Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vinfeeling

Vinfeeling

Lästid: 6 minuter

TILLFÄLLIGT PARTI 14 FEBRUARI. Denna vecka ljusnar det både ute och på Systembolagets hyllor. Pär Strömberg har fått spelet, söndagsdrömmer, kläcker hyfsat brillianta idéer och plockar fram vinerna du inte får missa nu på fredag – gott ska gott ha!

Vinlunch med vänner en blåsig söndag, platsen är Café Nizza på söder och vinerna vi tar in smakar så otroligt bra, som det gör i goda vänners lag. Visst, vi är tre personer vid bordet som på ett eller annat vis jobbar med vin och Nizzas duktiga sommelierer har naturligtvis en begåvad lista att välja ifrån. Men att dricka vin med förtroliga vänner när vänskap liksom ger en extra boost till vinet precis som att vin och mat som paras kan lyfta eller sänka varandra och hela intrycket. Vi matchade vinerna helt perfekt den här söndagen. Föga anade vi vad de kommande timmarna hade att erbjuda.

Vi började svalt med ett par kalla små öl för att ladda upp. Sen blev det Faia av Mai och Kenji Hodgson för att komma in i spelet, J från Domaine la Bohème och Patrick Boujou som fritt fall innan fallskärmen löser ut och vi landar. Kyld Rosae Vino Rosso av Beppe Rinaldi när matchen kommer igång och äventyret börjar och C12 av Hirotake Ooka från La Grande Colline när cirkeln sluts och stormen kryper tätt inpå. Samtal om högt och lågt, om livet, kärlek, uppror, uppbrott och upprättelse. Om äktenskap, förlorade och vunna vänner och kamper, om appar som Tinder och om spel som Fortnite…

PS4 kom in i vår familj för inte så länge sen till min frus stora förtret. Jag har aldrig varit intresserad eller haft tid för gaming och tv-spel, men nu är grabben hyfsat stor och visar sig vara en lysande talang på just spelet Fortnite. Även jag har dragits in i stormens öga och jagar förbrilt min snart 8-årige sons erövringar och eskapader så fingrarna blöder. Så till den grad att mina vänner och jag lämnade livets oförrätter för en stund då samtalet gled in på det Battle Royale inspirerade spelet och vi kläckte den briljanta idén om att bli youtube/wine influencers som spelar Fortnite och dricker vin exklusivt sponsrade av Krug – krig och krug låter ju bra ihop, eller? Dagen efter var kanske inte idén lika brilliant, men vänskapen, vinerna och samtalen gav oss nya historier och en känsla av samhörighet. Som grädde på moset eller som Krugen i glaset kom i morse min son Loke och frågade om jag ville vara med i hans squad, så ”jag kan träna dig att bli lite bättre på att spela pappa” och idén fick ny energi och liv.

På fredag släpps en ny drop av skattkistor fulla med godsaker på Systembolagets tillfälliga sortimentshyllor. Det är en diger samling bra viner och nedan hittar du mina tips till bra köp, vare sig de kommer med ett Battle pass, ett nytt skin eller en intressant historia, gott ska gott ha tänker jag när jag tackar busschauffören och dyker rakt ned i kommande lanseringssläpp med fickorna fulla av V-bucks och siktet noga inställt.

MOUSSERANDE VIN

LouisRoedererCristal_winetable
Louis Roederer Cristal 2012, Frankrike, Champagne, nr 90234, 2150 kr
Topprankade årgången 2012 kommer nu äntligen till Sverige. Trots sin blingblingguldiga beklädnad har Roederer re-claimat Cristal från mer välbärgade hip-hopare, med all rätt. Det är ett ytterst magnifikt vin med inbjudande rostbrödsdoft och inslag av nougat och brie. Full mousse, skarp syra och knastertorr och härlig mineral. Citrus, apelsinblom och mogna äppeltoner är smakerna, redan mycket välbalanserat men kommer bli ännu bättre med lagring. Köper till sonen som är född 2012, kan bli fin på studentskivan, eller den dagen jag lyckas slå ungen i Fortnite. (1800 fl. Vinunic)

