Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Hantverk på hyllan – snabbt fångade röda helgtips

Hantverk på hyllan – snabbt fångade röda helgtips

Bild på Lena Ekberg
Lena Ekberg Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Det är inte alltid lätt att hitta prisvärd kvalitet på stående fot i butik, så varsågoda - här följer en samling röda ledtrådar. En laddning gott hantverk med bra prisbild som finns att plocka upp på många håll. Från det lite lättare, till det maffigare.

Snabbt fångade viner av rolig sort, det är väl vad som står på önskelistan så här dagarna före jul och mellan storhelgerna. Det är inte alltid lätt att leta reda på prisvärd kvalitet på stående fot i butik, men här följer röda listan med ledtrådar. En laddning gott hantverk med bra prisbild som finns att plocka upp på många håll. Från det lite lättare och ner till det maffigare. Med andra ord från kallskuret och fågel, vidare till skinkmackor och köttbullar, därefter till mörka biffen.

Julia Bertram Ahrweiler Spätburgunder, Tyskland, Ahr, nr 95359, 229 kr

Svala jordgubbar, lingon, kanel, fin syra och lite rökig mineralitet i en härlig spätburgunder, Tysklands namn på pinot noir och här med adress regionen Ahr. Julia Bertram och Benedikt Baltes levererar fin produktion och fräsch elegans. Tillfälligt sortiment – just nu i 44 butiker.

Costa Bassa Valtellina Superiore 2017, Italien, Valtellina, nr 92488, 199 kr

Nebbiolo i nyanserad, lite fruktigare form från Lombardiet och Valtellina. Fullt av körsbär, rosor, nypon och nougat. Lätt att matcha med mat. Tillfälligt sortiment – just nu i 36 butiker.

Sopron Kékfrankos és Syrah 2018, Ungern, North Transdanubia, nr 2158, 119 kr

Från Ungern kommer ännu ett riktigt prisvärt vin, även här med fin produktion enligt biodynamisk modell. Fruktig smak av blåbär, viol, örter och choklad. Ordinarie sortiment – just nu i 78 butiker.

Jonty´s Ducks Pekin Red 2017, Sydafrika, Western Cape, nr 2243, 119 kr

Riktigt hantverk till kanonpris, från Sydafrika och Avondale. Blend på cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot och shiraz. Ekologiskt och med biodynamisk inriktning. Mörka körsbär och plommon, örter och lite peppar, lugna fat. Ordinarie sortiment – just nu i 63 butiker.

Domaine de Verquière Rasteau 2017, Frankrike, Rhonedalen, nr 2179, 149 kr

Stor doft i ett nyansrikt vin med lite kryddighet, från Rasteau i södra Frankrike. Ekologiskt och från äldre stockar. Toner av mörka plommon, hallon, blåbär, sötlakrits och viol med fin koncentration. Ordinarie sortiment – just nu i 30 butiker.

Vigno Carignan Field-Blend 2017, Chile, Valle Central, nr 2429, 229 kr  

Field-blend på carignan och mataró med fin, naturlig produktion från omsorgsfulla Garage Wine i Maule, Chile. Fruktigt och relativt fylligt, samtidigt är härligt rent och friskt. Mörka plommon och svarta vinbär, örter och lakrits, toner av fat. Ordinarie sortiment – just nu 75 butiker.

Dom Rafael 2017, Portugal, Alentejo, nr 2229, 119 kr

Tradition från Portugal och Alentejo i smakrik, rolig druvblandning på lokala sorterna trincadeira, aragonez, alicante boucshet, castelão. Mörk frukt, svartpeppar, choklad och fat i ett prisvärt vin. Fast sortiment – just nu i 35 butiker.

Lalama Dominio do Bibei 2016, Spanien, Galicien, nr 95221, 209 kr

Från Galicien och Ribeira Sacra kommer vin på trendiga druvan mencía. Rätt fylligt och smakrikt, nyanserat med drag av plommon, körsbär, fat och lite grön örtighet. Tillfälligt sortiment – just nu i 30 butiker.

Substance Cabernet Sauvignon 2018, USA, Washington State, nr 74083, 179 kr

Mörkfruktig fyllighet från Washington State. Charles Smith levererar vinet som blivit en riktig hit tack vare sin smakprofil. Bra cabernet sauvignon med mogna svarta vinbär, silkigt och smakrikt. Ordinarie sortiment – just nu i 47 butiker.

Mendel Cabernet Sauvignon 2019, Argentina, Mendoza, nr 95602, 179 kr

Maffigt, fruktigt och smakrikt hantverk från Mendel i Mendoza, Argentina. Odling på riktigt hög höjd ger friska svarta vinbär tillsammans med mörka plommon, ceder och kryddighet. Tillfälligt sortiment – just nu i närmare 70 butiker.

Muga Reserva Selección Especial 2016, Spanien, Rioja, nr 90384, 299 kr

Kraftfullt och fylligt från Rioja på främst tempranillo. Hela paketet av jul i doft och smak. Nyanser av plommon, dadlar, nötter, julkryddor, kakao och vanilj. Ordinarie sortiment – just nu i 190 butiker.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.