En midsommardröm genom två ljuvliga munsbitar
Lästid: 1 minut
Vi älskar färskpotatis! Njuter såväl nykokt som med en havssalt twist. Här tillsammans med matjessill och kallrökt lax. Missa inte midsommaraftonens två måsten till munsbitar.
Matjessill & gräslöksgräddfil på saltkokt potatis
Ingredienser
12 bitar matjessill
12 st små potatisar
2 st ägg (hårdkokta)
1 l vatten
2,5 dl grovsalt
1 dl gräddfil (hängd i kaffefilter i minst 4 timmar)
1 kruka gräslök
svartpeppar
Så gör du
• Koka potatisen i vattnet och salt tills de är precis klara. Häll av nästan 90% av vattnet. Ställ tillbaka på plattan och låt det sista vattnet koka bort. Skaka kastrullen lite så fastnar saltkristallerna på potatisen och de blir vita och fina.
• Pilla ut den hårdkokta äggulan och pressa den igenom en sil så att den blir finfördelad. Går även att riva den fint. Lägg äggulan på bakplåtspapper och ställ i ugnen på 80°C i cirka 30 min. Detta kan förberedas tidigare.
• Finhacka gräddfilen och blanda upp med gräddfilen. Smaka upp med salt och peppar.
• Skär av en liten bit på toppen och botten på potatisen så att den går att ställa upp.
• Dela matjesillen i mindre skivor och arrangera på potatisen. Klicka ut lite gräddfil och toppa med finskuren gräddfil.
Kallrökt lax med gravad citron & färskpotatis
Ingredienser
200 g kallrökt lax I bit eller färdiga skivor
10 st färskpotatisar
1 bit västerbottensost
2 msk kallpressad rapsolja
1 st citron
0.5 tsk salt
1 tsk socker
1 kruka dill
Så gör du
• Skala yttersta gula skalet på citronen och koka skalet i 1 minut. Gör detta 2 gånger. Filéa citronen och blanda med skalet, salt och citron. Låt dra i cirka 1 timme.
• Hacka allt till ett fint hack och blanda med rapsoljan.
• Koka potatisen i saltat vatten
• Dela potatisen och skär av en liten bit på botten på potatisen så att den står.
• Skär tunna skivor lax och lägg på potatisen
• Lägg en liten klick med gravad citron på laxen
• Riv västerbottensost över potatisen toppa med dill och svartpeppar