Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fem goda viner till helgens pizza

Fem goda viner till helgens pizza

Bild på Maria Brander Sporre
Maria Brander Sporre Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Finns det något godare än en nybakad pizza och ett glas vin eller två? Och just i dessa tider, när resor till pizzans förlovade hemland ter sig avlägsna, varför inte låta sig resa dit i smakerna och inspireras av Marias goda tips.

VÄLJ VIN EFTER TOPPING!

Även om alla pizzor i grunden är vinvänliga, med den feta, salta osten och brödet, så kan vinet passa mer eller mindre bra beroende på vilken topping man har på pizzan.

En syrlig tomatsås kräver ofta ett vin med en del syra för att vinet inte ska falla platt. Till en margherita där tomatsåsen och osten spelar huvudrollen väljer jag ofta ett torrt, mousserat vin eller en fruktig och syrlig sangiovese.

Kött på pizzan möter gärna ett rött vin med tanniner, exempelvis en super tuscan med cabernet sauvignon. Är det däremot italiensk chark på pizzan skulle jag snarare använda ett lite snällare vin med mycket frukt för att undvika att vinet får en metallisk smak från umamin. Varför inte en dolcetto från norra Italien?

Till en skaldjurspizza korkar jag gärna upp ett frisk och fruktigt vitt vin, till exempel en vermentino eller en portugisisk alvarinho. En svamppizza med vit botten (pizza bianco) passar perfekt till en fatad Chardonnay med frisk syra. Vattnas det i munnen? Här kommer några väl valda viner med hög pizzafaktor.

caprasia_winetable

Capraisa Cava Brut Nature Reserva 2015, Bodegas Vegalfaro, Valencia Spanien, BS 70267, 189 kr

Fredagskväll, en pizza margherita med buffelmozzarella gräddas klart i ugnen. Doften av nybakat bröd, krämig mozzarella och örterna från tomatsåsen fyller rummet. Du poppar en lätt och frisk cava av det ekologiska slaget och kvällen är fullkomlig.

CantinaLunae_winetable

Cantina Lunae Colli di Luni 2018, Cantina Lunae, Legurien Italien, FS 2067, 129 kr

Du sitter på en uteservering med havet som granne. In kommer en nybakad pizza med grillade skaldjur, färska örter och parmesan. I glaset, en kaxig vermentino från Legurien. Saltstänkt, frisk och inbjudande fruktig.

chianticlassico_winetable

Chianti Classico 2016, Brancaia, Toscana Italien, BS 70725, 169kr

Brancaias Chianti Classico görs på 100% sangiovese i en fruktig och ren stil där endast naturlig jäst använts och lagringen skett på ståltank och cement. Parfymerad, torr och stram stil med röda, saftiga körsbär och färsk oregano. Ett glas av denna tillsammans med en fänkålspizza och du förflytas till en liten piazza i Toscana.

Barberad’Alba_winetable

Barbera d’Alba Superiore 2018, Borgogno, Piemonte Italien, FS 74201, 169 kr

Min favoritpizza på den lokala pizzerian är en med tomatbas, rucola, marinerad kronärtskocka och pecorino. Det är en vegetarisk pizza som kräver ett vin med både frukt och lite djup. Barbera är en av Italiens vanligaste druvor och har nyligen börjat hitta sig in i hjärtat hos fler och fler svenskar. Borgognos Barbera d’Alba är en riktig fullträff till en smakrik pizza.

campofiorin_winetable

Masi Campofiorin 2016, Masi, Venetien, Italien, FS 5123, 135 kr

En svensk klassiker är den så kallade Capricciosa med kokt skinka (prosciutto cotto) och svamp.  Tänker er en hemlagad variant med prosciutto cotto från den lokala charkbutiken och kaljohansvamp snarare än burkchampinjoner. I glaset, en ”mini-Amarone” värd namnet, Masi Campofiori – Fyllig och smakrik med mörka bär, kryddor och kakao.

 

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.