Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Törstsläckare, högsommarviner och semesterdrycker

Törstsläckare, högsommarviner och semesterdrycker

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Pär Strömberg har Nyprovat igenom det mesta och noggrant valt ut det bästa inför högsommarens och semesterns vilodagar med camping, skog, sjö, berg, hav och strand.

MOUSSERANDE VIN

Vingården i Klagshamn, J.Fribergs Strandäng 2020, Sverige, Skåne, Nr 36338, 249 kr

Från Murre och Lenas gård i vackra Klagshamn har Jesper Friberg odlat och vinifierat en superhärlig och frisk Pet Nat med sjungande syror, smaker av hallon och blodapeslin, smörkola och vita vinbär. Fruktigt, fräscht och megahippt!

Copenhagen Sparkling Tea Blå, Danmark, Köpenhamn, Nr 1921, 149 kr

Gastronomiskt och läskande svalt bubblande alkoholfri tedryck med sötfruktig doft av exotisk frukt och jasmin, honung och äpple. Halvtorr, läskande blommig och frisk med mjuk mousse och koncentrerad smak.

Fontanafredda Alta Langa Ltd Ed 2016, Italien, Piemonte, Alta Langa, Nr 7949, 169 kr

Mycket prisvärt från en D.O.C.G. med strikta kontrollerade reglementen på hög höjd och med minst 30 månader på sin andra jäsning. Producenten har varit med och skapat denna appellation och ”benchmarkar” här stilen med frisk citrus, äpple, nötter och nougat. Mineralstinn och fullmatad men mjuk mousse och sötfruktigt långt avslut på pinot nero och chardonnay.

Baron Albert L’Universelle Brut, Frankrike, Champagne, Nr 79706, 281 kr

Fräsch, elegant och driven odlarchampagne med äpplefriska toner från systrarna Baron. Druvor från skörd 2016 och 2017, störst andel meunier med chardonnay och pinot noir som medspelare. L’Universelle kommer från 7 byar i Marne-dalen och bjuder in till systrarnas feminina universum.

VITT VIN

Kullabergs Lyckeri 2020, Sverige, Skåne, Nr 36225, 219 kr

Felix och hans team på Kullaberg har nyligen vunnit silver i prestigefyllda Decanter World Wide Challenge med sitt prestigevin Immelen. Här presenterar jag deras vin Lyckeri 2020 som lanserades tidigare i sommar. Blommigt och fruktigt med pigg syra från PIWI-druvor som souvignier gris, muscaris och donauriesling samt en mindre del andra småskaligt odlade druvor.

Zenato St Cristina Lugana 2017, Italien, Venetien, Nr 51799, 169 kr

Mineralisk och sommarbrisig doft av gula blommor och färsk frukt. Sval i stilen, strukturerat med fyllig framtoning och driv i syran. Mycket vin för pengarna och Italienarnas egna sommarvita!

Clotilde Davenne Bourgogne Blanc 2019, Frankrike, Bourgogne, Nr 5562, 129 kr

Intensivt parfymerad och nyanserad doft av vita blommor, äpple, citrus och kalkig mineralitet. Mjuk och fyllig och mycket ren i frukten. Driv i syran och salta mineraler i avslutet. Jäst på ståltank och vilat på sin jästfällning.

Doniene Gorrondona Blanco Txakolina 2020, Spanien, Baskien, Nr 51764, 159 kr

Friskt från utmanande området Bizkaia Txakolina där man gör vin på versioner av lokala druvan Hondarrabi. Äpple, persika, mineralsälta och sjungande syra. Sommar på flaska.

Rafael Palacios Louro Do Bolo 2019, Spanien, Valdeorras, TSE 90014, 199 kr

Från det gröna Spanien av inhemska druvan godello i en uppvisning av kvalitativ energi. En gulfruktig aromatik når min näsa snabbt i glaset och på tungan och i gommen möts jag av fullt koncentrerade och energiska syror i en härligt vibrerande struktur. Ett svalt mineraliskt sommarvin som skapar habegär i lekfull drift.

