Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vermentino tar mark i Toscana

Vermentino tar mark i Toscana

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Mer areal och högre kvalitet. Vermentino tar mark i Toscana och ger oss fruktiga, blomstrande, friska och saltdränkta viner med lagringspotential, när vinmakarna gör ett allt bättre jobb. Karin Ericson har besökt Castellani i Toscana och fastnat för den gröna druvan.

De böljande kullarna runt Toscana sträcker sig från medelhavet inåt land där de omringar staden Florens. Ett av Italiens mest kända vinområden, främst för sina röda körsbärsdoftande viner på den blå druvan sangiovese. Nu satsar väletablerade vinmakare alltmer på gröna druvor.

Jag träffade Piergiorgio Castellani på hans egendom i närheten av staden Lucca en ”sval och frisk dag” enligt vinmakaren. Själv svettades jag i de trettio grader som stekte över vingården när jag fick ett glas kylt vitt vin i handen, som sköljde som en svalkande havsbris av sälta, blommor och citrus i solen. En vermentino.

– Vermentino är framtiden, det är en grön druva som kommer bli väldigt viktig för Toscana. Den boomar överallt, säger vinmakaren Piergiorgio Castellani.

Castellani är en av Toscanas stora tongivande producenter med sju domäner som tillsammans innefattar 1 000 hektar vingård. De har varit verksamma sedan 1903 och producerar bland annat det vin från Toscana som säljs mest i hela Sverige, Villa Puccini, som funnits på marknaden i 23 år. Piergiorgio, som är femte geneneration vinmakare i familjen, spår en grön framtid i hans senaste förvärvade domän Tenuta di Montefoscoli växer vermentino som trivs i de sandiga jordarna på den anrika egendomen.

– Vi har en unik jordmån och ett mikroklimat här som ger väldigt fina förutsättningar för både sangiovese med finess och vermentino med ett eget uttryck, säger Piergiorgio.

Anrik tobaksfabrik blir till vineri

Tenuta di Montefoscoli ligger i ett av Toscanas mest omtalade områden mellan San Gimignano och Bolgheri, med ett tillhörande gods, kloster och nio hus som ska förvandlas till villor för uthyrning. Här har det odlats vin sedan 1100-talet och när Castellani tog över 2018 planterade man om och utökade vingården till 60 hektar.

Nyligen användes platsen för tobaksproduktion och familjen har gjort om en gammal anrik tobaksfabrik till ett vineri. Det doftar fortfarande av tobak i väggarna och familjen har valt att spara mycket av de detaljer som hör huset och historien till. Som bjälkarna i taket där man brukade torka tobaksplantor, som är kvar i den del som ska inhysa ett nytt konstgalleri.

– Jag vill ge detta till nya generationer och visa att man måste spara det gamla och bygga på det, och inte bara göra nytt hela tiden. Vineriet är en mix mellan högteknologi med respekt för det gamla. Att bevara och förvalta är en del av vår filosofi, säger Piergiorgio.

Piergiorgio startar dagen på surfbrädan nere vid havet innan han tar sig till vingården. Så gör även hans son Giacomo som kommer ta över som vinmakare på Tenuta di Montefoscoli.

– Äntligen har min son bestämt sig för att ta över vinmakningen. Jag sätter inga gränser för honom och jag vet inte vad han kommer göra, men han är smart och intelligent, säger Piergiorgio med ett finurligt leende.

Castellani släppte i år sin första årgång, 2021, av Montefoscoli Toscana Bianco Fontamaggio på druvan vermentino. Den uppför sig precis som Piergiorgio beskriver den – som havets druva.

Låt oss se vad som sker under Giacomo Castellanis framtida hand, där det redan nu experimenteras med såväl amfora som skalmaceration. Säkert är att vingården ger fantastiska förutsättningar för “snygg” vermentino.

Porträttbild på Piergiorgio Castellani i en av sina vingårdar
Piergiorgio Castellani i Maremma satsar på den gröna druvan vermentino. Piergiorgio startar dagen på surfbrädan nere vid havet innan han tar sig till vingården. Så gör även hans son Giacomo som kommer ta över som vinmakare på Tenuta di Montefoscoli. Foto: Karin Ericson

Visste du att…

Druvan vermentino tros komma från Korsika redan under 1200-talet och är en stor druva främst på Sardinien och i Ligurien. I Toscana odlas vermentino främst i de södra delarna medan den högre kvaliteten uppnås vid kustremsan där kyliga vindar och skillnaden i temperatur mellan natt och dag ger frisk syra och aromatik. Just nu är vermentino Italiens tolfte mest planterade druva och i Maremma i södra Toscana har utbredning gått från 138 hektar till 914 hektar på bara 15 år. Vermentino heter rollo i Provence och återfinns även i andra delar av världen.

 

Tre vintips av Karin Ericson på druvan vermentino

En glasflaska med Montefoscoli Toscana Bianco Fontemaggiore 2021, ett vitt vin från Toscana i Italien

Montefoscoli Toscana Bianco Fontemaggiore 2021

Produkt från Italien, Toscana

art nr 59118

750 ml

13%

169 kr

Friskt och citrusdrivet vin med doft av krusbär, lime, kaprifol, salvia och gummimineraler. Med intensiv komplex smak, hög frisk syra och en fyllig munkänsla. Ett vin som kommer gillas av rieslingälskaren med sin friska blommighet och limeavslut. Ekologiskt odlat.

En glasflaska med Val delle Rose/Famiglia Cecchi Litorale Vermentino 2022, ett vitt vin från Toscana i Italien

Val delle Rose/Famiglia Cecchi Litorale Vermentino 2022

Produkt från Italien, Toscana

art nr 72340

750 ml

13%

179 kr

Fullt av karaktär, med blomstrande te, blommor och solmogen frukt. Ett syrligare och läskande vin med lång eftersmak och fyllighet. Ekologiskt odlat.

En glasflaska med Clos Santini Patrimonio Vieille Vigne Blanc 2021, ett vitt vin från Korsika i Frankrike

Clos Santini Patrimonio Vieille Vigne Blanc 2021

Produkt från Frankrike, Korsika

art nr 58908

750 ml

13.5%

329 kr

Grym vermentino i ekad stil med en större, rundare och fylligare struktur, mjuka kanter och riktigt härlig munkänsla. Syran gör vinet friskt i eftersmaken som stannar länge. En favorit!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.