Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "ett kompromisslöst klangfyllt epos"

Nyprovat – "ett kompromisslöst klangfyllt epos"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Kan man tröttna på vin? Jag frågar mig det inför varje provning och varje ny lansering av tillfälliga sortimentet. Det släpps så otroligt mycket här varje fredag, men ändå så marginellt lite av allt som produceras i världen. För mig blir det en uppenbarelse varje gång, vare sig det är ett helt nytt eller ett vin på återbesök i ny årgångskostym. Något vaknar i mig och allt känns som på nytt igen. Letandet, sökandet, fokuserandet, provandet, skrivandet, alltet som varje vecka upprepas men som nydanande skapar nya dimensioner. Nej, jag tror inte man kan tröttna på vin, inte så länge vin görs med själ, ärlighet och passion, då är det hjärtslag vi känner i flaskan, det är liv!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_nyetimber

Nyetimber Blanc de Blancs 2014, Storbritannien, England, TSE 90044, 619 kr

Aromatisk äppleton, röda mogna äpplen, gula kex, vegetativa noter. Hög kvalitet i vinbyggeriet, maxad syra, frisk mousse, mineraliskt och saltstänkt med tydliga noterbara toner av både jord och druva. British Fizz när det är som allra bäst. (Swedish Brand, 600 fl.)

winetable_nyprovat_aphros_petnat

Aphros Phaunus PET NAT 2021, Portugal, TSE 93229, 229 kr

Frisk grönäpplig och örtig doft, ren och lättsaltad mineralitet. Grön och bred med mjuk mousse i ett långt syrligt avslut. Biodynamikern Vasco Croft fortsätter sin resa med årgång efter årgång av kvalitet. Hantverk med presicion. (Johan Lidby Vinhandel, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_aphros_petnat_rosé

Aphros Phaunus PET NAT Rosé 2020, Portugal, TSE 93450, 229 kr

Lätt rödbärig och örtig inledning med hint av kokt frukt. Enkel, lätt och ledig med rejäl glou glou klunkabilitet drivet av frisk syra och pigg mousse. Röda bär och citrus i torr men bärig längd. (Johan Lidby Vinhandel, 3000 fl.)

VITT VIN

winetable_nyprovat_rabl_gelber_muskateller

Rabl Gelber Muskateller Langenlois 2021, Österrike, Niederösterreich, TSV 92366, 129 kr

Aromatiskt blommig och sötfruktig doft. Äpple, lime, citrus, vita och gula blommor, persika och aprikos. Ja, man kan fylla på för det slutar liksom aldrig att dofta och smaka av snittblommor och grönt gräs, gul frukt, clementin och gröna äpplen. Extra allt med balansen i behåll, spännande och udda men gott. (Johan Lidby Vinhandel, 8000 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_de_tracy

Chateau de Tracy 2020, Frankrike, Pouilly Fumé, TSE 94448, 248 kr

Svartvinbärsblad och passionsfrukt, grapefrukt och krusbär. Frisk syra, tät struktur och söt frukt. Torrt avslut med aptitlig skalbeska. För området en skolboks sauvignon blanc från 30-åriga stockar uppvuxna ur flinta och kimmeridgienlera vinifierat och lagrat i betong och stål. (Skrubbes Wines, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_zind_humbrecht_heimbourg

Domaine Zind-Humbrecht Riesling Heimbourg 2020, Frankrike, Alsace, TSV 96178, 329 kr

Ekologisk topp-riesling med aromatisk nos av gul mogen frukt och gråpäron. Munkänslan är dock långt från mogen, istället ung, stram och tvärtorr med frisk syra med generös frukt. Gul frukt, äpple, citrus, apelsinblom och örter. Ett vin att njuta nu om man gillar det syrliga unga Alsace, spara om du vill få det klassiska mogna. Vilket som, riktigt gott! (Vinunic, 2880 fl.)

Winetable_nyprovat_meursault_narvaux

Olivier Leflaive Meursault Narvaux 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 94401, 799 kr

Stilren och modern Meursault med snygg initial reduktion backat av gul frukt, nötter och örter. Mycket komplex och elegant, exklusivt och stort. Driven syra och fokuserad smakbild i en lång balanserad eftersmak. (Johan Lidby Vinhandel, 240 fl.)

winetable_nyprovat_savennieres_roche_aux_moines

Domaine aux Moines Savennières – Roche aux Moines 2019, Frankrike, Loire, TSE 94405, 319 kr

Djup doft av honung, bivax och gul frukt från munkarnas klippa där mor och dotter Laroche brukar sina jordar biodynamiskt och hållbart. Tät stram och torr med generös frukt, fokus i både struktur och textur och friskt syrligt i avslutet. Ett kompromisslöst klangfyllt epos för den som älskar chenin blanc, och vem gör inte det? (Wine Trade, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_rijckaert_grand_elevage

