Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Köpenhamns 9 bästa bites just nu

Köpenhamns 9 bästa bites just nu

Bild på Anna Norström
Anna Norström Skribent Krog, Mat & Resor

Lästid: 4 minuter

Det snackades om att det nordiska köket var på upphällningen. Tji fick de smakdomarna när danska Noma för femte gången tog plats som världens bästa krog på listan 50 Best Restaurants härom veckan. Wine Tables Anna Norström tog tåget till världens hetaste krogstad just nu, Köpenhamn.

Inte nog med att Noma kammade hem topplacering på 50 Best Restaurants, igen, god tvåa var Geranium, fine dining med tre stjärnor signerad Rasmus Kofoed. Och på tal om tre stjärnor så fick ju Noma också just det i höstas, samtidigt som Geraniums sous chef knep en andraplats i kocktävlingen Bocuse d’OR.

Men det är inte bara fine dining som bubblar i Köpenhamn. De senaste åren har en rad utmärkta bagerier etablerat sig, inte minst bagaren Richard Hart, känd från Tartine in San Fransisco som öppnade eget här 2018.

Det jag älskar med Köpenhamns som krogstad är att det är väldigt casual, till exempel åt jag på Noma i yogabyxor, men all mat och dryck håller extremt hög nivå, en enkel grönsallad har vartenda blad masserat med dressing. Det beror mycket på stans internationella arbetskraft som tar med influenser hit och pushar nivån. Svenskägda smørrebrødkrogen Selma får hundra cv:n i veckan utomlands ifrån, som ett exempel.

Här är 9 heta krogar just nu

1/ Hajpad kaviarpasta på Barabba

Jag är alltid skeptisk åt ställen som får för bra “repp” på Instagram. Därav har min hållning till Barabba och deras pasta med kaviar och ”colatura”-smör. Colatura är en italiensk fisksås, en riktig umami-bomb, som är urtypisk i en specifik spaghettirätt. Här toppas den med det svarta guldet. Men det slutar inte där, Barabba har till exempel en ljuvlig saffranspasta (fast inte saffrasbulle-mycket saffran) med vongole, benmärg och syltad citron. Allt jag åt och drack, från snacks till naturvin, var fabulöst bra. Så, jag dukar under för hajpen, och det borde ni med göra.

Selma_winetable_anna_norström

2/ Smørrebrød med Bib på Selma

Selma är smørrebrød-stället med en Bib Gourmand som ägs av svensken Magnus Peterson. Han behandlar smørrebrød som om det vore maträtter, så glöm din stereotypa bild av smörgås, det här är något helt annat. Selma jobbar i säsong, och det kommer ofta in nytt på menyn. Stående är ett gäng sillrätter, missa inte att testa brädan med tre olika. Hemkryddad snaps och bra öl-val finns, liksom goda alkoholfria varianter, till exempel riesling-öl utan alkohol (så trendigt just nu även om ordet ”alkoholfritt” känns lika daterat som Berlin-muren).

Poulette_winetable_anna_norström

3/ Kycklingmacka – ej burgare på Poulette

Friterad kyckling har varit en grej i Köpenhamn ett tag nu, från finkrogar som Amass till ”Fried Chicken Man” som under pandemin gjorde sex portioner dagligen som han sålde från sin balkong. Köpenhamnsborna var som tokiga. Poulettes ”Chicken sandwich” med frasigt friterad kyckling, mayo, ost och pickles är den senaste snackisen. Notera: Det är ingen kycklingburgare! Matbloggaren Kaitlin Orr, bakom hashtaggen #sandwichnotburger, förklarar pedagogiskt varför i ett inlägg – en burgares kött ska nämligen, enligt Oxford dictionary, bestå av en biff från malet kött. Nåväl. Det finns även en sandwich med friterad tofu. Bonus: vägg-i-vägg ligger naturvinsbaren Pompette.

tata_winetable_anna_norström

4/ Coola cocktails på Tata

Cocktailbaren Tata inuti galet snygga boutiquehotellet Sanders, öppnat av ex-balettdansaren Alexander Kølpin, är där allt coolt drinkfolk hänger just nu. Anledningen är bartendern Harry Bell, bördig från Milano som skakar precisa cocktails med en rakt-på-aktig smakbild. Dessutom i tjusiga glas. Nu senast har Tatu tagit sig in på listan 50 Best Discovery.

