Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vin i Naturen – Länge leve utflyktsmackan!

Vin i Naturen – Länge leve utflyktsmackan!

Bild på Alexander Jansson
Alexander Jansson Skribent Naturvin

Lästid: 1 minut

Väl inpackad i folie eller smörpapper, kall eller varm, mer än sällan proppfylld av godsaker. Räddaren av flertalet längre utflykter med blodsockerfall och annalkande skavsår... Något som aldrig får glömmas i packningen… Utflyktsmackan! Och att den men rätt pålägg kan bli vinets bästa vän gör ju saken inte sämre.

Min go to-macka är utan tvekan salami- och briemackan, toppad med en näve cornichoner. En barnsligt enkel men samtidigt perfekt måltid som nästan leviterar när den får kombineras med en fruktdriven cabernet franc från Loire. Nyligen släpptes favoriten Thierry Germains Bonterre i det tillfälliga sortimentet som just uppfyller de här kriterierna.

På en stubbe i skogen under den lågt hängande vårvintersolen möts Bonterres djupt blåröda frukt och sjungande syra helt jämställt med mackans feta salami och ost. Den gröna kryddigheten som man ursprungstypiskt hittar i vinets druva och plats tar sedan fint hand om de picklade smågurkorna. En liten men ändå stor mat- och dryckesupplevelse som jag inte byter ut mot den finaste restaurangsittningen.

Här kommer även några andra fina vin- och mackkombinationer:

  • Kyckling- och curryröramackan med oxiderade vita viner från jura
  • Köttbulle- och rödbetssalladmackan med pinot noir
  • Äggmackan med champagne

Ut och njut med er och glöm inte att packa ned mackan och vinet!

winetable_nyprovat_bonneterre

Thierry Germain Bonneterre 2020, Frankrike, Loire, TSV 92047, 169 kr

Biodynamisk cabernet franc från Saumur-Champigny i attraktivt prisläge och stor allokering. Här piskas vi med röda och blå bär, grön paprika, gröna örter, raketsyra och sandiga tanniner. Tät frukt, koncentrerat till max och en avslutande jordig mineralitet rundar upp racet. Bra köpläge med andra ord! (Vintedge, 5400 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.