. Här finns allt det där jag gillar: blåbären, lingonen, de färska örterna, lakritstonerna och hallonen. Välkommet tillskott i sortimentet!

 

Istine Chianti 2018, Italien, Toscana, nr 2309, 159 kr

Ännu en i den nya generationens vinmakare som gör sangiovese i elegant, ren och finessrik stil. Här är det druvans underbara parfym och rena röda frukt som står i fokus, samtidigt schysst uppbackad av kanelstänk, kakao och färsk salvia. Chianti Classico 2.0! Gott till det mesta i pizza- eller pastaväg.

 

Viña Bujanda Gran Reserva 2012, Spanien, Rioja, nr 2221, 249 kr

Stöddig och maffig i mogen Riojastil med färskt läder, körsbär, lite tobak och vaniljrondör. Old school? Javisst, men vadå, ibland är det helt underbart att korka upp något klassiskt som det här! Dessutom kul med något lite moget på den fasta hyllan. Klockrent påskvin.

 

Rota de Santiago 2019, Portugal, Beira Interior, nr 2555, 99 kr

Egen och rätt kul portugis med karaktär och identitet. Gott om timjan, plommon och björnbär i doft och smak, och med ett friskt och lite stramt avslut.

 

Garzón Reserve Albariño 2020, Uruguay, Maldonado, nr 2471, 139 kr

En högst egen tolkning av druvan albariño, från Maldonado i Uruguay. Ganska rund och bred mot näsan men desto mer frisk och läskande i smaken, med päron, lime, äpplen och en väldigt läskande mineralsälta i eftersmaken. Skaldjursvänligt delux.

 

INKVALADE FRÅN BESTÄLLNING:

Gosset Grande Réserve Brut, Frankrike, Champagne, nr 87661, 299 kr, 37-cl

Elegans, fräschör, djup och tryck i smakerna. Här snackar vi färska hasselnötter, grapefrukt, gula äpplen och färskpressad citron i klockren harmoni. Lysande god halvpava i lyxig och komplett stil.

 

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Rosé, Frankrike, Bourgogne, nr 70576, 189 kr

En gammal beställningstrotjänare som – äntligen – dyker upp som fast spelare på hyllan. Ren, frisk, fräsch och läskande i typisk Clotilde-stil. Också gott om färska röda sommarbär och flintig mineralitet. Sommarlängtan!

 

Soalheiro Alvarinho 2019, Portugal, Vinho Verde, nr 74935, 129 kr

Alltså, i min bok finns det få producenter som slår Soalheiro på fingrarna vad gäller Vinho Verde. Och visst, det här är en enkel variant – men satan så gott för den här pengen! Så mycket energi, fräschör och slurpighet. Svingott både på egen hand och till färska skaldjur, till exempel.

 

Cuisine de ma Mere, Frankrike, Loire, nr 71529, 129 kr

Så läckert, så saftigt, så läskande och bara…underbart! Enkelt och rättframt, men också det klockrena matlagningsvinet. Bara att slå upp svalt i stora kupor och sen går loss med sin mise en place. Mums!

 

Marimar Estate Pinot Noir 2017, USA, Kalifornien, nr 74480, 399 kr

Pinot noir från Sonoma med både elegans, kraft och smakrikt djup. Här bjussas det på såväl färska körsbär och svartvinbär som timjan och lite ljus nougat. Kanske inget för den som gillar sin pinot noir josig och lätt, men för den som är sugen på en smakresa där nyanserna avlöser varandra i vackra vågor är det här ett prima köp. God nu men får gärna ligga till sig.

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.