Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "med putsad elegans för ett framtida liv"

Nyprovat – "med putsad elegans för ett framtida liv"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Den första marslanseringen radas upp på hyllorna med ett spektrum av röda viner från Sicilien i fokus. Medan kriget rasar i öst kan det kännas tröstlöst med vintips och njutbara upplevelser. Vi kan inget ta för givet och i en brinnande värld får man ta sitt förnuft till fånga i frågan hur man kan och vill hjälpa de som är i nöd. Men när Pär Strömberg ändå har Nyprovat det mesta och valt ut det bästa, delar vi med glädje våra tips. Kom ihåg, drick mindre men bättre och glöm inte att hjälpa behövande.

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_montlouis_petillant_bulapapa

Montlouis sur Loire Pétillant Bulapapa 2020, Frankrike, Loire, TSE 93383, 199 kr

Chenin blanc från paret Dominique och Phillipe Ivancic’s egendom Domaine de la Croix Mélier där man arbetar efter naturliga principer och är ekologiskt certifierade. Frisk syrlig doft av mogna äpplen, bivax, gröna örter och citrus. Smaken är fyllig och fruktig med tydlig mineralitet, gul stenfrukt, honung, bivax och örter. En kalkbaserad vitamininjektion med rejält kliv i syran och fyllig mousse med lätt örtig, floralt och knastertorrt avslut. (Panache, 1800 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_montlouis_blanc

Montlouis Blanc Chenin Sec 2019, Frankrike, Loire, TSE 93356, 189 kr

Ekologisk stilla chenin blanc från samma egendom som ovan, odlad med respekt för såväl natur som tradition där 30- till 45-åriga vinrankor växer i flintarik jord. Blyg doft av gul mogen frukt, persika och mineral. Hög syra, frisk och pigg med bra driv i frukten som är gul som stenfrukt och citrus dessutom med toner av honung och bivax som ger energi både i struktur och textur. Välbyggd och fyllig efter åtta månader på jästfällningen med torr och vag skalbeska i ett örtigt spicy avslut. (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_Chablis_alouest

Domaine de l’Enclos Chablis à l´Ouest 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94287, 229kr

Ekologisk och biodynamisk chardonnay odlad av bröderna Bouchard på vingården Domaine de l’Enclos och deras första vin som producerats helt utan tillsatt svavel. En initial sprits vevar jag snabbt ur glaset (dekantera gärna) och fram träder ett synnerligen komplex och charmerande bygge chardonnay uppvuxen ur kimmeridgien-lera producerat med minimal intervention. Vinet jäses i ståltank och har vilat på sin jästfällning i 18 månader. Snygg reduktion, fyllig mjuk och frisk syra, grillad citron, mineral, örter, kaprifol, honungsmelon, aprikos och äpple samsas fram till en lång mineralrik finish. Mycket gott! (Winemarket Nordic, 600 fl.)

winetable_nyprovat_shafer_red_shoulder_ranch

Shafer Red Shoulder Ranch Chardonnay 2019, USA, Kalifornien, TSE 93650, 499 kr

Från Los Carneros ett kraftpaket från klassiska Shafer. Gyllengul färg med grönstick, men spännande flyktiga dofter och smaker av hubba bubba, hallonvaniljglass och jordgubbs-läppglans blandat med mer jordade toner av murriga äpplen och grillad citrus, vanilj och örter. Tät, fyllig och komplex, örtig och kryddig med silkigt vibrerande syra och elegant frukt i ett koncentrerat eldigt avslut. (Vinunic, 420 fl.)

winetable_nyprovat_catena_alta_chardonnay

Catena Alta Chardonnay 2020, Argentina, Mendoza, TSE 94354, 199 kr

Ytterligare ett stort vin på chardonnay men denna gången från hög höjd i Mendoza och två av Catenas toppvingårdar; Adrianna (1450 möh) och Domingo (1120 möh). Gulfruktigt med bakad citrus, äpple och tydlig fatkaraktär med toner av smör och popcorn. Friskt riv i syran, kraftfullt och fylligt, örtigt och tätt, stort! (Wine Affair, 1800 fl.)

