Frågor och svar om Piemonte — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fem frågor och svar om Piemonte

Fem frågor och svar om Piemonte

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 3 minuter

Piemonte har under senare år seglat upp som en av både Italiens och hela världens mest populära vinregioner. Och det är lätt att förstå varför: Det är sagolikt vackert och charmigt – och vinerna är i världsklass. Andreas Grube återvänder ofta och gärna till Piemonte, och här svarar han på fem vanliga frågor om regionens viner.

Var ligger Piemonte, och vad karaktäriserar regionen?

Piemonte ligger i nordvästra delen av Italien. Själva namnet betyder vid bergets fot, och Piemonte är omgärdat av alper som man vid klart väder kan se borta i horisonten. Huvuddistriktet för vinproduktion är de böljande Langhekullarna sydost om huvudorten Turin, och det är också här vi hittar de båda storheterna Barolo och Barbaresco. Klimatet är kontinentalt med svala vintrar och relativt varma somrar. Under de milda höstarna smyger den berömda dimman in över kullarna, och det är också den som tros ha gett den viktiga druvan nebbiolo dess namn – dimma på italienska heter ”nebbia”.

Vilka druvor är de viktigaste i Piemonte?

Nyss nämnda nebbiolo är den som man oftast förknippar med Piemonte, eftersom den är stjärnan i både Barolo och Barbaresco. Klasarna har små bär med tjocka skal och ger viner med rödbärig finess tillsammans med stöddiga tanniner. Men även om nebbiolo kanske är mest känd utgör den bara runt fyra procent av den totala produktionen. Druvan barbera är den mest odlade, ungefär 50 procent av totalen, och är känd för sin höga syra, djupa färg och koncentrerade bärighet. Den har inte minst blivit populär eftersom den både är hyfsat lättjobbad och tålig, och att den på samma gång ger tillgängliga och matvänliga viner. Man ska heller inte glömma bort dolcetto, en personlig favorit som när den är som bäst ger viner med mjuk fruktighet, klunkvänlighet och härlig kryddighet. Själva namnet betyder faktiskt ”den lilla söta”, trots att det är torra viner man pratar om här.

Vilka typer av viner gör man?

Piemonte är överlägset mest känt för de röda vinerna, inte minst de redan nämnda ståtliga nebbiolovinerna Barolo och Barbaresco. Barolo – som brukar kallas ”the wine of kings, the king of wines” – är viner med stor koncentration och komplexitet, ofta med tät tanninstruktur och gott om både torkade örter, körsbär, ceder och kanel i doft och smak. Och om Barolo är kungen brukar Barbaresco beskrivas som drottningen, med lite mer finstämd elegans och floral parfym. Både Barolo och Barbaresco har dock skjutit iväg rejält i pris de senaste åren, men vill man fynda kan man kika efter Langhe Nebbiolo, enklare viner som ändå ger en fin bild av vad druvan och regionen kan erbjuda.

Vad passar att äta till Piemontes viner?

Förutom de fantastiska vinerna är Piemonte också känt för sin tryffel, inte minst den magiska vita Albatryffeln. Och ja, en färsk pasta med riven tryffel och ett glas nebbiolo som ackompanjemang är en match made in heaven, det blir liksom inte mycket bättre. Vill man servera något enklare (och billigare) fungerar det mesta i pastaväg, men jag tycker inte att man ska krångla till det för mycket. En klassisk cacio e pepe gör jobbet perfekt!

Gör man bara röda viner här?

Nej, faktiskt inte! Det görs även en del stilla vita viner på druvan arneis som är värda att hålla utkik efter, liksom riktigt bra bubbel under ursprungsbeteckningen Alta Langa. Missa inte heller de underbara sötvinerna Moscato d’Asti; pärlande, lätta och blommiga med smaker av fläder, päron, honung och mandarin.

 

Här tipsar jag om tre prima val som du enkelt hittar på en fast systembolagshylla nära dig.

En lättare glasflaska med Giacosa Fratelli Barbera d'Alba Busije 2022, ett rött vin från Piemonte i Italien

Giacosa Fratelli Barbera d'Alba Busije 2022

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 75722

750 ml

14%

119 kr

Barbera är en druva från trakten som jag tycker gör sig allra bäst i bärig och ren stil, där den friska syran får blomma ut och josigheten frodas. Det här vinet gör jobbet prima, med gott om blåbär, hallon men också lite lakrits och örtig krydda. Det perfekta valet till den hemmagjorda pizzan.

En glasflaska med Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2022, ett rött vin från Piemonte i Italien

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2022

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 22300

750 ml

13.5%

145 kr

Stabil producent som alltid levererar snyggt i alla prisklasser, och den här instegs-nebbiolon visar verkligen såväl druvans som områdets säregna karaktär. Doft och smak bjuder på körsbär, jordgubbar, nypon, ljus nougat, färsk salvia, lite kanel och aningen blodapelsin. Väldigt mycket vin för pengen!

En glasflaska med G.D. Vajra Barolo Albe 2019, ett rött vin från Piemonte i Italien

G.D. Vajra Barolo Albe 2019

Produkt från Italien, Piemonte

art nr 2398

750 ml

14%

299 kr

Barolo – också gjort på druvan nebbiolo – är toppen på skalan vad gäller vin i Piemonte. Och ja, de här vinerna visar vanligen upp såväl struktur som smakdjup, komplexitet och längd. Den här pavan är en personlig favorit på hyllan; jag gillar den rena frukten och hur lätt, elegant och finessrik den är. Kan sparas länge, men också toppen att dricka redan idag.

 

Fler artiklar som Grube Guidar

Fler artiklar som 5 frågor och svar

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.