VITT VIN

DeHaanHerència_winetable

De Haan Herència Altés La Serra Blanc 2017, Spanien, Terra Alta, nr 92761, 219 kr
Spännande vin från lite mindre kända Terra Alta i Katalonien. Aromatiskt med krutig mineral, sälta, umami och lite skalbeska tanniner. Frukten är något oväntat söt och det är komplexa smaker av fat och vanilj som gör mig lite förvirrad. Avslutet är långt och lite kryddigt spicy. Kul vin på garnacha blanca, väl värt att testa. Jag köper det och har med till nån som gillar vin men som tror att allt vin från Spanien är rött. (1500 fl. Winepartners)

ladelvivo_winetable

Raúl Pérez Vizcaina la del Vivo 2017, Spanien, Bierzo, nr 92738, 265 kr
Raúl Pérez viner har jag skrivit om förr och det är kanske inte så konstigt med tanke på så mycket energi och filosofi som fyller flaskorna från Bierzo. Mestadels godello i denna flaskan ger kryddig doft, gul frukt och citrus. Härligt frisk och sval i stilen men med ett kryddigt bett i avslutet, bra syra och avslut med mineral, salmiak och krutrök. Finurligt, strukturerat gott vin och ett oväntat bra val till Secreto Iberico. (600 fl. Johan Lidby)

colleozio_winetable

Leonardo Bussoletti Colle Ozio Grechetto 2017, Italien, Umbrien, nr 96106, 169 kr.
Lokala druvan grechetto från Umbrien, ger en komplex doft av svett, sten och torr halm med lite kryddor och örter. Dock mycket fin i munnen, mineral och söt gul frukt, skön mjuk syra, fin sälta och litet skalbeskt tanningrepp i slutet. Elegant och gott från ekologisk odlare med rent mjöl i påsen. Överraska alla på BYOB blindprovningen och kamma hem lite extra V-bucks. (3000 fl. Tryffelsvinet)

demartino_winetable
De Martino Tres Volcanes Chardonnay 2017, Chile, Malleco Valley, nr 92845, 269 kr
Naturligt vin från Chile med doft av gräs och vulkaniska jordar. Frukten är gul, uns av citrus i sval stil. Chardonnay med mycket smak, fatkaraktär och viss beska i avslutet. För dig som börjar tröttna på ekad chardonnay fast ändå gillar’t liksom. Vinets motsvarighet till Frenzy Farm. (1800 fl. Enjoy Wine & Spirits)

MilanNestarec_winetable

Milan Nestarec Juicy Fruit 2016, Tjeckien, nr 92762, 349 kr
Wow, Tjeckiens stolthet Nestarec har gjort det igen. Jag är så svag för hans viner och här bjuder han verkligen på “a bottle full of sunshine”. Orange, massor av aprikoser, josigt, kryddigt med extra fart på syran. Fräscht med litet tanninbett, nötter, mer aprikos och en sjuhelsikes klunkabilitet. Bara att hänga på låset och klicka hem någon av de knappt 500 hundra pannorna som kommer länsas snabbare än en skattkista. (480 fl. Wine Waves)

RÖTT VIN

chenas_winetable
Domaine Thillardon Chénas Les Vibrations 2018, Frankrike, Chénas, nr 92898, 249 kr
Chénas är ett litet Cru i norra Beaujolais som ger väldigt härliga viner på druvan Gamay. Vibrerande ljust röd med en pigg och frisk doft. Lakrits och röda bär, saliverande syra och kryddigt avslut. Massor av komplex smak men ändå extremt klunkbart. Jag rekommenderar inköp av ett större parti inför sommarens poolpartyn då det dricks svalt i stora klunkar eller om det blir regnigt, spelsoffans dito. (840 fl. Panache)

