Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vår och vinkvitter

Vår och vinkvitter

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Då var det dags igen, och denna fredag är inte sämre än häromsistens, dessutom fyller min syster år den 26e och min son den 28e, så se upp lilla stålvagn i monopolbutiken. Risken att ruinera sig på vininköp är överhängande just nu, men Oh! så fina tillfällen det är att fylla källaren med godsaker inför sommarens kommande ljusa kvällar.

I kommande lansering finns en hel del bra grillviner och en del bra årgångspang från renommerade områden, gårdar och slott. Jag har dock, min vana trogen, gått på lite mer udda fåglar. Med det sagt, råder det ingen brist på vinmakarkunskaper hos de utvalda få, kvitt, kvitt, våren är här!

 2 x Bubbel:

Nyetimber Blanc de Blancs 2010, Storbritannien, nr 92804, 599 kr 

Brittiskt mousserande årgångsvin med intensiv karaktär som visar framfötterna. Fyllig och krämig mousse med massor av citrus och bokna äpplen på en briochemacka. Vad säger man om årgången i England, tja, ingenting annat än att britterna börjar bli riktigt vassa på att göra bra vin, och vinmakare Cherie Spriggs är en av de bästa. Vi välkomnar framtida årgångar med eller utan Brexit!

 Phaunus Pet Nat Rosé 2017, Portugal, nr 99457, 229 kr

Den forna arkitekten Vasco Croft tror på alla tings naturliga inre kall. Vatten rinner, fåglar flyger, växter växer etc. Steiners läror om biodynamisk odling har lett denna stjärna bland Portugals vinodlingar sedan 2002. Vinet i glaset är helt i sitt naturliga ämbete som Pet Nat. Livfullt, spritsigt, övergående till fyllig mousse med massor av härliga röda bär som smultron och röda vinbär och blommigt, örtigt i avslutet, som även bjuder på lång läskande syra. Gott helt enkelt!

 4 x Vita:

Manni Nössing Grüner Veltliner 2017, Italien, Trentino-Alto Adige, nr 92062, 199 kr

Grüner Veltliner från Alto Adige i norra Italien (även kallat Südtirol). Vingårdarna ligger ca 700 m.ö.h. och ger detta vin en mineralrik, torr och krispig kryddburk med vit persika och fräsch citrus. Manni är högt ansedd som vinmakare i området och lovordad i pressen, inte oväntat att han skulle leverera även med Grüner Veltliner i flaskan, dessutom till bra pris!

 Voglar 2016, Italien, Trentino-Alto Adige, nr 92082, 249 kr

När vi ändå är i Sydtyrolen och snackar vin, kan vi inte undgå Peter Dipoli. Mannen, myten, legenden, som planterat Sauvignon Blanc på hög brant höjd där ingen trodde det var möjligt. Men med fanatisk dedikation till sin frukt har Peter gjort ett vin som kan klassas som ett av Italiens bästa på druvan. Vacker och mjuk visar den en sida av Sauvignon Blanc långt utanför gängse norm och ram. Med en aning tropisk frukt inlindad i örter och ett kryddigt avslut som liksom aldrig vill ge sig är detta en true eye opener!

 Királyudvar Tokaji Furmint Sec 2016, Ungern, Tokaj, nr 96344, 259 kr

Det här är så j..la gott var det första jag tänkte. Sen kom jag på att jag måste analysera och skriva och inte bara klunka på som om det inte fanns en morgondag. Men, torr Furmint, som den ofta kommer förpackad idag, är sjukt gott. Kanske lite underskattat bland folket. Upptäck gärna denna Ungerska skatt för Tokaj har så mycket mer att erbjuda än de söta “puttar” vi kommer ihåg från förr. Här hittar du ett fylligt rikt vin som trots det är livligt och fyllt av friska gula äpplen. Inte för inte som namnet översätts till Kungens Vineri!

