Någonting att dricka? Med Sebastian Gibrand!
Lästid: 2 minuter
Han är känd som tävlingskock och tidigare lagkapten för det svenska kocklandslaget, även för vinsten i TV4's Kockarnas kamp och för sin silvermedalj i Bocuse d'Or 2019, världens mest prestigefyllda matlagningstävling. Han har haft den ärofulla uppgiften att laga Nobelprismiddagen 2019. Idag driver han en egen catering- och event-verksamhet och hans matlagningsmetod kännetecknas av ett kompromisslöst fokus på råvaran – att höja dess egenskaper och ta fram dess naturliga magi genom en polerad teknisk finish. Han älskar vin från Napa och Bourgogne och studerar, i detta nu, till att bli sommelier. Dessutom har han precis blivit utnämnd till Culinary director för Bocuse-Team USA. Någonting att dricka har träffat den ständigt aktuelle SEBASTIAN GIBRAND!
På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Ett glas kall riesling med ålder!
Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk?
– Bruce Springsteen!
Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att man inte vågar bjuda hem mig på middag. Vilket ju är världens lättaste, man blir bara så glad att man slipper laga själv.
Vad är de största utmaningarna med att jobba som kock?
– Absolut arbetstiderna, då man jobbar när alla andra är lediga, men sen är det även ett väldigt tungt fysiskt arbete.
Vilket eller vilka var de svåraste momenten att tävla i Bocuse d’Or?
– Det är helt klart det mentala! Man tränar i två år helt utan att veta hur man ligger till gentemot alla andra länder. Då gäller det att vara mentalt stark och tro på sin förmåga, produkt och att man ska vinna!
Vad är trendigt just nu att dricka bland kockeliten?
– Oj, det vet jag inte. Men de kockar som jag brukar ta ett glas med, så brukar fokus, liksom hos sommeliererna, ofta ligga på Bourgogne.
Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– När ska du öppna restaurang?
På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?
– Just nu går jag en sommelierutbildning på Vinkällan för att fördjupa mig och utveckla den produkt jag jobbar med, vilket är förmedla den bästa mat- & dryckesupplevelsen. Så det gäller att uppdatera och utveckla sig genom både teori och praktik.
Favoritrestaurang i Sverige och i världen?
– Just nu är min favorit Restaurang Bord i Sverige och någon av Thomas Kellers krogar i Napa Valley!
Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:
Öl? – Lager (no flavour).
Vin? – Just nu; Napa cab eller vit Bourgogne.
Sprit? – Chartreuse!
Cocktail? – Goldrush.
Raggargrogg? – GT.
Festbål? – Gärna något med fläder.
Återställare? – Gurkvatten.
Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Pinot noir, Bourgogne, elegant men med kropp!
Har du något husvin hemma?
– Alltid någon flaska Mondeuse från Savoie.
Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Piggvar & Meursault!
En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Ost & rött vin – då är det godare med vit Bourgogne!
Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Champagne gör alltid festen lite roligare.
Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Om värden plockar fram hembränt med essenser så man får ”blanda” sin sprit själv. – Aldrig varit med om, men det skulle nog antingen få fart på eller döda festen helt.
Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– En provning av topp-vinproducenterna i Yountville, Napa Valley.
Ge oss ditt bästa dryckestips till smörgåsbordet?
– Snaps till sillen med en liten kall öl som stöd.
Om man vill skåla med Sebastian Gibrand, vart hittar man dig säkrast?
– På Restaurang Bord, i Napa Valley eller på vinbaren Folii!
Fakta om Sebastian Gibrand
Bor: – Södermalm, Stockholm.
Familj: – Mamma, pappa & syster.
Gör: – Reser och lagar mat runt om i världen.
Aktuell med: – Culinary director för Bocuse-Team USA.
Känd som: – Kock!
Kul kuriosa: – Kan jonglera.