ORANGE VIN

winetable_nyprovat_la_ginestra

La Ginestra Tutto Anfora Bianco 2020, Italien, Toscana, TSE 92227, 199 kr

Ofiltrerad, orange, lantlig, naturlig och energifylld ekologisk trebbiano från det lilla kooperativet La Ginestra i Toscana. Vinet har fått ligga med skalen i 7 månader på en stor amfora av lera, därav namnet och färgen. Inbjudande aromatisk doft och smak av rönnbär, persika, aprikos, hjortron och örter. Knastertorr och mineralisk, tät och välstrukturerad med blyg tanninstruktur och kittlande frisk syra. (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_morias_rocha_JJ

Morais Rocha JJ Vinho de Talha branco 2019, Portugal, Alentejo, TSE 94288, 269 kr

Robust mörkt gul färg med doft av hö, jäst, grapefrukt och smör från lokala druvan antão vaz. Naturlig, nötig och gulfruktig med drag åt torkad frukt och flor. Vidare aprikos, mandel och florala toner som gula blommor och mimosa. Avslutet är syrligt och torrt med skalbesk sälta i avslutet. Vinet har vinifierats och lagrats under ett år på stora, lokalt traditionella och välanvända, amforor – så kallade talha. (Divine, 600 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_gerard_julien

Domaine Gérard Julien & Fils Côte de Nuits Villages 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94447, 249 kr

Vagt reduktiv inledning med hantverksmässig touch. Rödbärig med läskande frukt, körsbär och hallonsaftigt läskande syra, välstrukturerat med smågrusiga tanniner och fin balans. Från 50-åriga pinot noir-stockar runt hembyn Comblanchien, där man också har merparten av sina odlingar samt källare. Familjen äger även mark i Nuits-Saint-Georges, Aloxe Corton (se nedan) och lite Grand Cru Echezeaux. En framtida spelare att räkna med. (Panache, 2400 fl.)
Lanseras gör även 180 flaskor av Domaine Julien Aloxe Corton Les Valozières 2019, TSE 92562, 499 kr

winetable_nyprovat_elio_grasso_gavarini

Grasso Gavarini Langhe Nebbiolo 2020, Italien, Piemonte, TSE 92495, 259 kr

Mini-barolo från familjeföretaget Elio Grasso. Med kontroll över alla delar från vingårdsarbete till vinifikation och försäljning gör man hantverksmässiga viner med fokus på druvorna och respekt för naturen. Idag i händerna på sonen Gianluca som odlar, för området, klassiska druvorna nebbiolo, barbera och dolcetto. Torr och stram med inbjudande nebbiolo-aromatisk parfym och smak av tjära, örter, körsbär och rosor i frisk syra och välartad balans. (Johan Lidby, 600 fl.)

winetable_nyprovat_tornatore_etna_rosso

Tornatore Etna Rosso 2019, Italien, Sicilien, TSE 94509, 159 kr

En riktig super-bargain från norra sidan av Etnas vulkansluttningar. Tidigare i veckan släpptes endruvsvinet och contradan Pietrarizzo i fasta sortimentet och här bjuds vi deras Etna Rosso av mestadels nerello mascalese med liten liten del nerello cappuccio. Ljus färg, rödfruktig nos, smak av röda körsbär, körsbärskärnor, lakrits, umamibuljong, torr stram sälta och mineral med bittercitrus i avslutet. Tätt sammansatt och fylligt gott. (Handpicked Wines, 6000 fl.)

winetable_nyprovat_lamoresca_rosso

Lamoresca Rosso 2020, Italien, Sicilien, TSE 93736, 269 kr

Från Catania på sydöstra Sicilien med Etna endast som referenspunkt i horisonten odlar Filippo Rizzo ekologiskt och naturligt. Lamoresca Rosso är en blandning av nero d’avola, frappato och grenache från de äldsta stockarna och ett urval av de allra bästa druvorna. Näsa och smaklökar fullkomligt översköljs av vackra parfymerade och florala toner som rosor och viol. Ett mycket friskt och bärigt vin med klingande syra, tät tannin och juicy karaktär. Körsbär, mineraler och rosor, rosor rosor. (Vin & Natur, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_romeo_del_castello_allegracore

Fattorie Romeo del Castello Allegracore 2019, Italien, Sicilien, TSE 95005, 214 kr

Chiara Vigo kommer från trakterna på norra sluttningen av Etna men studerade konst i Venedig istället för att ta över familjegården. När hon efter mångt och mycket halkade in på vinetiketter efter vidarestudier i Paris bar det raka vägen hem till Sicilien för att göra kompromisslösa hantverksviner som man gjorde dem på hennes farfars tid. Viner som skulle gå att kombinera med sin konst. Nerello mascalese och nerello cappuccio från gamla stockar på mellan 70-100 år har gett ett ljust transparent rött vin, lätt bärig parfymerad doft, josigt med torra tanniner, fjäderlätt, friskt och läskande, strukturerat och balanserat med kaxig attityd. (Dryckesbutiken, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_massimo_lentsch