Maison Rijckaert Arbois Grand Elevage Vieilles Vignes 2018, Frankrike, Jura, TSE 94404, 319 kr

Hip Hip Jura vilket vin. Gul frukt, mineralitet, örter, nötter, grapefrukt och äpplig syra. Otroligt koncentrerat och fylligt – som att väckas av solen. Elegant, kryddigt och läskande på en och samma gång. (Johan Lidby Vinhandel, 720 fl.)

winetable_nyprovat_meursault_bouzereau

Domaine Vincent Bouzereau Meursault 2019, Frankrike, Bourgogne, TSV 92143, 419 kr

Gulfruktig med gula äpplen, citron, smör, popcorn i nosen. Krämig textur med nötter och örter, smör, gul frukt, snygga rika fat, nytjärnat smör. Vackert avslut, läskande syrligt och långt med mineraliskt touch. Stilrent och snyggt domainevin från ett dussintal lägen utspridda i området. (Vinia Sweden, 3000 fl.)

winetable_nyprovat_calera_central_coast

Calera Central Coast Chardonnay 2019, USA, Kalifornien, TSV 92394, 239 kr

Klassisk central coast chardonnay där doften domineras av friska toner av gräs och svartvinbärsblad, örtig och gröna färger. Smaken desto mer gulfruktig med smöriga fat och nötter. Tät, fyllig och smarrig! (Johan Lidby Vinhandel, 6000 fl.)

VITT VIN SÖTT

winetable_nyprovat_moscato_d_asti

G.D. Vajra Moscato d’Asti 2021, Italien, Piemonte, TSV 90166, 125 kr

Frisk aromatisk blommig doft, söt och läckert floral med vinbär, druvig och fläderblommig. Mycket klassiskt och typiskt, förföriskt gott om man är lagt åt det hållet. Sommarens jordgubbar kommer definitivt älska dess sällskap.
(Moestue Grape Selections, 5400 fl.)

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_mukado_kvevri

Mukado Traditional Kvevri Mtsvane 2018, Georgien, TSE 94348, 239 kr

Plommondoftande mtsvane som vinifierats och lagrats på georgiska lerkrus, s.k. amoforor, s.k. kvevris, s.k. ქვევრი. Ursprungstypiskt och intressant ur många synpunkter, den udda druvsorten, vinifieringsaspekten och terroir för att nämna några. Ett häftigt vin för alla nyfikna. Torrt, strukturerat, tannintätt och syrligt plommonfruktig med apelsinzest i ett örtigt avslut. (Vinunic, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_strekov_porta_6

Strekov 1075 Porta #6, Slovakien, TSE 94372, 349 kr

Ur Zsolt Sütös grova arbetarhänder ett orangevin som är lätt som dun samtidigt som det dundrar in som ett åskoväder ur öppna skyar. Slovakiens stora björn odlar och vinifierar enligt biodynamiska principer, tacka stjärnorna för det. Aprikos matat med örter, aromatiskt och tätt i en torr och stramt eldigt och kryddigt sirlig frukt med finessrikt avslut i apelsinskal. (Wine Waves, 1200 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_drouhin_volnay

Joseph Drouhin Volnay 2018, Frankrike, Bourgogne, TSE 94573, 449 kr

Strax söder om Beaune och granne med Pommard hittar vi denna eleganta klassakt som inte skäms för sitt pris. Doften friskt parfymerad av av jordgubb och sandelträ, balanserat och svängigt mellan frisk syra och stram stuktur. Bärig och mineralisk med hög svansföring. Véronique Drouhin har inte bara bra gener och familjeträd, hennes viner spås en än ljusare framtid om bara materialet finns där. (Provinum Vinhandel, 480 fl.)

winetable_nyprovat_drouhin_clos_sorbé

Joseph Drouhin Morey-St-Denis Premier Cru Clos Sorbè 2017, Frankrike, Bourgogne, TSE 94572, 729 kr

Exklusivt bombardemang av pinot-parfym, röda bär och sandelträ, frisk med syrliga bär, välbalanserat och mycket elegant. Torrt avslut med mogen tannin och lugna sköna vibbar. Priset överskuggar inte tillgången av sinande druvor än och även om adressen ligger i skuggan av mer kända och värderade grannar är detta ett prisvärt vin som kan stå rakryggat i den klimatförändrade motvinden. Liten allokering och prisvärt, vill man ha en flaska av denna får man stå på sig. (Provinum Vinhandel, 132 fl.)

winetable_nyprovat_lapierre_morgon

Marcel Lapierre Morgon 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94469, 259 kr

