En midsommardröm genom två ljuvliga munsbitar
Vi älskar färskpotatis! Njuter såväl nykokt som med en havssalt twist. Här tillsammans med matjessill och kallrökt lax. Missa inte midsommaraftonens två måsten till munsbitar.
Matjessill & gräslöksgräddfil på saltkokt potatis
Ingredienser
12 bitar matjessill
12 st små potatisar
2 st ägg (hårdkokta)
1 l vatten
2,5 dl grovsalt
1 dl gräddfil (hängd i kaffefilter i minst 4 timmar)
1 kruka gräslök
svartpeppar
Så gör du
• Koka potatisen i vattnet och salt tills de är precis klara. Häll av nästan 90% av vattnet. Ställ tillbaka på plattan och låt det sista vattnet koka bort. Skaka kastrullen lite så fastnar saltkristallerna på potatisen och de blir vita och fina.
• Pilla ut den hårdkokta äggulan och pressa den igenom en sil så att den blir finfördelad. Går även att riva den fint. Lägg äggulan på bakplåtspapper och ställ i ugnen på 80°C i cirka 30 min. Detta kan förberedas tidigare.
• Finhacka gräddfilen och blanda upp med gräddfilen. Smaka upp med salt och peppar.
• Skär av en liten bit på toppen och botten på potatisen så att den går att ställa upp.
• Dela matjesillen i mindre skivor och arrangera på potatisen. Klicka ut lite gräddfil och toppa med finskuren gräddfil.
Kallrökt lax med gravad citron & färskpotatis
Ingredienser
200 g kallrökt lax I bit eller färdiga skivor
10 st färskpotatisar
1 bit västerbottensost
2 msk kallpressad rapsolja
1 st citron
0.5 tsk salt
1 tsk socker
1 kruka dill
Så gör du
• Skala yttersta gula skalet på citronen och koka skalet i 1 minut. Gör detta 2 gånger. Filéa citronen och blanda med skalet, salt och citron. Låt dra i cirka 1 timme.
• Hacka allt till ett fint hack och blanda med rapsoljan.
• Koka potatisen i saltat vatten
• Dela potatisen och skär av en liten bit på botten på potatisen så att den står.
• Skär tunna skivor lax och lägg på potatisen
• Lägg en liten klick med gravad citron på laxen
• Riv västerbottensost över potatisen toppa med dill och svartpeppar