Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sigurd Wongraven – en norsk renässansman

Sigurd Wongraven – en norsk renässansman

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Genom utvalda och fina samarbeten med fantastiska producenter, som bland annat Von Winning i Pfalz och Ferdinando Principiano och Vietti i Barolo, har Sigurd Wongraven tagit våra grannar i väster med storm. På Vinmonopolet i sitt hemland Norge är hans viner hyllade och sedan länge storsäljare. Äntligen finns Wongraven Wines tillgängliga även i Sverige.

Sigurd Wongraven är en modern renässansman, mest känd som frontman och ledare i norska black metalbandet Satyricon. En musiker som med djup dedikation och perfektionism även förvaltar passionen för vin. Genom sin egen label, Wongraven Wines, utvecklar och blandar han sina egna viner från druvor som odlas och skördas av några av de främsta vinproducenterna från Piemonte, Pfalz och i Champagne.

– Ingen trodde att jag skulle göra det så bra på den norska marknaden, men det gjorde jag och jag tänker också göra det bra i Sverige. Jag kommer överens med Sverige och svenskarna och det är därför detta kommer att bli bra.

Rockbandet Satyricon bildades i början av 90-talet och är ett av de mest inflytelserika norska banden på black metal-scenen. Ej trogna den doktrin som format rörelsen har Satyricon utvecklad genren i både stil och med annorlunda samarbeten, exempelvis med Norska Operakören och under nästa års öppnande av det nya Munchmuséet i Oslo. Sigurd är också skateboardåkare, racetrackförare och stor Porschefantast. Han är även en sann familjefar med förkärlek till naturen och att spendera tid i skogen med sina barn.

– Musik är mitt hjärta och blod, vin är en passion, naturen är min själ och motorsport är min hobby. Jag köpte min första Porsche för nästan 18 år sedan och har kört bana rekreativt till och från sedan dess. Jag gillar många olika märken, men har alltid kört en Porsche. Bankörningens intensitet är konstigt nog ett idealiskt sätt för mig att koppla bort allt buller i mitt liv. Det ger en helt unik upplevelse av närvaro. När du bromsar hårt i över 200 km / h före en sväng är du väldigt närvarande för tillfället.

Den första flaskan vin som fångade hans intresse var i Milano 1997 och många upptäckter senare, 2005, började vinintresset bli allvar. Med WSET-utbildning och insikt om att vin är mer än en alkoholhaltig dryck, att det är filosofi, historia, passion och kunskap gav Sigurd sig in i vinets värld under namnet Wongraven Wines.

– Jag blandar alla mina viner själv och allt annat är otänkbart. Det är vad jag gör. Om du dricker en flaska vin från mig, kan du vara säker på att det är min blandning och mitt fingeravtryck. Jag har tur att arbeta med fantastiska vinproducenter som ger mig bra råmaterial att arbeta med.

Under pandemin har Wongraven Wines gått som på räls i vårt grannland och hans Riesling Morgenstern blev under året Norges mest sålda vita vin, alla kategorier.

– Så snart vi lägger Covid 19 bakom oss kommer det att gå väldigt bra. Då kommer jag att kunna resa runt i Sverige och presentera Wongraven Wines för människor. Kvaliteten på vinerna och det tillvägagångssättet, att möta konsumenten och prova tillsammans var nyckeln till att Wongraven Wines blev ett av de absolut starkaste varumärkena på den norska vinmarknaden.

winetable_satyr_bacchus

Idag säljer Wongraven Wines endast mikroskopiska mängder vin utanför Norge, något som snart kommer att förändras. På hemmaplan säljer han långt över en miljon liter om året och med ökad säkerhet i produktionen kan volymen öka för internationell lansering i större skala och framtiden ser ljus ut.

Vinet Alleanza Piemonte Rosso som finns tillgängligt i Sverige lanserades både på flaska och som Bag-in-Box. Även Morgenstern Riesling finns på Bag-in-Box i hemlandet Norge, något som kanske förbryllar med tanke på Sigurds kvalitetsmedvetenhet. Hur kommer det sig då?

– För att vi i Sverige och Norge dricker mer vin på BiB än på flaska. Jag har noterat detta och jobbar hårt för att kvaliteten ska vara vad den förtjänar. På Arcus i Norge har vi en av världens modernaste tappningsanläggningar och där har jag ett nära samarbete med laboratoriet för att alltid säkerställa att vi har bästa möjliga kvalitet på varje BiB. Tekniken har kommit långt där och framgången med kvalitet på BiB handlar än mer om kvalitetskontroll i alla skeden av processen.

Är då Alleanza Piemonte Rosso vinet som kommer förändra förutsättningarna för att lansera Wongraven Wines i mångt fler länder än de nordiska?

