Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Duellen: två nyanser av chardonnay

Duellen: två nyanser av chardonnay

Bild på Richard Sigray
Richard Sigray Vinskribent

Lästid: 1 minut

Richard Sigray ställer två flaskor chardonnay bredvid varandra och konstaterar att denna kameleont till druva kan liknas vid vinets schweiziska armékniv – skiljer sig i uttryck beroende på växtplats och funkar till så många tillfällen och maträtter.

Låt mig förklara varför det inte går att inte gilla chardonnay. Dubbla negationer är alltid vanskliga men tänker så här: enligt Google Maps är det 13 404 km bilvägen mellan Beaujolais i Frankrike och Walker Bay i Sydafrika. Det är tveklöst samma druva i de här flaskorna fast växtplatserna och vinifieringen skiljer sig åt. Och på sista raden manifesterar de helt olika uttryck av druvan chardonnay.

Perfekt till Toast Skagen

Terres Dorées Beaujolais Blanc 2020, nr 92929, 179 kr

Terres Dorées Beaujolais Blanc 2020 från vinmakaren Jean-Paul Brun är oväntat stram och sval med ett syra- och sältadrivet avslut. Stålig mineralitet samsas med gröna äpplen, snäckskal, päron, lime och lite olivspad. Samtidigt finns en mjuk smörig rondör trots att vinet lagrats på ståltank. Anar även en vag ton av skumbanan – möjligen en fantomförnimmelse av att vinet kommer från Beaujolais där gamaydruvan ibland förknippas med denna specifika arom. Hursomhelst, i detta fall bra mycket godare än det kanske låter. I Beaujolais är endast en procent av vinerna vita, vilket gör det hela extra spännande. Det här vinet är ett fint alternativ till chablis nästa gång du bjuder på Toast Skagen.

chardonnay gott vin

Till ugnsstekt kyckling med rosmarin

Creation Reserve Cardonnay 2020, nr 93504, 189 kr

Creation Reserve Chardonnay 2020 från Walker Bay, inte långt från Kapstaden, är en helt annan skapelse. Här bjuds på en fetare kropp med framträdande fat. I munnen toner av grillad citron, dragon, kardemumma, papaya och ananas på rätt sida om den röda burk-ananas-linjen som inte bör överträdas. Den friska syran och tydliga citronaromerna balanserar vackert de voluptuösa tropiska aromerna. Hyfsat långt och behagligt saliverande avslut. Gillar deras pinot noir och detta är riktigt bra också. Servera till ugnsstekt kyckling med sardeller, rosmarin och citron.

Kan bara konstatera att chardonnay är något av vinernas schweiziska armékniv. Det finns en chardonnay för (nästan) alla tillfällen. Anything AND Chardonnay för att parafrasera en ökänd aforism.

Båda vinerna är från en lansering i tillfälligt sortiment nyligen. Priset är 179kr resp 189kr. I skrivandes stund finns det flaskor kvar i flera butiker.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.