Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vintipset

Vintipset

Bild på Dan Lepp
Dan Lepp Fotograf och vinskribent

Lästid: 1 minut

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Nästan varje tisdag lägger jag upp ett tips ur beställningsortimentet (BS) eller sätter ljuset på bortglömda viner från tidigare småpartisläpp. Mitt fokus ligger som vanligt på hantverksmässiga, småskaliga och kvalitativa viner tillverkade i samklang med naturen. Viner som är gjorda av en person med drömmar och visioner och inte i en fabrik. Viner som dricks av producenten själv och hans familj och därför inte (eller endast i nödfall) besprutas. Viner som representerar vinmakaren, en plats och dess jord. Viner med kort innehållsförteckning. Viner som berör.

Doldisdruvan Savagnin från alp-regionen Jura är en personlig favorit som det finns alldeles för lite av på Systembolaget. Maison Rijckaerts upptoppade (icke oxiderade) vingårds-savagnin ”Les Sarres” finns nästan alltid tillgängligt i beställningssortimentet och räddar mig ofta när längtan blir för stor. För 285 kronor får man ett hantverksvin med stor generös lager-på-lager-doft i gula toner med bl.a bakad citron, lemon curd, citronskal och ananas. Smaken är koncentrerad och lång men stram och citrussyrlig med en tydlig sälta i eftersmaken. En måltidsdryck av rang och en möjlig introduktion till regionen Jura och druvan Savagnin. Handskördat, små skördeuttag, jäst med naturlig jäst och lagrat på gamla ekfat i 20 månader. Finns i BS (75013) utan kollikrav.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.