Lola_winetable_anna_norström

5/ Personligt, lokalt och ruggigt gott på Lola

Kamilla Seidler är en kock med ett i särklass bra patos. Hon har bland annat jobbat i Bolivia där hon öppnade restaurangen Gustu, med tillhörande skola, där syftet var att hjälpa socialt utsatta till en ny väg i livet. Kamilla kicks ass, även i köket. Hennes krog Lola i Christianshavn jobbar med punchy smaker, lokala huvudråvaror och roliga tekniker från hennes tid utomlands. Det är ruggigt gott och nyskapande på samma gång. Det är också personligt på flera plan, både i service och med det faktum att krogen ligger i en villaliknande byggnad.

Barr_winetable_anna_norström

6/ One schnitzel to rule ’em all på Barr

Ni vet schnitzelhajpen som råder i Stockholm just nu? Källan till den stavas Barr och det är inget mindre är Nomas systerkrog som faktiskt huserar på den adress där Noma först öppnade. Ett varningens finger här, Thorsten Schmidt är i princip alla lokala kockars favorit, så hela menyn är “to die for”. Men, stopp och belägg, eyes on the price! Spara plats för schnitzeln vars tillbehör just nu är lingon, kantareller och sås med rikliga mängder brynt smör och kapris. Okej då, våfflorna med musslor och kaviar går heller inte av för hackor.

Hart_winetable_anna_norström

7/ Brödens himmelrike på Hart

Wienerbröd i all ära, men det finns cirka tio riktigt bra bagerier i Köpenhamn just nu. Nöj er inte med kedjan Lagekagehuset, typ som Fabrique, om ni vill uppleva bröd på riktigt. Juno, Mirabellle och Boka är några bra exempel, men kanske allra mest star quality har Hart bakery som grundats av Richard Hart, känd från Tartine i San Fransisco. Hans ”sausage roll” är god på riktigt (det kan man inte säga om många från hans hemland England), croissanterna är skolboksexempel och lite därtill. Den basiska cheesecaken är ett helt kapitel för sig.

Koan_winetable_anna_norström

8/ Snyggt och smaksäkert på Koan

Koan är kocken Kristian Baumann som tidigare jobbade på numer nedstängda 108’s popup och som allt mer verkar bli en permanent satsning. Låt oss hoppas! Nu har man flyttat från Papiroen till de lokalerna som förut tillhörde 1-stjärniga Relae. Koan är ut i fingerspetsarna bra; smaksäkert, snyggt och tryggt. Det är som en Prada-kostym piffad med en up and coming koreansk designer som Goen J. Okej, det handlar om mat och inte mode, men så här, rätterna bär en estetisk röd tråd – en slags minimalism där någon har tänkt hela vägen, även när det kommer till utmärkta pairings. Välj alla dagar i veckan de cocktails som mixas på sprit från Empirical Spirits.

Bobo Food Studio_winetable_anna_norström

9/ Lyxig mat på hippievis på Bobo Food Studio

Kocken Boris Buono har i flera år framgångsrikt drivit krog på Ibiza. Med sig därifrån tar han sitt sätt att tänka utanför boxen och nya stället Bobo Food Studio inuti nya designhotellet The Socialist gör precis det. En hippie som lagar lyx, det bästa utav två världar! Snacks och bubbel intas i köket, jämte kockarna som lagar mat och skålar. Vidare upp en våning, vid riktigt bord dansas en avsmakningsmeny fram. Lyxiga råvaror matchas med enkla smak-lager, låt oss säga att det inte är några krusiduller här. Vin-pairingen är klassiskt gamla världen.

BONUS – ett hotelltips

Nobis_copenhagen_winetable_anna_norström

Sov skönt på Nobis Hotel Copenhagen

Ett av mina favorithotell i Köpenhamn, bara fem minuters gångavstånd från Centralstationen. Sängarna från Dux är sådär sköna att man tvingas till sovmorgon och frukosten är en med guldkant, slajsade avokadohalvor bara en sån sak!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.