Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Andreas Grube: ”Låt krogarna bli vinbutiker under pandemin”

Andreas Grube: ”Låt krogarna bli vinbutiker under pandemin”

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Färre gäster, kortare öppettider, uteblivna intäkter. Det är ingen hemlighet att de flesta krogarna går på knäna efter det senaste året med corona, hårda restriktioner och inkomstbortfall. Andreas Grube slår ett slag för en åtgärd som både skulle hjälpa krogarna på traven och glädja oss vinälskare: låt krogarna agera vinbutiker.

Jaha, max åtta personer i varje sällskap och två meters mellanrum? Inga problem, vi möblerar om! Jaha, stänga klockan 22 och alltså riskera att missa en hel sittning? Max fyra personer i varje sällskap? Jaja, det är lugnt, vi öppnar tidigare och satsar på hemkörning!

Ah…stänga klockan 20…?

Det finns få yrkesgrupper som imponerar så på mig som krogfolk. I flera omgångar har man tvingats ladda om, tänka nytt, förändra och omskapa.

Jag vet att många är upprörda, ledsna, förbannade och rent av desperata. Men jävlar alltså, med vilken frenesi och energi krogarna slåss mot pandemin och de ständigt försämrade möjligheterna att bedriva sin verksamhet. Branschen genomsyras av klassiskt jävlaranamma, kavla upp ärmarna och bara kötta på. 

Hatten av, ni är otroliga…

Samtidigt vet jag att många verksamheter där ute är på väg att slå i väggen för gott. Det går helt enkelt inte att bedriva en fungerande krogverksamhet under de här premisserna. Det behövs gäster, det behövs folk som äter och dricker. Och även om vi är många som gör vad vi kan för att supporta våra locals så räcker det inte. Inte på långa vägar.

En enkel lösning som skulle kunna ge krogarna åtminstone lite extra klirr i kassan i en tid av kris skulle vara – att låta dem agera vinbutiker under pandemin.

Kom igen, vad är problemet? De har massa gott vin i sina källare, och landet vimlar av intresserade vinnördar, som jag själv, som gladeligen skulle köpa pavor både för direkt konsumtion, till exempel i samband med en takeaway, och för sparande i källaren.

”Men hallå, folkhälsan då?” höjs direkt röster där ute. Nej, tror inte att det skulle påverka nämnvärt, men om ni är oroliga – låt gärna restaurangerna bibehålla sina vinlistepriser? Det skulle grynna krogarna eftersom de har hyfsade marginaler på just vin, och samtidigt skulle man sålla bort varenda kotte som är sugen på en billig fylla. Vill man dricka billigt är det ju tvärtom bolis som är den bästa outleten. Och för oss som brinner för vin skulle det vara ett sätt att både stötta branschen och få njuta fenomenala viner på samma gång.

I dagsläget stänger krogarna dessutom lika tidigt som Systembolaget, så det är onekligen svårt att ha några invändningar vad gäller själva tillgängligheten heller. Och samtidigt som krogisarna protesterar med grytor och kastruller – och där många upplever att regeringen verka slå dövörat till – fortsätter Systembolagets försäljning att öka. En del av de miljarderna det handlar om skulle i vanliga fall tillhöra krogbranschen och att låta krogar agera vinbutik kan vara ett, om än litet, sätt att jämna ut nivåerna mot det normala.

De nuvarande restriktionerna är också ett tufft hot mot alla de skickliga småimportörer Sverige berikats med på senare år; alla de som inte har miljonliterssäljande boxar och liknande storsäljare att falla tillbaka på utan som i huvudsak lever på att sälja till krog. Om krogarna fick lite ruljangs i vinförrådet kunde det kanske hjälpa till att stoppa åtminstone lite av det ymniga blödandet som just nu pågår.

Som en bonus skulle det kanske också kunna hjälpa en och annan mindre importör från att klappa igen för gott.

Jag förstår såklart att Systembolaget (och andra) inte kommer gilla budskapet i den här krönikan, men ”desperate times calls for desperate measures” som det ju heter. Monopolet har sålt som aldrig förr under 2020 och jag tror knappast att det skulle bidra till försämrad folkhälsa om det under en tid gick att köpa schyssta viner via krogen också – särskilt inte om man fick betala restaurangpriser för dem.

Så, låt krogarna agera vinbutiker, åtminstone nu under den mest brinnande krisen. 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.