Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Duellen: Hollywoodstjärnornas vinäventyr

Duellen: Hollywoodstjärnornas vinäventyr

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 3 minuter

De svenska kändisvinerna blir ständigt fler och topptrion Leif GW, Laila Bagge och Petter Alexis sålde tillsammans för över 400 miljoner kronor förra året. Sverige är förstås inte unikt, även internationellt förekommer detta fenomen. Ta till exempel popikonen Kylie Minogue som de senaste två åren har krängt sammanlagt över fem miljon flaskor vin med hennes namn på.

Men om svenska kändisar i regel nöjer sig med att signera etiketten för att därefter låta importörer och anonyma vinfabriker bestämma flaskans eller boxens innehåll, så går Hollywoods A-lista en annan kapitalstarkare väg. Vill de ha sitt eget vin på bordet, ja då går de ogenerat och köper en vingård.

Provence attraherar

Francis Ford Coppola, filmregissören bakom episka filmer som Apocalypse Now och Gudfadern, var tidigt ute med maffiga parkeriserade viner från Napa Valley i Kalifornien. Fler har följt i hans fotspår. Och det blir snabbt big business. Rapparen Jay-Z sålde 2021 en del av sitt ägande i Ace of Spades, en champagne med ambitionen att utmana exklusiva Cristal i premiumsegmentet. Köpare var lyxkonglomeratet LVMH som lade ett hemligt belopp på bordet.

Nyligen rapporterades det om att Brad Pitt stämt exfrun Angelina Jolie eftersom hon, enligt Pitt, sålt sin andel utan hans kännedom i deras provensalska egendom Château Miraval, känd för sitt rosévin. Den som öppnade plånboken heter Yuri Shefler, kontroversiell affärsman och hjärnan bakom vodkan Stolichnayas framgångar. En person som Brad Pitt uppenbarligen inte vill ha som ny kompanjon.

Listan på skådisar och popstjärnor som vill hänga på en egen vingård är lång. Senast i raden är George Clooney som 2021 köpte Domaine du Canadel, också det i Provence (han blir granne med filmmogulen George Lucas). Längtan till Medelhavet tycks vara en gemensam nämnare för många av dessa nyblivna vinodlare.

Även i mindre skala

I regel har kändisarna en kader medarbetare som sköter det praktiska arbetet på gården. Men det finns också mer småskaliga filmstjärnevinbönder.

Sam Neill är en nyzeeländsk skådis som de flesta känner igen från Jurassic Park-franchisen eller som den onde riddaren i filmen Ivanhoe som SVT envisas med att visa på nyårsdagen varje år. Han äger flera vingårdar utspridda i regionen Central Otago i Nya Zeeland. Här driver han med familj och vänner sedan 1993 ekologiskt och biodynamiskt jordbruk och gör vin under etiketten Two Paddocks med fokus på pinot noir. När han inte spelar in film bor Neill faktiskt på gården och är i högsta grad involverad i driften av vineriet.

John Malkovich har många demoniska roller på sin CV och en del känner kanske igen honom som påven i Netflixserien The New Pope. Redan på 1980-talet slog han sig ner i byn Luberon i hjärtat av Provence. Sedan 2008 gör han och hustrun Nicoletta Peyran vin därifrån under etiketten LQLC från 5 hektar som odlas ekologiskt. Malkovich har valt att satsa på de för regionen ovanliga druvorna pinot noir och cabernet sauvignon. Det rör sig både om druvrena viner samt en avslappnat ohelig blend av dessa disparata druvor.

Oklart om Sam Neill och John Malkovich spelat mot varandra i någon film. Här nedan får deras viner dela scenen.

Flaska-Two-Paddocks-ny

Two Paddocks Pinot Noir 2019, Nya Zeeland, Central Otago Nr 76478, 319 kr (ny årgång kommer i augusti i BS)     

Parfymerad doft av stall, rosor, örter och rabarber. Gissar att en ansenlig del hela klasar tagits med i jäsningen. Noter av körsbär och jordgubbar men också sekundära aromer av läder och varm våt blomjord. Snyggt integrerade fat och lång vindlande avslut. Elegant och smäckert från Sam Neill.

Film att para vinet till: Skippa Jurassic World Dominion som nyligen hade biopremiär, den är urusel. Se istället Sam Neill i den kusliga thrillern Lugnt vatten från 1989 som under hela filmen utspelar sig mitt ute på havet i en segelbåt.

Flaska_LQLC-ny

LQLC Pinot Noir 2018, Frankrike, Rhône, Nr 50555, 249 kr (BS)

Ny årgång har just lanserats. I glaset tävlar solmogna jordgubbar med mörkare bär och tobak. Men också örtiga inslag av lagerblad och timjan som kanske skvallrar om det sydfranska ursprunget. Bra tryck i frukten med viss läskande mineralsälta i avslutet från John Malkovich. Tankarna går mot amerikansk pinot noir. Lufta vinet och drick gärna tillsammans med vilt på tallriken.

Film att para vinet till: Den egensinniga regissören Spike Jonze film I huvudet på John Malkovich är mycket rolig och väldigt meta eftersom Malkovich spelar sig själv. Men gå istället all in och se honom i rollen som skrupelfri New York-baserad rysk bookmaker i den nagelbitande pokerfilmen Rounders.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.