Strekov_winetable

Strekov 1075 Little Fred #4, Slovakien, nr 92863, 129 kr (halvflaska)
Liten halvflaska med stort vin. Djupt blåröd doftar den av blåbärssoppa, granskog och svartavinbär. Stram, smakrik, fullt med svart/blå bär och frukt, långt avslut. Om Nestarec är Tjeckiens stolthet är Zsolt Sütö Slovakiens dito. Druvblenden är på alibernet, dunaj och blauer portugiser, från årgångarna 2017 och 2018. Perfekt till ensammiddagen och solo mode på PS4. (1000 fl. Wine Waves)

Pagliarese_winetable

Fèlsina Spa Pagliarese Chianti Classico 2017, Italien, Chianti Classico, nr 92870, 179 kr
Vilda röda bär, körsbär, jord och ljust blod. Mineralsval stil ger riktig SPA-känsla. Det har kommit mycket bra Chianti Classico på sistone och denna gång från den mer sydliga kommunen Castelnuovo Berardenga. Torr, raska syror och fin tannin, jättegott vin till bra pris och till hemmagjorda favoritpastan och grannsämja. (4000 fl. Vinunic)

chinon_winetable
Beatrice et Pascal Lambert Les Terrasses 2018, Frankrike, Chinon, nr 95301, 159 kr
Rödbärig och flirtig doft, härligt torrt och strävt, bra syra, lite örtiga kvistar, mynta, skogshallon och kolstybb. Kanonpris för ursprungstypisk och biodynamiskt odlad cabernet franc. Köp för the love of Chinon, skadligt prisvärt och stort antal flaskor, känns som en bra deal helt enkelt. (4800 fl. Vintedge)

YannChave_winetable

Yann Chave Crozes-Hermitage 2017, Frankrike, Crozes-Hermitage, nr 95945, 199 kr
Blåbär, slånbär, blå plommon, kryddigt, lite blodigt/köttigt. Bärig smak, mörka bär och kryddor, salvia, lakrits och lång härlig eftersmak. Det här köper jag och lägger undan till höstens murriga grytor eller den dan jag inte längre är en förnedrad noob. (2400 fl. Enjoy Wine & Spirits)

Domaine_winetable

Domaine Montirius Vacqueyras Le Clos 2017, Frankrike, Vacqueyras, nr 92938, 249 kr
Örtig doft, lavendel och mörkblå frukt. Kryddig smak, plommon, mörka bär, lite köttsmak, chark och peppar, sträv men med fint lirande syra och rökigt avslut. Biodynamiskt odlat som jag dricker till en tallrik med allt som kommer direkt från skogen och då menar jag inte Wailing Woods. (3600 fl. TM Kvalitetsviner)

Tre toppviner som släpps som inte var med på provningen men som kommer förgylla din vinupplevelse

Philipponnat_winetable
Philipponnat Clos des Goisses 2010, Frankrike, Champagne, nr 97073, 1650 kr
Ett av mina favoritviner när det fått ansenlig ålder på nacken. Köper och sparar till jag och frugan firar guldbröllop, eller till den dagen jag klår grabben i Fortnite. (72 fl. Spendrups)

GutOggauTheodora_winetable
Gut Oggau Theodora 2018, Österrike, nr 93013, 289 kr
Biodynamiska odlarparet Eduard och Stephanie gör inte bara några av vinvärldens snyggaste etiketter, de är även de snyggaste vinbönder jag vet. Dessutom är de otroligt talangfulla vinmakare som alltid gör sjukt goda viner – kommer köpa alla 600 flaskor om ni inte passar er. Theodora är ett friskt och jästigt/krämigt vitt vin. Ungarna på etiketterna är alla unga viner, lovar att de oxå är gamers. (600 fl. Vinstereo)

Hermitage_winetable
Hermitage Yann Chave 2017, Frankrike, Hermitage, nr 95949, 649 kr
Yanns Hermitage brukar inte vara annat än en uppvisning i stil. Kostar en slant men värdet i paritet med vad du får efter en tids åldrande i källaren är ett eniwnikcufecin som Anthrax skulle ha uttryckt det, eller etintrof for life! (96 fl. Enjoy Wine & Spirits)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.