Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på You say blaufränkisch, I say kékfrankos

You say blaufränkisch, I say kékfrankos

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Den mångsidiga och gränslösa druvan –  Richard Sigray har träffat Pontus Lindqvist från vinimportören Wine Waves för att diskutera österrikisk blaufränkisch och ungersk kékfrankos. Blau och kék betyder blå på respektive språk. Olika länder, samma druva – men finns det några skillnader?

Blaufränkisch, eller kékfrankos, är en druvsort som inte är helt lätt att placera i ett land. Man talar om ett ursprung i det som antikens romare kallade Pannonien vilket omfattar österrikiska Burgenland, västra Ungern samt angränsande områden i Kroatien, Serbien och Slovenien. Druvan odlas även i Tyskland där den går under namnet lemberger.

– Det här en druva som kan ge viner som antingen är rödfruktiga och eleganta eller mörka och kraftfulla. Syran är generellt hög, tanninerna markerade och det finns alltid en pepprig kryddighet. Druvan påverkas mycket av växtplats, tidpunkt för skörd och lagring. Referenser som dyker upp i tankarna hos mig är pinot noir, cabernet franc eller syrah, berättar Pontus Lindqvist.

Vi har stämt möte på Wine Waves kontor i Vasastan. Det är lunchtid och regnet öser ner utanför. Med mig har jag två flaskor som Pontus ska få prova blint. Vi ska se som han kan pricka ursprungsland. Men mer om det senare.

Renässans i Burgenland

Blaufränkisch är Österrikes näst mest odlade blå druva efter zweigelt. Vinmakaren Roland Velich i Burgenland startade en våg av förnyelse vid 2000-talets början. Innan dess var ofta Bordeaux förebilden för blaufränkisch och man gjorde kralliga och alkoholstinna viner som i regel lagrades på nya och små fat. Velich tyckte att vinmakarna hade missförstått druvans själ och dess potential.

Han sneglade snarare mot Bourgogne för inspiration och började experimentera med försiktig extraktion samt mindre inslag av fat än tidigare. Vinerna från hans vineri Moric blev en game changer. Andra vinmakare, såsom Dorli Muhr en bit längre norrut i Carnatum, följde strax efter. Den nya stilen skapade ett nytt intresse för blaufränkisch både inom landet och internationellt.

I Ungern odlas druvan betydligt mer än i Österrike, och kékfrankos är den i särklass vanligaste blå druvsorten. Trots eller kanske på grund av det har den historiskt mest använts som i blends eller till enkla bulkviner. Under den kommunistiska eran togs kloner fram som gav större druvor och tätare klasar på bekostnad av kvaliteten.

– Det är först på senare tid det har börjat göras seriös druvren kékfrankos. Man har minskat skördeuttaget, söker upp vingårdar med gamla stockar eller nyplanterar i allt större utsträckning österrikiska kloner. Kvaliteten är numera ofta i nivå med grannlandets viner i väster, menar Pontus.

I min research inför den här artikeln kontaktar jag Thomas Szabo, vinskribent i Ungern. Han tycker inte det är särskilt meningsfullt att söka skillnader i vinerna från de olika länderna.

– De variationer som finns mellan de olika pannoniska regionerna tillskriver jag varierande klimat, jordmåner och vinmakarnas intentioner. Precis som i Burgenland är det svalare klimat i ungerska Sorpron, Matra och Eger medan Balatonsjön och Szeksard har ett varmt klimat. Ungrarna har traditionellt använt mycket ek för lagring av kékfrankos, men det är på väg bort med en ny generation vinmakare, säger han.

Goda grannar – tvärs över gränsen

Åter till Wine Waves kontor. Jag häller upp vin i två glas framför Pontus utan att visa flaskorna. I det ena glaset Peter Wetzers Kékfrankos 2016 och i det andra Franz Weninger Blaufränkisch 2016. Det är två producenter med hemvist på varsin sida om gränsen mellan Österrike och Ungern – bara någon mil från varandra. Färgen i glasen är nära identiska – mörkt rödblå. Det här kan bli spännande tänker jag.

Dramatiken uteblir. Pontus kan sin kékfrankos och är dessutom importör för Wetzers viner. Han pekar omedelbart ut vad som är vad i glasen.

– Wetzer har mer kick i syran, kanske med en viss volatilitet. Jag känner gröna stick med blyerts, kryddighet och olivspad. Medan Weninger har en lite bjussigare stil med stalliga drag och baconfett. Båda har en röd frukt som drar åt sura körsbär. Tanninerna finns där och är balanserade hos båda. Gjorde man en blend av dessa två vore det optimalt, säger Pontus med ett skratt.

När vi skiljs åt är har det slutat regna utanför. Den kvardröjande tanken är att blaufränkisch och kékfrankos inte låter sig definieras så lätt. Allra minst av nationsgränser. Men en sak är klar; med rätt förutsättningar kan det skapas stora och lagringsdugliga viner. Och det händer mycket spännande just nu med denna sant pannoniska druva. Framtiden ser blå ut.

Text: Richard Sigray Foto: Dan Lepp

Bra viner just nu på Systembolaget

Dorli Muhr Samt & Seide 2018, Österrike, nr 92291, 195 kr (tillfälligt sortiment)

Samt & Seide betyder sammet och siden. Slankt vin med hög energi. Fruktigt med syrliga körsbär, blåbär och kryddighet. Faten känns men är snyggt integrerade. Bra skjuts i syran och ett skönt och långt saliverande avslut tillsammans med fina avrundade tanniner.

Homonna Kekfrankos 2018, Ungern, nr 78201, 279 kr (beställningssortimentet)

Kékfrankos från Balatonsjön i Ungern på magnumflaska. Saftigt och klunkvänligt med tranbär, plommon, granatäpple och svart te i förgrunden. Lägg till lite peppar och örter. Medelhög syra och mjuka tanniner. Vinner på att serveras svalt.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.