Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Viner för hemmets lugna vrå

Viner för hemmets lugna vrå

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Bubblande stjärnskott, fottrampade klasar och otyglade raringar. Pär Strömberg dukar upp ett gäng goda viner att fylla korgen med den 24 november.

Novembers sista lansering innehåller inte så mycket färgprakt, i alla fall inte när det kommer till flasketiketterna som i sober design förhåller sig till årstiden och de sociala restriktioner som håller våra liv fängslade och tämligen färglösa. Som tur är sprudlar och sprakar det desto mer ur flaskorna och även om Systembolaget flyttar och ställer om lanseringarna samt fortsatt håller oss skribenter utanför borgen så har vi provat igenom det mesta av det som släpps. Nästa lansering är av fast karaktär och släpps loss på Bolis hyllor den 1 december och först veckan efter det, den 8 december kommer nästa TS. Håll till godo, drick mindre men drick bättre!

MOUSSERANDE VIN

FlavienNowackSansAnéeNV_winetable

Flavien Nowack Sans Anée NV, Frankrike, Champagne, TSE 90529, 429 kr

Nytt stjärnskott från Vandieres i Vallée de la Marné. Flavien anslöt till familjeegendomen 2011 med fokus på organisk vinmakning och skörd vid optimal mognad på druvorna. Friskt och charmigt, intensivt och flirtigt, livligt men rogivande på 60 % meunier och 40 % chardonnay. Ingen tillsatt jäst och ofiltrerat på en mustbas från 2017 med reservvin från årgångarna 2012-2016. Väl värd att upptäckas och mitt val till nyårsaperitifen! (Vintedge, 360 fl.)

VITT VIN

MüllerCatoir_winetable

Müller Catoir Haardt Riesling 2019, Tyskland, Pfalz, TSV 91250, 189 kr
(OBS! Tredje gången gillt – kämpa SB!)

Ekologisk riesling med pigg ungdomlig och söt pärondoft. Rejält bombastiskt tryck i syra och frukt, persika, päron, grönt äpple och honung. Fin balans och uthålligt avslut med frisk fruktsyra. Müller-Catoir är pionjärer inom reduktiv vinframställning i Tyskland med långsam försiktig pressning, lång skalkontakt som jäser i rostfria ståltankar vid något varmare grader än vanliga jäsningstemperaturer. (The Wine and Spirits Collective Sweden, 3216 fl.)

sandhi_winetable

Sandhi Santa Rita Hills Chardonnay 2018, USA, Kalifornien, TSE 90359, 325 kr

Moorman och Parrs svalodlade ekologiska chardonnay vid Stilla havskusten har inspirationen tagen från Bourgognes kullar. Inbjudande doft av smör, persika och mogen citrusfrukt. Maxad syra som ger saliverande effekt skjuter rakt igenom gräddigheten med skir citrus och apelsinblom. Massor av otyglad energi, lägg undan ett par år och få 100 % utdelning. (The Wineagency, 900 fl.)

Saboteur_winetable

Luddite Saboteur White 2019, Sydafrika, Cape South Coast, TSE 91237, 209 kr

Initialt reduktiv, örtig och äppelskruttig. Torr och stram men med saliverande syra, lätt oförklarliga frukttoner, men jag utröner lime, anis och gröna örter med viss grapefruktbeska mot slutet. Med kronkapsyl en naturlig hyllning till alla sabotörer och upprorsmakare som på 70 % chenin blanc, 20 % blanc fumé, 10 % viognier ger 100 % energi och anarki! (Handpicked Wines, 1800 fl.)

minéral_winetable

Mineral + SARL Un saumon dans la loire 2018, Frankrike Loire, TSE 92656, 299 kr

Ekologiskt odlad chenin blanc från Touraine i Loire. Ni som följt mina tips ett tag känner väl min fäbless för dessa viner. Aromatiskt av ylle, honung och bivax med frisk syra, fyllig och skön munkänsla med fräsch citrus, honung och mineralisk sälta i avslutet. Ett vin med rejält högt i tak. Köpes? Ja! (Dryckesbutiken, 600 fl.)

GutOggauTheodora_winetable

Gut Oggau Theodora 2019, Österrike, Burgenland, TSE 93126, 289 kr

Naturligt och biodynamiskt familjevin från de stiliga äkta makarna Stephanie och Eduard Tscheppe-Eselböck och deras 35-åriga stockar med grüner veltliner och welchriesling. Rebelliskt lätt och direkt pang på men samtidigt ett mycket djärvt och energiskt vin. Veva ur de reduktiva tonerna ur glaset och njut av gul fet frukt, gula plommon, kiwi, kvitten och äppelcider. Vinet tappas på flaska så rent det bara går, obehandlat, ofiltrerat och utan tillsats av svavel, vi välkomnar barnbarnet funky cool Theodora! (Vinstereo/Fruktstereo, 1200 fl.)

