Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på World Wine Web

World Wine Web

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Särskilt god weblansering i morgon av viner från Arianna Occhipinti – kultförklarad tuff vinpersonlighet & ödmjuk filosof i vingården.

För en tid sedan träffade jag jag den sicilianska vinmakerskan Arianna Occhipinti, både under en blöt barkväll och under ett betydligt sobrare seminarium om hennes viner, när hon var på besök i Stockholm. I morgon släpps två av hennes Contradaviner som Webb-lansering. Contrada motsvarar ett vingårdläge och det är viner från hennes gårdar Pettineo och Bombolieri som lanseras. En längre intervju med Arianna kommer i samband med kommande släpp av hennes viner SP68 och Il Frappato den 3 april. Nedan ett förhandsutdrag ur intervjun samt smaknoteringar från provningen av hennes Contradaviner som släpps imorgon kl 10.00.

“Respektera vinet som vore det en person. En person som för med sig en värld, en historia, en aura.” – Arianna Occhipinti

“Vittoria, vin, vingårdar och torra stenväggar. Det här är mitt land. Tidigt på morgonen stiger solen upp ovanför Iblei-bergen, himlen färgas skiftande röd och det varma ljuset sprider sig bland raderna i vingården ”Fossa di Lupo”, mitt land. Jag älskar druvorna på dessa platser, frappato och nero d ‘avola. Jag känner igen mig själv i deras uttryck, i att både vara i harmoni och att vara ojämn. Jag älskar styrkan i kunskapen att föra in det förflutna och framtiden på samma gång. – Arianna Occhipinti

“Att göra vin är ett kall, ett val, det är livet. Jag vet att vinindustrin har många olika ansikten, hantverksviner, naturviner, industriviner, konventionella viner för alla och envar. Men för mig är vin först och främst är ett hantverk; kanske kan det vara en konstform eller resultatet av det mest intima uttryck av vår jord och våra val, vår lusta och glädje. Jag har träffat så många människor genom vinet och flera av dem har lyckats fånga sin själ; vin ger oss möjlighet att uttrycka vårt mest autentiska uttryck.” – Arianna Occhipinti

WEBB-lansering 26 mars

Arianna Occhipinti buteljerar just nu tre contradas/vingårdslägen som alla ligger relativt nära havet på en höjd av ca 280 m (öh).
År 2016 började Arianna vinifiera och buteljera vingårdslägena för sig, men med samma metoder för alla. Hon hade då följt vingårdarna noga under ett par år och ville testa vad som utvecklas unikt för varje läge. De tre gårdarna heter Pettineo, Bombolieri och Fossa di Lupo. Två av dem släpps nu i Systembolagets kommande Webb-lansering:

Arianna Occhipinti Vini di Contrada Bombolieri 2017, Italien, Terre Siciliane, nr 92952, 527 kr

Frappato med alkoholnivå 12,5 %, uppväxt i 25 cm sand och lera ovanpå hård limestone.
Ett riktigt tufft pang-på-vin, vid provningen lite reduktiv nos men efter lite luft öppnade det upp sig vackert. Körsbärskärnor, mörk stenfrukt, maxad syra, säckar med tannin och struktur vilket ger ett bombastiskt vin med stringent struktur. (90 fl. Wine Trade Sweden)

Arianna Occhipinti Vini di Contrada Pettineo 2017, Italien Sicilien, nr 92951, 527 kr

Ariannas andra vingårdsvin växer i 20 cm sand ovanpå stenhård sandsten vilket gör Pettineo mer lik hennes vin Il Frappato. Elegant, fräsch frukt och lite ljusare toner än från granngården. Körsbär dominerar med skön strävhet, maxad syra, med tjusigt rosig parfym och smak. (120 fl. Wine Trade Sweden)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.