Bild på Grab a Bottle – Tre vita vintips till skaldjur

Grab a Bottle – Tre vita vintips till skaldjur

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Galicien är beläget i nordvästra Spanien där kusten mot Atlanten kännetecknas av fjordar rika på fisk och skaldjur, så kallade rías. Området Rías Baixas är ett av Galiciens fem DO distrikt som vi lärt känna genom vinerna på druvan albariño. I veckans Grab a Bottle har Pär Strömberg valt ut tre vita viner från det gröna Spanien. Viner som passar utmärkt till framförallt färska skaldjur.

Flaskbild på Alter Blanco

Alter Blanco 2021, Ribeiro, Nr 2624, 119 kr

Vi inleder i DO Ribeiro med en blend av större delen druvan treixadura, en bättre del godello och mindre av loureira som vuxit upp ur granit, sten, grus och sandiga lerjordar. Doften är lättsam och frisk, gulfruktig med lätt floralt blommig ton, gröna äpplen, grapefrukt och grusig mineralitet. Smaken drar mer åt päron och melon, lime och ananas med gröna örter och saltfrisk mineralitet. Förutom treixadura, godello och loureira odlar man även en liten del blå druvor – sousón och brancellao. Vinmakare är Pablo Estévez. Det är är ett perfekt vin till skaldjur, lätt att matcha till många olika typer av mat där skaldjuren är en del i röror på toast eller liknande.

 

Flaskbild på Orballo Albarino

Orballo Albariño 2021, Rías Baixas, Nr 2696, 139 kr

Albariñoruvorna till detta vin kommer från egendomen Arantei i kustnära och välkända området Rías Baixas. Här får vi en klassisk aromatisk nos av exotisk frukt, ananas, gul stenfrukt och mineraler. Smaken domineras av grapefrukt, omogen nektarin, syrliga vita bär och örter i stram vässad syra med salthaltig mineralitet och en bris av havet. Det maritima klimatet i Rías Baixas är ofta fuktigt vilket gör att många vingårdar använder sig av uppbindningsmetoden pergola, vilket underlättar luftgenomströmningen. Ett ostron-naturell-vin som inte gör någon besviken.

 

Flaskbild på Joaquin Rebolledo

Joaquin Rebolledo Godello 2021, Valdeorras, Nr 2553, 119 kr

Valdeorras ligger i provinsen Galiciens östra inlandsdel av Spanien. Odlingarna ligger 700 meter över havet intill floden Sil. Handskördad godello med mindre andelar av albariño, treixadura, loureira och torrontés som vuxit upp ur skiffer och lerjordar. Inbjudande aromatisk av gula äpplen, päron och honungsmelon, frisk av mineraler och citrusstänk. Smaken är fyllig efter att ha vilat tre månader på sin jästfällning och bjuder oss paraguayo, vit persika, honungsmelon, örter och fräschör i form av bergssalt och mineraler.  Familjen Rebolledo har producerat vin området i fyra generationer. Det här vinet med sin fyllighet och lätta fruktsötma är ett perfekt vin till skaldjur, och tar sig gärna an havskräftorna som du låtit gratinera på grillen med ett vitlöksspäckat örtsmör.

Alla tidigare dryckestips från Systembolagets fasta sortiment hittar du under vinjetten Grab a Bottle.

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Nektar

Skön atmosfär

Stockholm, Vasastan

Schysst uteservering

Skärets Krog

Charmigt

Smögen

Semesterpärla

Bar Ingrid

Avslappnat

Stockholm, City

Hål i väggen

Svarta Hästen

Mysigt

Stockholm, Östermalm

Perfekt läge

Muscadet Ostron & Vin

Avslappnat

Stockholm, Vasastan

Upcoming

Teddys

Charmigt

Stockholm, Östermalm

Hål i väggen

Suggan Vinbar

Charmigt

Göteborg, Majorna

Perfekt läge

Bar La Lune

Trendigt

Göteborg, Vasastaden

Hål i väggen

Tyge & Sessil

Livligt

Stockholm, Östermalm

Perfekt läge

Sundbybergs Vinbar

Charmigt

Solna - Sundbyberg

Hål i väggen