Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

I glaset

Georges Duboeuf Morgon 2019

Läs mer

Beaujolais blomstrar!

Den senaste tiden har Beaujolais gjort ett förtjusande uppsving. Nu frossar hela världen i färgglada flaskor med sprudlande bärigt innehåll. I samarbete med Valid Wines.


I glaset

Georges Duboeuf Morgon 2019

Läs mer

Det fanns en tid då majoriteten av all Beaujolais var kluckande lätt, bekymmerslös och förhållandevis intetsägande. Ingen solvarm bärig koncentration i sikte, inga gröna örter, kryddor eller den där lätt läskande, friska tonen som påminner om morgonens dagg i en prunkande trädgård.

Men den tiden var då. Nu har regionens goda vinbönder revolutionerat. Det nya Beaujolais är så mycket mer än bara nouveau. Alltfler viner härifrån visar en region som lika mycket har hittat tillbaka till vad de en gång var, som fångat en ny, naturnära och självsäker stil. Här vill vi lyfta fram Beaujolais som är nyanserad, smakrik, charmig och framförallt matvänlig. Viner för ljusa dagar – gärna till charkuterier, paté, cornichons och franska hårdostar. Eller varför inte till grillade lammracks med färska örter och vitlök?

Välgjord Beaujolais representerar idag många olika stilar, alltifrån flirtigt bistrovin till lagringsdugliga storverk. Det är bara välja vilken stil du är sugen på. Här nedan presenteras tre välgjorda beaujolaisviner från Systembolagets fasta sortiment, två från Georges Dubeouf – en klassiker med historia som sträcker sig djupt ner i regionen och en från den hängivne negocianten Marc Dudet.

Morgon Georges Duboeuf 2016, 109 kr

Morgon är en av Beaujolais viktigaste växtplatser, belägen på de mjuka kullarna i Beaujolais.
Vinerna härifrån är kända för sin goda och fruktiga koncentration och så pass personliga och hyllade i sin stil att de gärna kallas för ”il morgonne” – Morgonen. Denna tappning från Duboeuf bjuder mjuk doft av röda bär och koncentrerad frukt följt av en frisk körsbärs och hallonfruktig smak. Allt i fin balans med en frisk syra.

Hitta din butik här

Beaujolais Villages M. Dudet 2018, 99 kr

Koncentrerat och fruktigt vin med mjukt blommiga toner. Här bjuds en nyanserad smak med josiga inslag av blåbär, skogshallon och söta kryddor. Lägg till en livlig energi med mineraldriven finish. Delar av vinet har genomgått så kallad macération carbonique; dvs hela, okrossade, druvklasar läggs i en sluten tank fylld med koldioxid. Jäsningsprocessen startar då inifrån druvorna med hjälp av enzymer som börjar bryta ner sockrets som omvandlas till alkohol. Efter ett par dagar så pressas druvorna och jäsningen slutförs enligt traditionellt vis. Därefter lagras vinet 8 månader på ståltank innan buteljering.
Hitta din butik här

Beaujolais – Villages Georges Duboeuf 2018, 89 kr

Denna flirtiga Beaujolais-Villages är ung och frisk med tydliga toner av solmogna röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga läskande syra bjuder smaken på generös frukt i välbalanserad, läskande stil.
Det är svårt att prata om Beaujolais utan att nämna Georges Duboeuf.  För innan Georges dök upp stod Beaujolais främst för viner som konsumerades lokalt och på ett fåtal krogar i Paris. Export fanns inte på kartan då, inte heller de kända kommunerna så som till exempel Morgon eller Moulin-á-Vent.  Uppvuxen under enkla förhållanden till en mindre vinmakarfamilj började Georges cykla runt för att sälja familjens viner. Han trampade från by till by och knackade dörr på de lokala krogarna för att – allt som oftast – möta mer motstånd än framgång. Till slut fattar dock krögaren och kocken Paul Blanc tycke för hans viner, och snart därefter följer fler och fler beställningar från andra kändiskockar. Idag representerar Duboeuf en hel mosaik av Beaujolais. Som en blandning av det bästa Beaujolais har att erbjuda.
Hitta din butik här