Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Bordeaux – en lägesrapport med världsmästaren i sommellerie, Andreas Larsson!

Bordeaux – en lägesrapport med världsmästaren i sommellerie, Andreas Larsson!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Det kritiska läget av klimatförändringarna har även påverkat Bordeaux som genom tillåtelse att plantera nya druvor går framtiden till mötes med öppna sinnen. En annars traditionstyngd region är i framkant vad det gäller innovativ utveckling och Wine Table har pratat om situationen med en av Sveriges främsta experter på området, Andreas Larsson.

Winetable_andreas_larsson_bordeaux
Andreas Larsson, världsmästare i sommellerie 2007. Foto: Jan Dahlqvist

Vi fångar sommeliervärldsmästaren från 2007, Andreas Larsson mellan konsultande och resor. Han har återigen fullt upp efter ett par års mindre hektiska Covid-år. Han har dessutom just avslutat fyra säsonger av sitt vin- och matprogram Wine Masters Grand Cru och påbörjar snart en ny säsong med fokus på just Bordeaux.

– Sedan ett år känns världen mer öppen och jag har återigen kunnat resa till USA, Canada, Singapore and Japan där jag kört event, inleder Andreas Larsson.

I klimatförändringarnas spår

Den brännande punkten för läget i Bordeaux är klimatet och spekulationerna är många om hur framtiden kommer att se ut för områdets odlare när det kommer till förändringar i form av global uppvärmning, frost, hagel och andra hot som följer i dess spår?

– Det har inte skett några drastiska förändringar i Bordeaux då närheten till havet fortfarande skonar de flesta delar från frost och att hagel är relativt ovanligt. Värre är det för de isolerade inlandsklimaten som i Bourgogne, Champagne, och stora delar av Loire, förklarar Andreas.

De senaste årens skördar har sett stora utmaningar av klimatet i delar av Europas vinodlande områden, hur har det sett ut i Bordeaux?

– Återigen så har somrarna över en 30-års period blivit mildare och regnigare medan hösten har blivit varmare, trots de strålande 2009, 2010, 2016, 2018 och 2019 och 2020 så var 2006, 2007, 2008, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017 och 2021 svalare och regnigare år som i flera fall skonades av det milda septembervädret.

Mot en mer hållbar framtid

Det spekuleras också om hur Bordeaux’s vinproduktion behöver anpassa sig för den kommande tiden. Det är ett stort område men lång historia och ett tungt arv att axla. Kan Bordeaux följa i andra vinodlande områdens fotspår mot en för miljön bättre och hållbar framtid?

– Producenterna i Bordeaux har tagit stora steg, även om de ännu ligger en bra bit efter Languedoc eller Rhône. Den organiska vinproduktionen ökade med 55 % bara mellan 2016 och 2020 idag är en bra bit över 20000 hektar organisk odling. Det positiva när ledarna som Latour, Lafite, Yquem, Palmer och biodynamiska pionjären Pontet-Canet började med biodynamisk eller organisk odling så ville många följa efter. Man har väl alltid varit lite av härmapor i Bordeaux vad gäller, trender, teknik, konsulter, fat och vinstil.

Strax över 20000 hektar i Bordeaux odlas idag ekologiskt, biodynamiskt eller naturligt och mycket har vi att tacka en mer medveten generation. Hur ser arvtagarna ut, vilka är nästa generation i Bordeaux?

– En generation vars föräldrar lockades av senare skörd, lägre uttag, mer koncentrerade viner och högre poäng, mycket av detta var positivt sett till ojämnheten i årgångarna, dock så vågar de yngre, efter Parkers reträtt gå tillbaka till en mer nyanserad stil, även om teknologin finns där för att kunna producera bra vin oavsett årgång.

Så den brännande punkten och det alla i vinvärlden undrar – vilka prisökningar är att vänta, och kommer andra mindre kända delar av Bordeaux att visa framfötterna och ta anspråk på marknaden?

“i Bourgogne får man prova allt men inte köpa något, i Bordeaux får man inte prova något men köpa allt”

– Problemet är att det finns för mycket vin i Bordeaux och de enklaste vinerna gör ingen lycklig. Jag har alltid hållit appellationer som Blaye, Bourg, Francs, Lalande de Pomerol och Fronsac högt i prisvärdhetssyfte, där det finns gott om välgjorda och prisvärda viner i segmentet 15-30 EUR. Ser vi till de dyrare och mer renommerade vinerna, tror jag snarare att folk kommer anse de som prisvärda när regioner som Napa Valley eller framförallt Bourgogne har blivit extremt dyra.

– Även om det finns för mycket vin på den enklaste nivån så är det positiva att det finns gott om vin att köpa. Du vet vad man säger, i Bourgogne får man prova allt men inte köpa något, i Bordeaux får man inte prova något men köpa allt!

Som avslut på samtalet frågar jag Andreas om hans personliga reflektion över Bordeaux, historiskt kontra idag och med den annalkande framtiden i sikte.

Winetable_andreasLarsson_bordeaux
Andreas Larsson, världsmästare i sommellerie 2007. Foto: Jan Dahlqvist

– Bordeaux är lite av en fantasivärld, de ståtliga Grand Cru-slotten och topproducenterna kommer alltid att dominera världens vinmarknader även om de tappat en viss relation till restauranger och slutkonsumenter, speciellt på vissa marknader, som exempelvis Sverige. Vem trodde för femton år sedan att man skulle se mer vin från Jura än från Bordeaux på de ledande vinlistorna?

– Dock så måste jag återigen slå ett slag för de välgjorda och lagringsdugliga vinerna som existerar utanför Grand Cru-världen där det finns precis lika många coola och karaktärsfulla vinodlare som exempelvis i Languedoc, Loire eller övriga franska regioner. Man skall inte stirra sig blind enbart på de bästa och dyraste! Det vore som att säga att Champagne inte går att köpa för att Krug Clos du Mesnil, Salon, Selosse och Dom Pérignon P2 har tangerat prisbilden för de flesta hederliga vinälskare.

– Bortsett från vinet så älskar jag staden, kulturen och historian. Gastronomin var väl länge underpresterande om vi bortser från bra kött och pommes frites. Vin på restaurang var länge undermåligt med rumsvarma röda viner, dåliga glas, dåliga årgångar och relativt höga priser men det sker stora ändringar tack och lov.

MER LÄSNING:

Smaka på Bordeaux – nio tips från budget till lyx

Grube guidar – lär känna Bordeaux

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.