Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle –tre klockrena viner från Loire

Grab a Bottle –tre klockrena viner från Loire

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Loire, eller Frankrikes trädgårdar som det också kallas, är inte bara vidunderligt vackert utan också hemvist till fantastiska viner. I veckans Grab a Bottle dukar Andreas Grube fram två fina röda och ett krispigt vitt från Loire – viner som du såklart enkelt hittar i det fasta sortimentet.

Loire som vinområde bjuder på en otroligt härlig mångfald och här hittar man allt från de mineralstinna Sancerrevinerna till fet chenin blanc, kryddiga röda och skaldjursvänliga vita från Muscadet. Eftersom jag är en cabernet franc-älskare av stora mått listar jag här två fantastiska viner på just den druvan, och kompletterar med en av mina personliga favoriter från just Sancerre. Skål!

les-pierris

Sancerre Les Pierris 2020, nr 2259, 184 kr

Är man sugen på ett glas vitt vin av det krispigare slaget finns det sällan något som är godare än just sancerre, och i min bok är det här också en av de regioner där druvan sauvignon blanc kommer bäst till sin rätt i uttrycket. Här finns både gott om rik päronfrukt och lite gröna äpplen tillsammans med färskpressad citron och en kritig mineralitet, toppat med örter och svartvinbärsblad. Drick som den är rakt upp och ner eller servera till de färska skaldjuren.

cuisine-de-ma-mere

Chinon Cuisine de ma Mere 2020, nr 71529, 129 kr

Det här är ett vin jag tokförälskade mig i för många år sedan då den kom som del i en blandlåda från en mindre importör. Idag finns vinet på fasta hyllan och för mig är det en pava som ofta åker ner i varukorgen. Okomplicerat, rättframt och bara väldigt härligt i en stil där druvans bärighet får fritt spelutrymme – framför allt lingon och blåbär – tillsammans med aningen lakrits och ett knippe gröna örter. Drick gärna hyfsat svalt.

fabien-demois

Chinon Fabien Demois 2019, nr 2759, 119 kr

Det är verkligen vad vi på Wine Table brukar kalla för ”It’s a Bargain” – ett vin som levererar klart mycket mer njut än vad priset betingar. Här ett något mer klassiskt uttryck av Chinon än vinet ovan, lite mer mustigt i stilen. Doft och smak bjuder på blåbär, lite känning av cederträ, en rejäl näve färska gröna örter och en överton av svamp. Kan må bra av lite luft för att blomma ut ordentligt. Testa att matcha det med en wallenbergare med skirat smör och lite rårörda lingon; himmelskt!

Annons

Hunter's Sauvignon Blanc 2020

Hunter's Sauvignon Blanc 2020

Land:Nya Zeeland, Marlborough
Pris:129 ,-
Alkoholhalt:%
Volym: ml

Hunter's Sauvignon Blanc 2020

Land:Nya Zeeland, Marlborough
Pris:129 ,-
Alkoholhalt:%
Volym: ml

Hunter’s Sauvignon Blanc 2020 är veganvänligt och kommer i en lättare glasflaska för miljöns skull. Stilen är aromatisk och elegant, frisk och klassisk. Ljust guldfärgat med en doft av lime, vit persika, passionsfrukt och grape. Smaken är mycket frisk av passionsfrukt, gröna äpplen, lime och friska mineraler. Vinet har en något fyllig textur tack vare att det vilat på sin jästfällning i sex månader. Servera gärna vinet till rätter med fisk, skaldjur eller fågel, gärna med örtiga och syrliga inslag. Fungerar även utmärkt med färska ostar, gärna getost som exempelvis en klassisk chevresallad. Utsett till ”Bästa vin från Nya Zeeland” i vintävlingen Frankfurt International Trophy 2021

NR: 6202

Mer grab a bottle

Grab a Bottle - tre viner till midsommar
Vintips – tre grymma budgetbubbel
Vintips - bubbel till Sveriges nationaldag
Vintips – tre klockrena rödviner till pasta
Vintips - Prisvärd chardonnay till studentskivan

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.