Marcel Lapierre räknas som en av förfäderna för den franska rörelsen som idag kallas “vin nature”. Ekologiska odlingar med biodynamiska tillämpningar ger hög kvalitet på dessa gamaydruvor. Reduktiv inledning med rödbärig, frizzy frukt i en tät och stramt åtsittande superhjältedress med både röda och blå bär, strukturerad och torr men med saliverande syra och efterlängtad klunkabilitet. (Wine Trade, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_lambrusco_del_fondatore

Cleto Chiarli Lambrusco del Fondatore 2019, Italien, Emilia-Romagna, TSV 91140, 129 kr

Ursprungslambrusco från en familj som betytt otroligt mycket för region, vinstil och druva. Friskt somrigt och läskande läckert med doft och smak av friska röda skivade äpplen, mosade smultron och mogna jordgubbar. För syran bjuds vi in till en dans med rabarber som tar oss genom en moussig mousse med ett bärigt och direkt torrt avlut. (Valid Wines, 9600 fl.)

winetBLE_NYPROVAT_WALTER_MENEGOLA_RISERVA

Walter Menegola Valtellina Superiore Sassella Riserva 2015, Italien, Lombardiet, TSE 94478, 349 kr

Riserva från samma producent vi skriv om i förra släppet och vinerna påminner om varandra i mångt och mycket. Här är allt dock något djupare, både i  den tegelröda färgen, i de mogna tonerna av torkad frukt, körsbär, svamp och undervegetation. Här finns dock en rejäl nypa friskhet av rosor och nypon. Mjuk frukt, koncentrerat och värmande. Syrligt läskande god eftersmak. Old school Valtellina på 100% chiavennasca (m.a.o. nebbiolo) från Sassella, ett av de fem historiska och klassificerade växtlägena i området och som dessutom anses vara det främsta. (Panache, 600 fl.)

winetable_nyprovat_ciacci_piccolomimni

Ciacci Piccolomini Brunello di Montalcino 2017, Italien, Toscana, TSV 95673, 409 kr

Charmerande ståtlig elegans, överdådighet med självdistans och ärlig transparens. Ciacci Piccolomini förtjänar sitt rykte om en av de ärbara i Montalcino. Återigen storartat och ståtligt där tillämpningen av noggrann selektering och jäsning i temperaturkontrollerade stål- och betongtankar lägger grunden för att mogna och lagras i stora slavonska ekliggare. Syrlig kraftfull röd frukt och mörkt röda bär. Stram åtdragande tannin och syra, generös frukt, läskande karaktär. Fantastiskt gott redan nu men vinner mil på några års lagring och ljusår på ett decennium. (Tryffelsvinet, 5040 fl.)

winetble_nyprovat_guimaro

Adegas Guímaro Camino Real 2019, Spanien, Ribeira Sacra, TSE 93455, 199 kr

Glädjande återtåg i ny årgång, en favorit från Ribeira Sacras branta sluttningar. Initialt reduktiv med puffar av dammigt stall, dock inbjudande parfymerad av friska röda bär och barrbuskiga örter. Tuggiga tanniner, fyllig syrlig frukt, körsbär, tranbär och lingon som övergår i jordgubb och mogna plommon med torr och stram textur och läskande lätt flyktig syra i en blixtrande bångstyrig komplex mix. (Johan Lidby Vinhandel, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_barolo_bussia_Cascia_dardi

Alessandro e Gian Natale Fantino Barolo Bussia Cascina Dardi 2016, Italien, Piemonte, TSE 94480, 499 kr

Tidigare i vår släpptes Riservan från detta brödrapar. Nu den pinfärska årgången 2016 som bjuder inlending med volatil touch, bärighet av körsbär, frukt och sekundära florala noter av nypon, viol och tertiär tjära. Stram, tannintät och syrlig med fokus i körsbärsfrukt och örter. Redo för lagring även om det vattnas i munnen redan nu. Sedan 1998 driver bröderna Alessandro och Gian Natale Fantino familjeegendomen i Monforte, Barolo. Vingårdarna omfattar åtta hektar och är belägna i hjärtat av Bussia. Årgången 2014 av deras ömt vårdade gamla stockar i Cascina Dardi. Från 1978 till och med 1997 arbetade Alessandro som enolog och ansvarig för vingårdarna hos kult-Baroloproducenten Bartolo Mascarello. (Panache, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_moss_wood_amys

Moss Wood Amy’s 2019, Australien, Margaret River, TSE 94032, 199 kr

I snart 50 år har man gjort vin i Margret River, en flodbädd utdömd för vinodling. Druvorna till detta vin, i huvudsak cabernet sauvignon med mindre andelar merlot, malbec och petit verdot är inköpta från Amys Vineyards norr om den egna estaten. Separat vinifierade och full malo har gett och ett friskt flirtigt, rödbärig inledning. Juicy med läskande syra och koncentrerad frukt med ryggrad av vuxna tanniner och mogen bärighet. Fin längd ger extra plus liksom priset, för detta är prisvärt i all mening. (Quaffable Wines 1200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.