En midsommardröm genom två ljuvliga munsbitar

Rodrigo Pérez Kock, kulinarisk kreatör

Vi älskar färskpotatis! Njuter såväl nykokt som med en havssalt twist. Här tillsammans med matjessill och kallrökt lax. Missa inte midsommaraftonens två måsten till munsbitar.

Matjessill & gräslöksgräddfil på saltkokt potatis

Ingredienser
12 bitar matjessill
12 st små potatisar
2 st ägg (hårdkokta)
1 l vatten
2,5 dl grovsalt
1 dl gräddfil (hängd i kaffefilter i minst 4 timmar)
1 kruka gräslök
svartpeppar

Så gör du

• Koka potatisen i vattnet och salt tills de är precis klara. Häll av nästan 90% av vattnet. Ställ tillbaka på plattan och låt det sista vattnet koka bort. Skaka kastrullen lite så fastnar saltkristallerna på potatisen och de blir vita och fina.
• Pilla ut den hårdkokta äggulan och pressa den igenom en sil så att den blir finfördelad. Går även att riva den fint. Lägg äggulan på bakplåtspapper och ställ i ugnen på 80°C i cirka 30 min. Detta kan förberedas tidigare.
• Finhacka gräddfilen och blanda upp med gräddfilen. Smaka upp med salt och peppar.
• Skär av en liten bit på toppen och botten på potatisen så att den går att ställa upp.
• Dela matjesillen i mindre skivor och arrangera på potatisen. Klicka ut lite gräddfil och toppa med finskuren gräddfil.

Kallrökt lax med gravad citron & färskpotatis

Ingredienser
200 g kallrökt lax I bit eller färdiga skivor
10 st färskpotatisar
1 bit västerbottensost
2 msk kallpressad rapsolja
1 st citron
0.5 tsk salt
1 tsk socker
1 kruka dill

Så gör du

• Skala yttersta gula skalet på citronen och koka skalet i 1 minut. Gör detta 2 gånger. Filéa citronen och blanda med skalet, salt och citron. Låt dra i cirka 1 timme.
• Hacka allt till ett fint hack och blanda med rapsoljan.
• Koka potatisen i saltat vatten
• Dela potatisen och skär av en liten bit på botten på potatisen så att den står.
• Skär tunna skivor lax och lägg på potatisen
• Lägg en liten klick med gravad citron på laxen
• Riv västerbottensost över potatisen toppa med dill och svartpeppar

Njut och surfa in på vår stora midsommarfest!
Midsommar står för dörren och vi på Wine Table tycker det är dags att poppa korkarna ur flaskorna redan nu. I ett extra långt avsnitt kommer Andreas Grube och Maja Berthas att gotta sig i sommarens bästa drycker. Med oss som inslag finns också Wine Table’s egen superkock Rod Perez som delar med sig av oemotståndliga recept. Dessutom kommer Linda Perez att botanisera i naturens eget skafferi och som den sista blomman i midsommarkransen hittar vi den eminente Pär Strömberg som håller ordning på frågelådan – direkt från solstolen!
Med sju sorters blommor, en spikrak stång och nubbevisorna i bakfickan laddar vi för en riktig pangfest!

När: Tisdagen den 22 juni klockan 19.00-20:30
Var: Wine Tables Facebook eller YouTube 

 

Du missar väl inte dessa godingar


Winetable Symbol

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.