 Il Postino, Italien, nr 90597, 259 kr

Ett vitt vin från Abruzzerna på druvan Trebbiano. Friskt och riktigt läskande, samtidigt som det sitter inneslutet med ett djup, ett dovare mörker som vittnar om berg och gamla grottor. Jag smet i väg till Bourgogne för en sekund i mina tankar men smaken öppnar sig mer mot torkad frukt och kanske honung, men hursomhelst, ett vin med både friskhet och djup och det är förbaskat gott.

 3 x Röda:

Atanasius Rot Gut Oggau 2017, Österrike, Burgenland, nr 92341, 279 kr*

Josig doft av frisk och fräsch frukt. Österrikiska Gut Oggau sätter ribban högt. Naturvinskritikerna får det svårt och kommer famla i blindo. Spritsig, sval stil där Zweigelt och Blaufränkisch leder oss på promenad i fruktträdgården för att plocka, hör och häpna, vilda hallon. Ja, ibland är inte allt så konsekvent när man försöker sammanfatta ett eller flera intryck. Men en sak är säker, dessa flaskor kommer flyga ur hyllorna och inte göra någon vettig människa besviken!

*  Fick dock nyss veta att lanseringen av Gut Oggau flyttats fram till den 17e maj. Stay tuned!

 Susucaru Rosso Frank Cornelissen 2017, Italien, Sicilien, nr 92249, 230 kr

Och precis som sista meningen i texten ovan, kan man ju inleda kommande två viner. Frank Cornelissens två viner skulle ha släppts redan 5 april och den som läst mina tips tidigare har sett att jag redan listat dem. Men, inte att förglömma, vi talar om hantverksvinets Gossen Ruda och belgaren som flyttade till Sicilien för att göra vulkanvin på Etna. Ja, det må låta romantiskt men Frank har haft en vision utöver det vanliga och vi ska nog skatta oss lyckliga här uppe i norra avkroken att vi får se hans viner på Systembolaget, efterfrågan ute i världen är enorm och tillgången begränsad. Tack Kalle A, Emil, Emil, Daniel, Ulf, Torsten och Vin&Natur, we love you! OJ, glömde bort att skriva om vinet. Well… röda bär, lingon, lite kryddighet och den där undflyende känslan av att dricka lava, med sin rökiga aska, mineraliska umami och knastriga tanninavslut. Punch i syran, bett i tanniner och vulkanisk josighet, jag är helt lyrisk!

 Munjebel Rosso Frank Cornelissen 2017, Italien, Sicilien, nr 92247, 377 kr

OK, om texten ovan blev en uppåt väggarna superlativ hyllning till Frank så ska jag försöka tygla mig lite… men Munjebel är steget upp på trappan mot Etnas topp. Allt ovan nämt fast gånger några extra snäpp. Jag känner liksom för att svära som Captain Haddock; ”Vulkaner och Tanniner, Röda j..la bär och Mineraler”… så här ska ett slurpigt vin rinna ner i strupen. Har du inget annat att lägga just 377 kr på, så gör det på det här, basta!

 1 x Bonus:

Becker Family Pinot Noir 2015, Tyskland, Pfalz, nr 95348, 85 kr

Jag skrev om Becker’s Pinot Noir för lanseringen den 5e april och nu kommer samma vin igen, fast på halvflaska. Röda bär, mineraler och lite rökigt avslut. Om du är ensam eller inte vill dricka så mycket, gott vin, bra köp, bra pris, Eat the Rich!

Köper ni en av varje av dessa viner så landar ni på totala summan 2765 kr. Kanske inte en astronomisk summa, men väl en asteroidisk sådan, nämligen asteroiden 2765 Dinant i huvudbältet, som upptäcktes av den belgiske astronomen Henri Debehogne och den italienska astronomen Giovanni de Sanctis vid La Silla-observatoriet. Ser ni den röda tråden?

Bara en sån sak, skål!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.