Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Bus, godis eller Hello–Vin?

Bus, godis eller Hello–Vin?

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Halloween står för dörren och när ungarna kutar runt och skrämmer vettet ur folk på jakt efter godis så dukar vår gode Maja Berthas upp vinbordet med både gott i glas och på tallrik. Till det får ni dessutom en liten historielektion, trick or treat gott folk!

Nu är det dags för pumporna och ljusens tid. All Hallows Eve, eller Halloween för den som vill, firas traditionsenligt den 31 oktober. Ursprunget kommer från den gamla keltiska skördefesten Samhain vilken avsåg att man firade in sommarens slut och välkomnandet av vinterns intåg. Just denna tid på året ansågs också gränsen mellan de levande och döda suddas ut och att jorden således kunde besökas av de avlidnas själar. Man karvade ansikten i ljusprydda rovor till minne av smeden Jack och vandrade från dörr till dörr sjungandes på traditionella sånger för att hylla de döda.

Även om kristendomen snart blev gängse norm så hängde sig en del av de gamla traditionerna kvar och under 1800-talet utvandrade dessa seder till USA genom irländska och brittiska immigranter. Idag är högtiden större än någonsin och vi i Sverige har anammat de nya sederna från landet i väst och under 2019 spenderade svenskarna strax över en miljard kronor på Halloweenrelaterade produkter. Jag kommer ladda med lite sega råttor om grannbarnen knackar på dörren för ”Bus eller Godis”, men framförallt kommer jag smacka till med en riktigt härlig Halloweenmiddag. Frågan blir givetvis – vad hamnar i glas och på tallrik?

winetable_halloween_champagne_palmer

Palmer Blanc de Blancs 2015, Frankrike, Champagne, FS 7553, 389 kr

Jag börjar min middag med en grym, och galet prisvärd, champagne. Härligt fet och lite utvecklad stil med toner av höstäpplen, kanderat vit choklad och smörstekt bröd. Denna bjuds stående i köket medan vi smaskar i oss en nykokt och plockad kronärtskocka med brynt smör och rostade, finhackade hasselnötter.

winetable_halloween_leth_grunerveltliner

Leth Grüner Veltliner Familien Reserve 2020, Österrike, Wagram, FS 76570, 129 kr

Vi slår oss ner till bords och följer upp med något riktigt värmande från naturens skafferi. En krämig och lysande pumpasoppa smaksatt med en dust av ingefära och lite saffran. I glaset häller jag en sval och lite kryddig Grüner från favoritproducenten Leth. Vinet levererar en pigg fruktighet som minner om solmogna persikor, saftig melon och med en frisk och fräsch syra i slutet.

winetable_halloween_le_Riche

Le Riche Cabernet Sauvignon 2018, Sydafrika, Stellenbosch, TS 91160, 199 kr

Kvällens röda höjdpunkt kommer från klassiska Stellenbosch. En makalöst snygg Cabernet som inte skäms för varken sig själv eller prislappen. Maffigt, svartvinbärs-stint med en lätt rostad karaktär och inslag av mörk choklad. På tallriken bjuder jag en mustig höstgryta på älg med tonvis av trattkantareller och lite knaperstekt bacon.

winetable_halloween_domaine_pouderoux

Domaine Pouderoux 2018, Frankrike, Maury, FS 7806, 106 kr

Slutet gott – allting gott. Ett vin som detta får mig alltid på bra humör. Härligt fruktdrivet med smak av mörka körsbär, torkade druvor och riktigt söta plommon. Här får man en perfekt balans mellan sötma och busiga tanniner vilket ger middagens sista stund ett rejält nyp i tungan. Här serverar jag mer än gärna en kladdig chokladkaka med lite vinkokta fikon vid sidan.

Efter-maten-bonus

När gästerna har gått hem och det är dags att ta tag i disken. Då slänger jag på mig hörlurarna, vrider upp volymen och låter Sigurd Wongravens stämma ljuda i huvudet. Satyricon – när Maja själv får välja!

Givetvis får jag sällskap av ett uppfriskande glas Piemonte Rosso signerad ovan nämnda musiker. Gott, ärligt och välgjort.

winetable_halloween_wongraven_alleanza

Wongraven Alleanza, Piemonte Rosso, 2019, BS 76380, 129 kr

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.