Vintips – Tre maffiga vinterviner
Lästid: 1 minut
Vi har äntligen lämnat bakom oss två av vinterns tre månader och även om det kommer vara kallt och rått innan våren värmer upp oss igen så blir det lite ljusare för var dag. Pär Strömberg sätter gärna igång värmande vintergrytor som får puttra länge och väl på helgerna och till det vill han såklart ha ett minst lika värmande och mustigt vin. Här är tre av hans favoriter ur fasta sortimentet.
Grab a Bottle – Tre maffiga vinterviner
Penfolds Bin 28 Shiraz 2021
Djup mörkfruktig nos av björnbär och svarta plommon. Renfruktig med fyllig kraftfull kropp, mjuka sammetstanniner, tät med frisk syra, vildhallon, körsbär, svartvinbär, gröna örter, lätt rökta fat och kryddig beska i avslutet. Det här vill jag dricka till en kryddig kalops eller till pulled chicken med rökig barbequesås.
Odfjell Vigno 2019
Vineriet grundades av den norska skepparen Dan Odfjell på 1980-talet när han seglade till Chile där han föll för det unika klimatet i Maipodalen. Mörkt röda och svarta bär, koncentrerad frukt, frisk syra och tvärtorra tanniner i en finish av solvarm frukt. Gott till en chilensk Cazuela de Vacuno på lamm eller kalv och till ett marockansk eller ett mellanöstern inspirerat kryddigt långkok.
Grab a glass
Grab a glass
Riedel Pinot Noir/Nebbiolo
Serien Riedel Veloce är döpt efter det italienska ordet för snabb och är en kollektion vinglas i kristall med tunn hög stam och en elegant diamantformad kupa. Det här glaset är särskilt framtaget för mjuka röda viner med frisk syra, såsom nebbiolo och gamla världens pinot noir. Glaset lyfter fram fruktsötman i vinet och balanserar på så vis den höga syran. Kupan är vid nertill och relativt smal upptill, vilket gör att frukten och friskheten också förstärks i doften.
Shannon Ridge High Elevation Collection Cabernet Sauvignon 2021
Från cirka 700 meter över havet, strax norr om Napa Valley, ett annars ganska varmt område som tack vare sin höjdfår svalare temperaturer, gynnsamt för vinodling. Energiskt aromatisk av svartvinbär, björnbär, blåbär och plommon. Tät och sötfruktig med sötlakrits, örter och vildhallon, stort och kraftfullt med eldigt avslut. Funkar absolut till en umamistinn Bouef med karljohansvamp istället för champinjoner, även till pulled pork eller osso bucco.