SENSOMMARROSA

”Den som börjar analysera ett rosévin offentligt bör genast kastas i poolen”. Så uttryckte sig en gång vinskribenten Jay McInerney finurligt. Kommentaren är både rolig och o-rolig, om du frågar mig. Det finns så mycket bra, seriöst, lagringsdugligt rosa, samtidigt som att jag såhär i semestertider (oavsett färg på vinet) hellre sippar än pratar om vin, rent privat. Den viktigaste slutsatsen just nu är: gott eller inte gott.

Vad gäller rosévin lockar ju oftast det som läskar mest och är läckrast rosa. Härligt absolut men också risk för att kommersen tar överhand och pumpar ut en massa vin som mest skapar  o-törst. Bland årets rosévinslanseringar är det högt och lågt och en hel del av det senaste som gäller. Mycket smakar mest sötbeskt smågodis. Hur läskande, somrigt och livsstilslätt ett rosévin än kan få vara ska det inte komma undan grundkraven kring att vara schysst producerat. Och sjukt synd är det om jippovinerna tar över alla de goda personliga rosévinerna som finns därute. Här nedan har jag listat ett gäng favoriter, att njuta av i ur och skur.

Med önskan om en (s)kär och god sensommar!

 FEM ROSA FAVORITER

Pittnauer Rosé 2018 Österrike, Burgenland, nr 76829, 139 kr
Zweigelt, Blaufränkisch och en liten del St. Laurent från kalkrika jordar i biodynamiskt certifierade vingårdar som ligger i Gols, nordöst om Neusiedleersee. Krispigt och aptitretande med toner som tar känslorna mot syrlig rabarber, smultron och örter. Perfekt aptitretare, i hängmattan eller på bryggan till färska skaldjur.

Tavel Les Lauzeraies 2018, Frankrike, Rhônedalen, nr 2724, 119 kr
Trotjänare som med lite flyt finns tillgängligt på ett bolag nära dig. Rent och skärt ekologisk bordsrosa, mestadels på Grenache och Cinsault. Lauzes betyder kalksten därav vinets namn, som återspeglar de kalkrika jordarna i Tavel. Ett vin som pallar mycket i matväg, alltifrån krispig skördesallad till bratwurst med surkål, senap och sommarpotatis.

Biutiful Cava, Spanien, Cava, nr 79606, 129 kr
Bubblande höghöjdsgarnacha som gör både dig och sommarnatten biutifull. Grapefrukt, viol, röda bär och frisk syra i frisk, solnedgångsvänlig stil. Sippa till goda vänner, ostar och salta kex.

Tenute Orestiadi 2018, Italien, Sicilien, nr 3112, 75 kr
Det absolut mest prisvärda rosévinet i fast sortiment. Faktiskt förvånande bra i aromatisk, mjukt fruktig stil. Här finns saftiga toner av röda bär och örter. Perfekt på pick-nicken att skölja ner brien och baguetten med, eller att dricka kalla klunkar på bryggan, till räkor och nyslagen citronig majonnäs.

Dreissigacker Pinot Noir Organic, Tyskland, Rheinhessen, nr 73792 (bs), 139 kr
De godaste rosévinerna finns framförallt i beställningssortimentet. Här i form av ekologiskt odlad Pinot Noir och en gnutta St Laurent. Mineralpigg, frisk och härlig med mineralsalta citrustoner och örtig aromatik. Alla typer av skaldjur, färska som grillade blir glada om de får sig en kyss av Dreissigacker rosé.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.

Hemmagjord äppelglögg

Hemmagjord äppelglögg är svårslagen. Äppelfriskt syrlig, fruktig, kryddig och stark, om man vill. Här bjuder vi på det godaste receptet.

VINER MED GULDKANT

På fredag den 6 december fylls hyllorna med årets sista lansering av viner i tillfälligt sortiment. Pär Strömberg listar såväl drickvänligt som lagringsbart.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

VINTERVINER

Den 2 december är det dags för bolagets sista nyhetssläpp i fast sortiment. En rätt sorglig skara viner i ärlighetens namn – men – Pär Strömberg har skottat fram ett gäng favoriter.

FRÅN CHRISTMAS ALE TILL GUDARS SKYMNING

De smakrika brygdernas tid är nu. Sanna Lindberg listar sex ölnyheter som gör december ännu gladare.

UPPKRYDDAT!

GLÖGG – från skog och bär till piggt kryddigt Glühwein. Sanna Lindberg har plockat fram fem goda glögg att mysa in sig med till första advent.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Beaujolais – revolutionen är här!

Fruktigt, festligt och sprudlande på alla vis. Startskottet för årets Beaujolais Nouveau ha gått. Maja Berthas frossar Bojo och bjuder på flirtiga favoriter från södra Bourgogne.

VINNYHETER 22 NOVEMBER - ÄRLIGT, HÅLLBART OCH PERSONLIGT

Mörker, kyla och goda, klimatsmarta val i fokus när Pär Strömberg listar Systembolagets näst sista tillfälliga sortiment för året, som släpps på fredag den 22 november.