Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Smaka på Champagne – nio bra tips från budget till lyx

Smaka på Champagne – nio bra tips från budget till lyx

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Nu närmar sig jul och nyår med stormsteg, och givetvis är det hög tid att fylla på förråden med bra champagne till firandena. Andreas Grube tipsar här om nio pålitliga pavor – från under trehundringen till prestige.

BUDGET (under 300 kronor)

beaumont

Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, nr 7891, 259 kr

Imponerande mycket ambitiös skumpa för den här pengen. Lätt, krispig och pigg i stilen, också med en stabil ryggrad av croissant, ljus nougat och röda och gula äpplen. Bjuder på en komplett champagneupplevelse för en (i sammanhanget) facil prislapp.

la-chouette

La Chouette de Champillon Blanc de Noirs, nr 77366, 299 kr

Här en så kallad blanc de noirs, alltså en champagne som enbart är gjord på blå druvor. Rättfram och ganska enkel i stilen i lättgillad och oknussligt framförande. Gott om färska hasselnötter, grapefrukt och gula äpplen i doft och smak.

 

MELLAN (300-700 kronor)

heidsieck

Charles Heidsieck Brut Réserve, nr 77522, 499 kr

En champagne som andas lyx och exklusivitet i rik, komplex och djup stil. Här hittar vi breda smaker av nougat, brioche, rostat bröd och mogna äpplen, men också läskande mineralitet och färsk citrus. Ambitiöst, elegant och väldigt välbalanserat. Mums!

roederer-243

Louis Roederer Collection 243, nr 7602, 509 kr

I min bok till och med snäppet vassare än föregångaren Collection 242. Här bjuds på en klassisk uppvisning i allt det som Roederer gör så bra: en suverän balansakt mellan det breda mjuka och det stramt syrliga och mineraliska. Imponerande längd.

 

pol-roger-2015

Pol Roger Brut Vintage 2015, nr 7536, 659 kr

Det här är en champagne att kontemplera till, för här händer det mycket spännande i glaset. Massor med smaklager och nyanser som avlöser varandra i vågor. I doft och smak såväl färsk citrus och pigg mineralitet som gula och röda äpplen, vit choklad och ett försiktigt stänk honung.

 

henriot-2012

Henriot Millésimé Brut 2012, nr 77710, 679 kr

Årgång 2008 av den här läckerbiten har länge varit en favorit, och visst blev man lite orolig när det byttes årgång. Men helt i onödan – det här är verkligen världsklass. Fullmatat och rikt, samtidigt med massor av finess. Köp gärna ett par extra flaskor och lägg undan, det här vinet har fortfarande framtiden för sig.

 

LYX (över 700 kronor)

pol-roger-bdb

Pol Roger Blanc de Blancs 2015, nr 88285, 759 kr

Pol Roger förtjänar faktiskt en till plats på den här listan, här med sin blanc de blancs (gjort på hundra procent chardonnay). Fenomenalt fin precision och med fokus i alla detaljer, dessutom klockren balans mellan det moget fylliga och det stramt syrliga.

bollinger-grande-annee

Bollinger La Grande Année Brut 2014, nr 7579, 1 599 kr

Den här skumpan är alltid en upplevelse att dricka i sin pampiga, lyxiga och storslagna stil. Rik och bred botten med aningen rostade hasselnötter, mogna gula äpplen, nougat, apelsinzest och rostat bröd. Bra klipp i syran och total balans i den långa eftersmaken.

 

krug-grande-cuvee

Krug Grande Cuvée Edition 170, nr 7494, 2 139 kr

Ja, den kostar onekligen en slant, men så är det också en champagne som bjuder på extra allt vad gäller upplevelsen. Så finessrik, så djup, så komplex, så välbalanserad – och så god!

 

Läs mer:
Champagne – mer än bara bubblor
Odlarchampagne med terroir och champagnehus med stil
Champagnes områden och druvor
Naturvin i Champagne

Annons

Deutz Brut Classic

Deutz Brut Classic

Land:Frankrike, Champagne
Pris:529 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:7 g/l
Volym:750 ml

Deutz Brut Classic

Land:Frankrike, Champagne
Pris:529 ,-
Alkoholhalt:12%
Sockerhalt:7 g/l
Volym:750 ml

Vacker champagne från klassiska Deutz med små fina bubblor och inslag av rostat bröd, äpplen, nötter och citrus. Stilsäkert och välbalanserat. Utmärkt till eleganta förrätter med fisk och skaldjur, och som bubblande aperitif innan middagen. Även perfekt att spara i några år.

NR: 7487
 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.