Poema Alvarinho Novellis 2018, Portugal, Vinho Verde, Nr 50086, 189 kr

Härligt driven alvarinho från det grönaste av Portugal, fylld av päronfrukt och gul stenfrukt, lätt mineralisk med frisk havssälta. Mjuk och följsam, sammetslen textur. Syrligt limezestigt avslut med fin längd. Superhärligt och gott sommarvin!

Estate Argyros Atlantis White 2019, Grekland, Santorini, Nr 75274, 159 kr

Assyrtiko med liten del andra lokala druvor, nedklassificerat men från fantastiska jordar och gamla stockar. Syrlig, gulfruktigt, päron, citrus, lime och peppar. Frisk vulkanjos med havssälta.

Holden Manz Chenin Blanc, Sydafrika, Franschhoek, Nr 73419, 219 kr

Örtig doft av salvia och dragon, fyllig äppelkaraktär, maffig syra, gul stenfrukt, mogen persika, honung, bivax i ofantligt mineralisk, koncentrerad och aptitligt besk längd.

ROSÉVIN

Knipser Clarette Rosé Trocken 2020, Tyskland, Pfalz, Nr 51340, 199 kr

Ett vin som fredar mitt inre krig, Knipsers Clarette spelar i en egen division när det kommer till torr, krispig och frisk rosé som utan sötfrukt och flirt, charmar med sin mineralitet och strama struktur. Grapefruktig skalbeska och aptitlig salinitet. Servera kallt i sommarhettan medan du läser Bergtagen av Thomas Mann.

Terreno Rosato di Toscana 2020, Italien, Toscana, Nr 51048, 114 kr

Ekologiskt odlad sangiovese med körsbärsblom och röda bär i fin balans med syra och mineral. Ett fint grepp av tannin i ett torrt avslut med härlig längd.

Condé Rosé 2020, Italien, Emilia-Romagna, Nr 51139, 145 kr

Från stjärnskottet Chiara Condellos familjegård, rosaorange nyanser med fräscht fruktiga, blommiga toner, mycket frisk med en intensiv mineralisk finish.

Blush Pink Riesling, Tyskland, Nr 51850, 129 kr

Från svenske Markus Lundén ett blushvin gjort på riesling och pinot noir. Härligt smultronfriskt vin med driv i syra och greppigt grapefruktigt avslut. Intressant och läskande!

RÖTT VIN

Domaine Trapet Chapelle 1441 Pinot Noir 2017, Frankrike, Alsace, Nr 50420, 329 kr

Biodynamiska Bourgognegiganten Trapets Alsaceprojekt. Floral och mörkt bärig doft något reduktiv initialt. Fylld av energi, power och vilja, intensiva smaker av rosor, lingon, körsbär med mineral. Lätta tanniner, knivskarp syra.

Jerome Arnoux Tradition 2018, Frankrike, Jura, Nr 52533, 189 kr

Drickes svalt i stora klunkar, ja det är devisen från importören Pompette som hoppas att med detta vin i BS fylla åtminstone ett av alla tomrom på Systembolaget. Klassiskt från regionen på trousseau, poulsard och pinot noir i slank och rödbärig stil. Läckert och naturligt, svalkande och extremt prisvärt!

Chiara Condello Le Lucciole, Italien, Emilia Romagna, Nr 78345, 399 kr

Djup mineralisk jordig körsbärsdoft, ren snygg sangiovese, torrt och rent, tuggiga tanniner, koncentrerad frukt, gröna örter och fin längd. Från stjärnskottet Chiaras bästa vingårdsläge.

El Paisano de Tares 2020, Spanien, Bierzo, Nr 52337, 125 kr

Inbjudande doft av elektrifierade jordgubbar och vilda hallon. Härlig munkänsla, rosigt och läskande i syran och frukten men med koncentration och struktur, wow!

Niepoort Nat´Cool tinto 2019, Portugal, Bairrada, Nr 51900, 199 kr

Enlitersflaska fylld av euforisk glädje. Rödbärig med otroligt syradriv, fruktigt, lätt och fräscht. Drickes svalt ur stora kupor innan grillkolen blir grå.