– Jag har jobbat med Alleanza som en ren Langhe Rosso fram till nu och kommer att fortsätta göra det i Norge. För att få en större marknad att ta råvaror från än bara Langhe har jag även börjat göra en variant på Langhe Rosso där jag som tidigare tar min nebbiolo från Barolo och Barbaresco. Men nu, med möjlighet att använda druvan barbera från Asti, som är av mycket bra kvalitet, blir klassificeringen Piemonte Rosso.

Denna flexibilitet gör det möjligt att sälja Alleanza i flera länder eftersom det blir lättare att få tag i tillräcklig volym och tillräcklig kvalitet på råvarorna. Alleanza är en klassisk piemontes med ren frukt, bra fräschör, utan ek och med måttlig alkohol. Ett bra allroundvin som funkar fint på egen hand eller tillsammans med både vitt och rött kött och såklart pastarätter.

Hans allra senaste projekt är en öl i samarbete med grundaren till Nøgne ø, Kjetil Jikiun. Ölet, en saison, som hade premiär på Vinmonopolet i Norge förra sommaren går nu att köpa även i Sverige. Och mer kommer det komma från en man som inte vilar på hanen.

winetable_wongraven_saison

Wongraven Saison, Norge, 52982 41,90 kr

– Vi kommer att försöka återuppta våra planer för utveckling av hantverksöl, inklusive suröl på traditionellt sätt, det blev tyvärr haltande utveckling under pandemin. Jag kommer också att återuppta några vinprojekt i Frankrike och kommer att försöka driva kvaliteten på alla mina viner ytterligare. Jag arbetar med några av de bättre vingårdarna i Europa och vi har vad som krävs för att göra ännu bättre vin än vi gör idag. Inom öldisciplinen har vi också etablerat ett otroligt starkt team och här kommer mycket att hända så småningom. Om vi är tillräckligt skickliga kommer vi också att kunna etablera oss utanför Norden. Det är det vi jobbar för.

Just nu pågår ett samarbete mellan Satyricon och Munchmuséet i Oslo där Sigurd och hans band arbetat, skrivit och spelat in musik i Munchs gamla ateljé för att generera utställningen Satyricon och Munch som öppnar den 30 april 2022.

– Jag skriver ett musikaliskt verk för ett möte mellan Satyricons musik och Edvard Munchs målningar och teckningar. Musiken kommer att spelas sömlöst i ett stort utställningsrum i det nya Munchmuséet i Oslo tillsammans med en serie utvalda oljemålningar och litografier av Munch. Musikarbetet och Munchs bilder kommer tillsammans med arkitektur, belysning och rymd att bilda en atmosfär där alla element förstärker varandra och tillsammans skapar en symbios som förhoppningsvis är starkare än alla element individuellt.

winetable_sigurd_pär
Sigurd Wongraven och vår chefredaktör Pär Strömberg i samspråk.

För vinproducenten, musikern, pappan, naturälskaren, skateboardåkaren och racetrackföraren Sigurd Wongraven är det inte svårt att jonglera alla sina pågående och framtida projekt.

– Jag prioriterar hårt, jag har bra människor runt mig och jag har en mycket hög arbetskapacitet.

winetable_wongraven_morgenstern_riesling

Wongraven Morgenstern Riesling 2020, Tyskland, Pfalz, nr 53116, 139 kr

Norges mest sålda vita vin har floral och söt pärondoft. Helt torr med mogna stenfrukter, gröna äpplen, grape och vita blommor i exceptionell finish.

winetable_wongraven_senza_comporomesso_rosato

Wongraven Senza Compromesso Rosato 2020, Italien, Piemonte, nr 53020, 139 kr

Charmig och otroligt prisvärt unikt uttryck av 100% nebbiolo från Barolo- and Barbaresco-gårdar. Ett rosévin för vinkonnesören. Fyllt av körsbär, nyponros, örter med frisk, fyllig och lång eftersmak. Servera svalt i stora kupor.

winetable_wongraven_piemonte_rosso

Wongraven Alleanza Piemonte Rosso 2019, Italien, Piemonte, nr 76380, 129 kr

Wongravens instegsvin i ursprungstypisk stil på barbera och nebbiolo. Syrlig frukt, lingon, körsbär, örter och viol. Gott till enklare pastarätter och hamburgare med pommes.

winetable_wongraven_barolo_orion

Wongraven Barolo Orion 2017, Italien, Piemonte, nr 83140, 479 kr

Traditionell Barolo utan ny ek. Intensiva med florala inslag av jasmin, lavendel, örtig och kryddig av tjära, anisfrö och lakrits och mörkt bärig med primärt körsbär i doften. Saftig och fruktdriven, fyllig skön syra och finkorniga tanniner. Smaker av mörka körsbär, tobaksblad, lakritsrot och lavendel. Hög koncentration och en torr, lång finish med smak av röda bär och tobaksblad.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.