RÖTT VIN

navaherreros_winetable

Navaherreros Garnacha de Bernabeleva 2018, Spanien, Madrid, TSV 92038, 199 kr
(OBS! ändrat datum)

Favorit i repris med många flaskor till bra pris. Rustikt med lockande röda bär, rent, fräscht och matvänligt. Torra tanniner långt fram i munnen, rökiga mineraler, sprudlande och läskande syra, röd frukt, skogsbär, körsbär och skogshallon, härlig längd med vag ekfatskaraktär. Uttag från 30 olika vingårdslägen med varierande mikroklimat. Biodynamisk framställt utan certifiering. Otroligt gott till råbiff med tryffelmajo. (Carovin, 5400 fl.)

santeodoro_winetable

Massimo Lentsch San Teodoro Etna Rosso 2017, Italien, Sicilien, TSE 92404, 269 kr

Vi har tidigare bekantat oss med Massimo som då presenterade sig i form av vinet Bianco Porticello från sin vingård Tenuta di Castellaro på den lilla vulkanön Lipari. Nu är det dags för ett vin från den stora vulkanön Sicilien och den levande vulkanen Etnas sluttningar. Doft av röda bär, körsbär, tranbär, animaliska toner och vulkanaska. Smaken elegant av körsbär, gröna stjälkar, rökiga mineraler, fat, sälta och umami. Sirligt och snyggt på 100 % nerello mascalese. (Johan Lidby, 600 fl.)

WeingutDorliMuhr_winetable

Weingut Dorli Muhr Samt & Seide Blaufränkisch Prellenkirchen 2017, Österrike, Carnuntum, TSE 92291, 195 kr

Dorli Muhrs sammet- och sideninspirerade vin på sin favoritdruva blaufränkisch är en naturligt, rent och elegant historia med fottrampade klasar i sann anda av hennes ex-make Dirk van der Niepoorts vinmakarsignum. Örtigt med blåa och svarta bär i doften. Saftiga mogna körsbär, syrliga kryddiga och peppriga röda bär i smaken. Josig med stram struktur och ett avslut med än mer syrliga röda bär som lingon, tranbär och kartiga skogshallon. (The Wineagency, 600 fl.)

cavallotto_winetable

Cavallotto Langhe Nebbiolo 2018, Italien, Piemonte, TSE 93007, 319 kr

Jag har köpt flera av tidigare årgångar och blir bara mer och mer förtjust i hur dessa viner utvecklas. Även med viss årgångs variation så formligen sprudlar det en underfundig och förförisk parfym ur dessa flaskor. Underbart nervkittlande doft som jag gärna gåshudssniffar en längre stund på. Första sippen ger en mer än lovlig back-up till första intrycket på nosen. Ren och snygg nebbiolo, stram och elegant med klingande syror, friskt rödbärig, full av klara körsbär och gröna tanniner, ett riktigt strålande vin!
(Agrell & Hartley, 1200 fl.)

TiagoTelesRaiz_winetable

Tiago Teles Raiz 2017, Portugal, Bairrada, TSE 91125, 189 kr

Ovanliga och udda lokala druvor är alltid lika kul att upptäcka, som här i Barraida uppvuxna alfrocheiro och bical. Tiago Teles är före detta vinskribenten som bytt sida och gjort energiska och personliga viner sedan 2012. Ett mycket druvjosigt vin med härlig elektrisk munkänsla. Doft och smak av skogsbär, körsbär, svarta vinbär, blå druvor och bergamott som förenas i ren energi och avslutas med en rejäl punch i nyllet! Ekologiskt odlat utan cert, utan klarning eller filtrering, endast en liten andel svavel tillsattes vid buteljeringen. (Johan Lidby, 1200 fl.)

picaro_winetable

Dominio del Aguila Picaro Tinto 2018, Spanien, Ribera del Duero, TSE 90414, 299 kr

Undantaget som bekräftar regeln, ett färgglatt och härligt vin från en producent vi bekantat oss med tidigare under året. Nu med sin tinto från Ribera del Duero på i huvudsak tempranillo med några procent övriga, fottrampade och samjästa, druvor. Vinmakaren Jorge Monzón är utbildad i Bourgogne och Bordeaux och har tidigare jobbat på både DRC och Vega Sicilia. Ekologisk brukad jord på hög höjd och gamla stockar. Mörkt röda bär, plommon och mogna körsbär, stramt och strukturerat med tanniner som klättrar i kinderna men som landar mjukt i en skönt örtig röd fruktkompott. (Terroir, 1500 fl.)

Fincal’Argatà_winetable

Cellers Joan d’Anguera Finca l’Argatà 2017, Spanien, Montsant, TSE 90509, 319 kr

Förra veckan släpptes i webblanseringen bröderna Josep och Joan Angueras toppviner som gick åt i en rykande hast. Ekologisk och biodynamisk garnaxta, pressade hela klasar och uppvuxet i gammal ek. Frisk och örtig, syrligt torkad frukt, katrinplommon och lite oväntade brådmognadstoner i nosen. Spicy, eldig och torr, som en stäpp redo att fatta eld, men samtidigt en josig fräschör som svalkande släcker den närliggande katastrofen. Ett ovanligt komponerat vin. (Words & Wines, 1200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.