ÖL

Kiosk IPA, Örebro Brygghus, Sverige, Örebro, Nr 36092, 39:90 (+1 kr pant) (440 ml)

Frisk humlearomatisk IPA med tydlig beska, citrusfruktig med exotiska inslag, honung och grape. Härligt läskande med fin skogstouch i avslutet. Skatebärsen är äntligen här.

Apex Kellerpils, Sverige, Nora, Nr 36062, 28,90 kr (+1 kr pant)

Ren ofiltrerad lager från occultisterna i Nora. Finstämda citrushumlearomer, kornmalt, ljust bröd och frisk syra till matjessill och en rejäl snaps.

Stigbergets ÖL, Sverige, Göteborg, Nr 35913, 12:90 kr (+1 kr pant)

Härlig ljus hantverkslager till bra pris som utmanar den industriella bryggerikartellen i Sverige. Svalkande törstsläckare till midsommarens smaksymfoni.

Omaka Mamma, Sverige, Stockholm, Nr 35387, 21:90 kr (+ 1 kr pant)

Mamma var hantverksbryggaren Hedda Spendrups första öl för Omaka, hennes signum som bryggmästare och hennes stolthet. Den är torr, besk och krispig, precis som mamma vill ha den, med en maltig smak där inslag av ljust knäckebröd, citronskal, färska örter, grapefrukt och aprikos trivs.

Rosé Sour, Sverige, Göteborg, Nr 34637, 36:90 kr (+ 1 kr pant)

Sommardryck från DuckPond Brewing i samarbete Friends Co. En poolkantsvänlig berliner weisse suris maxad med syra, hallon, fläder och blodapelsin. Den varmaste dagens mest törstsläckande vän.

Jämtlands Weiss President, Sverige, Bräcke, Nr 31696, 24:90 kr

Skön kryddighet med lite vitpeppar och örter, annars smooth som en weisse ska vara, fin färg, bra jästig brödighet och balanserad syra med lugnt kolsyretryck. Sommarfriskt.

LÅDVIN

Cascina Fornace Sfusobuono Vino Rosso 202o, Italien, Piemonte, Privatimport, 500 kr

Friskt örtig doft med svarta vinbär, viol och körsbär. Maffigt sammansatt och kraftfullt men ändå fjäderlätt. Hög kvalitet och välstrukturerat med fin balans i syra, frukt och tannin. Stramt torrt mot avslutet som är långt av frisk fruktighet. Även om förpackningen är i enklaste laget så är innehållet på riktigt därav priset. Cascina Fornace och vinbonden Enrico Cauda som fick iden att gör ett enklare bordsvin i bag in box, men lika hantverksmässigt som hans andra viner. Den består av 95% Nebbiolo och 5 % Barbera . Spontanjäst med handplockade druvor från sandjord på hög höjd i Roero. Enda tillsats är sulfiter till en total av max 50 mg / liter. Det är 2020 som legat i ståltank. 500 kr för 3 liter vin blir ca 125 kr per flaska. Det må låta dyrt för 1 bib i förhållande till vad man normalt hittar på pallarna inne på SysBo men innehållet talar för sig självt och är för 125 kr en fullständig bargain! Nedan förklarar vi hur du går tillväga och vilka uppgifter du behöver för en privatimport.

Gör så här:
Logga in på systembolagets hemsida www.systembolaget.se
Under rubriken Beställ och handla ligger fliken Privatimport. Logga in eller skapa ett konto och registrera din förfrågan
Klicka på registrera förfrågan
Fyll i Vinolio AB som leverantör. Producent behöver inte fyllas i.
Välj det systembolag du vill få vinet skickat till
Fyll i dryckens namn, årgång, typ av vin och producent
Fyll önskat antal samt förpackning: flaska/bag in box
Volym i ml
Vänta på att offerten kommer tillbaka och godkänn eller avvisa
Hämta ut på valfritt systembolag
Hoppas det inte känns rörigt, lite pyssel första gången ju.

Uppgifter:
Vinolio AB
Nebbiolobox
2020
Rött vin
Cascina Fornace
Bag in box
3000 ml
500 kr

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.