Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Chile och druvan País

Chile och druvan País

Bild på Tina Johansson
Tina Johansson Vinskribent och chefsommelier

Lästid: 3 minuter

Vinproducenter i Chile har investerat i moderna tekniker och vinodlingsmetoder för att förbättra kvaliteten på viner av druvan País. Många vinodlingar har flerahundraåriga stockar med en sällsynt historia i unik terroir och klimat. Wine Tables Tina Johansson har stor erfarenhet av chilenska viner från hennes tidigare arbetsplats, den sydamerikanska restaurangen Canta Lola, och guidar oss vidare om den mytomspunna druvan.

País var den första druvan som planterades i Chile i mitten av 1500-talet. 500 år senare har druvan ett rykte av låg kvalitet och enkelt vin. För 30 år sedan var det Chiles mest planterade druva, idag har den tappat två tredjedelar av planteringarna till dagens 10.000 hektar. Men i den vinrenässans Chile finner sig i nu börjar país äntligen få den respekt den förtjänar. Med tanke på druvans långa historia är det endast rättvist att país idag skapar nya uttryck i vinlandet Chile och ändrar bilden av de kraftiga rödviner som är landets signum.

País anlände från Spanien, där den går under namnet listán prieto. Den växer snabbt, ger stora skördar och är väldigt tålig för torka vilket passar i Chile. Vinet som tillverkades av druvan kallades pipeño och var ett lättdrucket, enkelt och ofta spritsigt vin. Därmed kom bilden av país som ointressant och vingårdar rycktes upp till förmån för internationella druvor.

Druvan levde dock kvar i landsbygdsområden i södra delarna av Chile, där det inte fanns pengar att investera i nyplanteringar. I Maule är país den näst mest planterade druvan, längre söderut i Itata och Bío Bío finns fler rankor. Många av dessa är flera hundra år och i princip alla odlas utan bevattning. De bästa uttrycken av druvan idag är finstämda och rödfruktiga med lätt kropp och kan påminna om rött vin från Etna, lättare stilar av Beaujolais eller till och med cinsault från Sydafrika. När önskan om lättare rödvin började spridas över världen och naturvinsvågen tog mer plats blev denna stil av vin uppskattad igen.

Chile må ha gjort carmenère till sin druva, men det är país som är dagens mest intressanta druva. När gamla rankor av cinsault, carignan och moscatel blev populära såg ett fåtal producenter potential även i país. Louis-Antoine Luyt från Frankrike grundade sitt vineri i Bío Bío år 2006 med råd från vänner i Beaujolais, nämligen familjen Lapierre. País jästes med maceration carbonique och blev en hit på naturvinsbarer och satte druvan på kartan. Idag gör han även moscatel från 250-åriga rankor.

Samtidigt som Luyt startade får Miguel Torres frågan från staten om han kunde göra något av país-vingårdarna i Maule och Itata. Det rosébubbel han skapade är idag den mest sålda flaskan på druvan. En annan förespråkare för äldre rankor país, cinsault och carignan är Pedro Parra. Han gick från terroir-konsult till att starta sitt eget vineri i Itata för tio år sedan. Idag har till och med intresset för país ökat så mycket att den nyplanteras. Familjen Bouchon gör vin på gamla, vildvuxna rankor país och valde att plantera mer eftersom de ytterligare ville förstå druvan.

Trots den framgång país börjar se är vägen till ett ordentligt erkännande lång. I dagsläget får man inte ens skriva druvans namn på vin med DO-ursprung. Men país har onekligen hjälpt till att utveckla bilden av Chile. Historia och tradition har återskapats i och med druvans uppmärksammande och familjer med vingårdar som förr inte var värda någonting alls har plötsligt fått ett värde igen.

Annons

Moretta Wines Carigno del Maule

Moretta Wines Carigno del Maule

Land:Chile
Pris:301 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Volym:750 ml

Moretta Wines Carigno del Maule

Land:Chile
Pris:301 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Volym:750 ml

Moretta Wines Carigno del Maule bjuder på en karaktärsfull upplevelse av blå frukter och röda bär, ackompanjerat av en subtil örtig doft och svaga inslag av fat. Vinet är torrt och välgjort, uppvisande en välstrukturerad karaktär med tanniner som ger en känsla av grus och en avslutande ton av eucalyptus och mynta, vilket skapar en distinkt smakupplevelse.

NR: 92304

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.