Massimo Lentsch San Teodoro 2018, Italien, Sicilien, TSE 92573, 249 kr

Etnas välbekanta intensiva väldoftande parfym av röda bär och rökiga mineraler drar genast igång vällust i glaset. Lätt svävande syra och fyllig frukt i kul balansakt. Rödfruktig smak med florala inslag av rosor och viol, torkade körsbärskärnor och en mineralisk buljong-umami-sälta. Strukturen bärs av saliverande syra och klättrande tanniner i ett värmande avslut. (Johan Lidby, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_alegre_valganon

Alegre Valgañon Rioja 2019, Spanien, Rioja, TSE 94325, 179 kr

Stenig mineral och rödbärig doft från äkta paret tillika enologerna Oscar Alegre och Eva Valgañón. Här i den nordvästligaste delen av Rioja Alta gör de handgjorda traditionella viner med fokus på terroir. Smakmässigt en modern rioja, utan amerikansk ek, med juicy och läskande fin tanninstruktur, friska syror och tyngdlös rödbärig frukt som körsbär och plommon. Druvorna tempranillo och garnacha växer ur röd lera och kalkig sandsten. (Wine Affair, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_la_estrecha_bobal

Bodegas y Viñedos Ponce La Estrecha Bobal 2019, Spanien, Kastillien-La Mancha, TSE 91321, 259 kr

Juan Antonio Ponce jobbar sedan länge enligt ekologiska och biodynamiska principer i vingårdarna. Hans bobal från Manchuela har vuxit som bushvines på ca 900 möh och har en snittålder på ca 80 år. Inbjudande aromatik, friskt rödbärigt, örtig och ungdomlig. Friskt syrlig frukt, tranbär, lingon och smultron med grepp i tannin och höjdfrisk syra i ett avslut som andas lite rostade örter och kryddor. (Quaffable Wines, 300 fl.)

winetable_nyprovat_shafer_TD9

Shafer Vineyards TD-9 2018, USA, Kalifornien, TSE 94094, 629 kr

Shafers publikfriare och något mer lättillgängliga stil som bygger på dominans av merlot med cabernet sauvignon och malbec som ryggrad, bjuder ändå ett bombastiskt intryck. Mycket floral doft av rosor och vilda örter, aromatiska fruktiga toner där mörkt röda plommon och körsbär dominerar. Smaken bjuder mer mörk frukt, vanilj, örter, vildhallon och rabarberfrisk syra. Buljongumamisk och mineralstinn med tuggiga mogna tanniner, läcker lång finish i ett kryddigt avslut. (Vinunic, 600 fl.)

winetable_nyprovat_shafer_one_point_five

Shafer Vineyards One Point Five 2018, USA, Kalifornien, TSE 94159, 899 kr

One point five kommer från två vingårdar i klassiska Stags Leap och består av cabernet sauvignon med ett uns malbec. Djup exklusiv och elegant doft av svartvinbär, örter och kryddor i en träig ekfatskaraktär. Torra tanniner i en stram kostym som sitter åt över breda axlar. Ren och floral med lavendel, röda bär, rostade fat, svartvinbär, choklad, ceder och plommon med putsad elegans för ett framtida liv. (Vinunic, 600 fl.)

winetable_nyprovat_shafer_relentless

Shafer Vineyards Relentless 2017, USA, Kalifornien, TSE 94161, 919 kr

Relentless är en Napa Valley’sk hövding i sin finaste form där syrah bär kronan och petite sirah spiran. Repentless och relentless med rökig mineralitet i en stor doft av svartvinbär och svart frukt, tät komplexitet och elegant kryddning. Fylligt och majestätiskt med vibrerande syra och frodig svart frukt, körsbär, lakrits, läder och mynta. Moget och vuxet men för tidigt att njutas nu. Lagras väl för en framtida serenad till viner som de en gång gjordes. (Vinunic, 420 fl.)

winetable_nyprovat_boekenhoutskloof

Boekenhoutskloof Franschhoek, Cabernet Sauvignon 2018, Sydafrika, Franschhoek, TSE 93133, 399 kr

Ett Tim Atkin uppskrivet vin med höjdarpoäng och medaljregn. Exklusivt och egensinnigt med en elegans där cabernet sauvignon fått låna ett tionde av cabernet franc. En raffinerad floral ton med gröna örter och svarta körsbär ger syrlighet åt sammetslena tanniner med ett långt elegant och maffigt avslut. Lagringskvalitet = hög. (Tuesday Wine, 480 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.