Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vin i Naturen – en midsommardröm

Vin i Naturen – en midsommardröm

Bild på Alexander Jansson
Alexander Jansson Skribent Naturvin

Lästid: 1 minut

Det är dags att släppa den sociala ångestmaskinen och plocka ut de saftigaste russinen ur midsommarkakan, dvs matjessillen och naturvurmandet och dra till skogs för en nästintill religös upplevelse med vit bourgogne i fokus.

Nu är det dags att fira in naturens blom, årets ljusaste kvällar och allt det där andra som följer med… Med traditioner kan även en social press komma, påspädda från år av smörsjungande ölreklamer från landets skärgårdar med skrattande och skålande umgängen som badar med sina saltstänkta sexpack och solbrända hudar. Ja, det är en fin gräns mellan orimliga krav i en enda stor masspsykos och fina högtider…

Äsch, släpp den sociala ångestmaskinen och plocka ut de saftigaste russinen ur midsommarkakan, dvs matjessillen och naturvurmandet. Ta dig ut någonstans långt från vuxna människor som leker grodor, med det enda beviset att de inte har några öron eller svansar. I naturen, där du kan vara dig själv för en stund (inspirerad av en annan ölreklam). Tänd sedan en eld och koka potatis och ägg. Bryn sedan smör och medan du väntar på den knäckiga doften så hackar du upp lite gräslök. Öppna sedan upp en burk matjessill och släng upp allt på en tallrik.

Redan här är du egentligen hemma men för att upplevelsen ska levitera fritt behöver du föra blicken mot Mâconnais i södra bourgogne. Här hittar du lätt solkysst men samtidigt syrasstinn och mineralisk chardonnay för bara en bråkdel än vinerna någon mil norrut. Och vilken partner det blir till den feta fisken och det brynta smöret. Domaine Jules Desjourneys Saint-Véran är lite av ett mästerverk och vinet får allt att landa precis där det ska och buskar och träd blir om än möjligt än mer färgglada. Sakta förvandlas elden till glöd och skickar upp små fina röksignaler som jag inbillar mig är ägnade till vinmakaren Fabien Duperray och Domaine Jules Desjourneys. Högtider har ofta sin grund i gudstro och för första gången är jag villig att hålla med!

Det är med andra ord helt okej att sänka kraven, mota masspsykosen, välja bara det godaste från midsommarbordet, vara dig själv för en stund och för guds skull dricka vin från Mâconnais!

Domaine Jules Desjourneys har ett gäng olika viner beställningsbara på Systembolaget.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.